Nu se simt în siguranţă la locul de muncă, sunt agresate de pacienţi sau aparţinători şi sunt mult prea puţine. În plus, şi ele sunt victime ale infecţiilor nozocomiale.
Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială Solidaritatea a organizat o conferinţă naţională a asistenţilor medicali din toată ţara. Principala temă a conferinţei a fost „Calitatea vieţii profesionale a asistentelor medicale; probleme şi soluţii. O strategie pentru apărarea intereselor asistentelor medicale”.
„Printre factorii care afectează calitatea vieţii profesionale, numiţi de altfel şi factori de stres, pe primul loc se situează faptul că a crescut numărul atribuţiilor de serviciu, determinate de deficitul de personal. La acesta se adaugă, în mod firesc, evoluţia tehnicii medicale, care generează noi atribuţii pentru toate categoriile profesionale. Pe fondul stresului, vedeţi rezultatele de la distanţă, cazurile de decese, de îmbolnăvire, deci cele foarte grave”, a spus Viorel Rotilă, directorul centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială Solidaritatea. Se caută, evident, şi soluţii, dar până una-alta, realitatea din spitalele româneşti este cea descrisă de asistente care de zeci de ani supravieţuiesc în această meserie. „Eu am fost înjurată, dar colegele mele au fost şi bătute de aparţinători, ameninţate că vor fi tăiate cu lama când ies din serviciu. Chiar au fost multe cazuri când colegele mele au fost luate de soţi de la serviciu, de frică. Aparţinătorii ne reproşează de ce nu ne ocupăm de pacienţii lor acum-acum, chiar dacă noi ne ocupăm de un stop cardiac. Programul nostru de vizită este de la 5 la 7, acum s-a redus de la 5 la 6, aparţinătorii însă vor să stea în permanenţă lângă pacientul lor. Noi suntem un serviciu de urgenţă şi nu putem sta lângă fiecare pacient. Ne ocupăm de fiecare, pe rând. Ei stau să vadă tot ce facem, interpretează tot, în necunoştinţă de cauză. Nu suntem sufieciente, stăm şi peste program, plecăm la 16.30 deşi terminăm programul la 15.00. Suntem 42 de asistente şi, ca să acoperim saloanele, ar mai trebui asistente. Acum e mai bine, s-au mai făcut angajări, dar înainte făcea o asistentă şi două saloane, cam 11 pacienţi”, spunea Roxana Andronic, ATI Galaţi.
sursa: http://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/nu-e-deloc-usor-sa-fii-asistent-medical-in-romania.html