spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Se îngroasã gluma la Politia Localã Bârlad: plângere penalã fãcutã sefului Vasile Rãdoi si altor trei salariati!

- Advertisement -

CERCETATI PENAL Seful Sindicatului ProLex-Filiala Bârlad, Iulian Ceapã, agent în cadrul Politiei Locale Bârlad, a înaintat o plângere penalã împotriva lui Vasile Rãdoi, directorul acestei institutii, subordonatã CLM Bârlad. Iulian Ceapã îl acuzã pe Vasile Rãdoi de sãvârsirea infractiunilor de hãrtuire, omisiunea de a sesiza organele de politie cu privire la sãvârsirea unor fapte penale la el în institutie, delapidare, instigare la fals în înscrisuri sub semnãturã privatã, uz de fals, constituirea unui grup infractional organizat. De asemenea, odatã cu plângerea penalã înregistratã la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad, Iulian Ceapã a înaintat si un denunt împotriva mai multor angajati din cadrul Politiei Locale Bârlad, pentru sãvârsirea mai multor fapte cu caracter penal. Cei care au fost denuntati sunt: Obreja Iulian, Olariu Constantin si Hrincu Ionut. Acestia sunt acuzati de sãvârsirea infractiunilor de abuz de încredere, delapidare si abuz în serviciu. Vasile Rãdoi, seful Politiei Locale Bârlad, precizeazã cã el habar nu are de aceastã plângere, pentru cã n-a fost înstiintat oficial de procurorii de la PJB cã ar avea o asemenea plângere.

Problemele de la Politia Localã Bârlad, prezentate pe larg de cotidianul nostru de mai multe ori, nu s-au rezolvat si au ajuns, de curând, pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad (PJB). Iulian Ceapã, liderul Sindicatului ProLex din Bârlad, a depus o plângere penalã la PJB, plângere care a ajuns si la redactia cotidianului nostru. Acuzatiile aduse directorului Vasile Rãdoi, seful Politiei Locale Bârlad, sunt foarte grave. Dacã un agent al acestei institutii, presedintele unui sindicat care la nivel national este foarte puternic, a ajuns sã cearã procurorilor anchetarea Politiei Locale prin seful acesteia si a încã trei agenti sefi, apropiati lui Vasile Rãdoi, lucrurile sunt foarte grave si ciudate. Iatã ce contine plângerea sefului Sindicatului ProLex Bârlad, Iulian Ceapã.

Rãdoi, acuzat de hãrtuire!

„În fapt, sunt angajat în cadrul Politiei Locale Bârlad, pe functia de politist local principal, iar în aceastã calitate, am luat cunostintã de sãvârsirea unor fapte cu caracter penal de cãtre anumiti functionari din cadrul institutiei, o serie de asemenea fapte fiind sãvârsite la adresa mea, dupã cum urmeazã: În ceea ce priveste infractiunea de hãrtuire, mentionez faptul cã, de la începutul anului 2015, între numitul Rãdoi Vasile, care are calitatea de director al institutiei unde lucrez, si o parte din angajati, printre care mã numãr si eu, s-a creat o stare de adversitate, motivatã de faptul cã noi, cei din urmã, ne-am afiliat la Sindicatul National ProLex. Afilierea la sindicatul mai sus-mentionat s-a produs în conditiile în care la momentul respectiv nu ne erau respectate drepturile cu privire la acordarea normei de hranã, asa cum acestea sunt consfintite de HG 171/ 2015 si Ordinul MDRAP 496 / 2015, respectiv norma de hranã nu era acordatã în mod egal la nivelul maxim prevãzut de textele de lege amintite. În acelasi timp însã afilierea la sindicatul mentionat a fost perceputã de cãtre directorul institutiei ca o amenintare la adresa dumnealui, acesta fiind si motivul pentru care ulterior acesta ne-a adresat amenintãri în mai multe ocazii – eu personal am fost amenintat cã mi se va întocmi într-un fel sau altul un dosar penal, aspect care a fost de naturã sã îmi creeze o stare de temere pentru siguranta mea – si nu a irosit niciun prilej pentru a ne sicana ori de câte ori a avut ocazia”, scrie Iulian Ceapã, aducând pe masa procurorilor dovezi concrete.

Politisti locali penali??

„Mentionez totodatã cã am aflat despre sãvârsirea unor fapte cu caracter penal de cãtre angajati ai institutiei în care îmi desfãsor activitatea si consider cã aceste aspecte trebuie aduse la cunostinta organelor de cercetare penalã.

a) O primã faptã cu caracter penal se referã la împrejurarea cã, în cursul anului 2015, dl director – în exercitarea atributiilor de serviciu, a procedat la majorarea veniturilor salariale ale angajatilor institutiei de o manierã pur discretionarã si cu încãlcarea dispozitiilor legale care reglementeazã aceastã majorare de venituri. Faptele mai sus-arãtate apreciez cã îmbracã forma si continutul infractiunilor de abuz în serviciu si respectiv a uzului de fals (constând în aceea cã s-a dat eficientã juridicã unui act încheiat cu o entitate care nu avea personalitate juridicã).

b) În ceea ce priveste sãvârsirea de cãtre numitul Olariu Constantin a infractiunii de abuz în serviciu, precizez cã, în perioada 2014-2015, în calitatea sa de presedinte al Comisiei de Disciplinã, acesta a comis mai multe falsuri în aplicarea unor sanctiuni disciplinare, în sensul cã a dat eficientã unor rapoarte ale Comisiei care nu erau semnate si de cãtre membrii acesteia, asa cum prevede legea. (Sunt prezentate în plângere cazurile concrete de falsuri – n.r.). De asemenea, doresc sã sesisez organele de anchetã si cu privire la modul defectuos în care au fost cheltuite sume de bani din fondurile institutiei, fapte care vizeazã achizitionarea de bunuri, cu încãlcarea legislatiei în vigoare referitoare la achizitiile publice”, scrie Iulian Ceapã în plângerea penalã.

Delapidare la Politia Localã Bârlad?

„Pe de altã parte, doresc sã sesizez organele de anchetã cu privire la sãvârsirea unor alte fapte penale, care îmbracã forma si continutul infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la delapidare si respectiv, delapidare. Mentionez în acest sens faptul cã la indicatiile d-lui director, angajatilor din cadrul Politei Locale care folosesc autoturismele din dotare li s-a solicitat în mod constant sã mentioneze pe foile de parcurs ale autoturismelor un numãr mai mare de kilometri parcursi decât cel real, finalitatea fiind aceea de a deconta în mod fraudulos anumite cantitãti de combustibil. Astfel, la sfârsitul turei de serviciu, domnul Hrincu Ionut, ajutorul de încredere al domnului director, le cere soferilor de pe autoturismele institutiei sã mentioneze pe foile de parcurs un numãr mult mai mare de kilometri parcursi decât cel real, spre exemplu, dacã se parcurg 50 de kilometri se semneazã pentru 100 sau multi kilometri, fiindcã „asa a zis seful „. O altã faptã cu caracter penal pe care vreau sã o aduc la cunostinta organelor de cercetare penalã se referã la împrejurarea cã, în anul 2014 si la începutul anului 2015, politistii locali din cadrul seviciului rutier au fost pontati pe fisa de pontaj conform graficelor de lucru, iar pe fluturasul de salariu au primit sume de bani pe ore de noapte neefectuate astfel: 50 la sutã ore de zi, restul ore de noapte. Invoc ca probe fluturasii de salariu din perioada respectivã, graficele de lucru, fisele de pontaj”, mentioneazã Iulian Ceapã.

Masinile Politiei Locale, folosite în interes personal

„Autoturisme din dotarea Politiei Locale Bârlad au fost folosite în mod frecvent si sunt în continuare folosite si în interes personal de functionari ai Politiei Locale Bârlad. Astfel, autoturismele din dotarea Politie Locale-serviciul rutier au fost folosite de cãtre sef birou rutier Olariu Constantin încã din 2014 pentru a fi adus la serviciu în fiecare dimineatã si dus acasã (numai în anumite cazuri). Acesta locuieste lân Liceul <<Mihai Eminescu>> într-o zonã izolatã unde în mod normal autoturismele serviciului rutier nu au ce sã caute. De asemenea, numitii Obreja Iulian si Hrincu Ionut, functionari în cadrul Politiei Locale Bârlad, folosesc în interes personal autovehicule din dotarea institutiei (numitul Obreja Iulian foloseste autoturismul cu nr. de înmatriculare VS-05-LOP si Hrincu Ionut foloseste autoturismul cu nr. de înmatriculare VS-02-LOP), acestea fiind folosite fãrã însemnele Politiei Locale pentru a merge la cumpãrãturi în Piata Sfântul Ilie sau la marketul Lidl, care se aflã în apropierea pietei mentionate. Aceste fapte consider cã îmbracã forma si continutul infractiuniii de delapidare în formã continuatã”, mai scrie procurorilor bârlãdeni Iulian Ceapã. Acesta ne-a precizat cã plângerea sa a fost înregistratã la PJB si urmeazã sã fie începute cercetãrile.

Vasile Rãdoi nu are cunostintã de plângerea sindicalistului Ceapã

Având în vedere acuzatiile extrem de grave aduse de Iulian Ceapã, care afirmã cã are probe serioase, precum si foarte multi agenti ai Politiei Locale, sãtui de ceea ce se întâmplã în institutie, care sunt înregistrati ca martori, am contactat pe directorul Vasile Rãdoi. „Nu am cunostintã de asa ceva. Nu stiu de nicio plângere penalã, habar nu am. Dacã a fost fãcutã si depusã la Parchet, probabil voi fi chemat la procuror, dar repet, eu habar nu am de asa ceva”, ne-a precizat Vasile Rãdoi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.