spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Cum votăm duminică

- Advertisement -

La alegerile locale din acest an, cetăţenii români cu domiciliul sau rezidenţa în ţara sunt chemaţi să îşi aleagă primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni. Votarea va începe la ora 7:00 şi se va încheia la ora 21:00, odată cu închiderea urnelor.

Introducerea buletinului de vot în altă urnă nu anulează votul!

Alegătorii vor primi trei buletine de vot, pentru consilieri locali, consilieri judeţeni şi primari, acestea fiind cele trei categorii de reprezentanţi care vor fi aleşi direct la scrutinul local din 2016. Consilierii locali şi cei judeţeni sunt aleşi în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, în timp ce primarii sunt aleşi în urma scrutinului uninominal.
Pentru că buletinul de vot să nu fie declarat nul, ştampila cu menţiunea „Votat” se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului care se doreşte a fi ales. După aplicarea ştampilei, cetăţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne. Introducerea buletinului de vot în altă urnă decât cea destinată candidaturii nu atrage după sine nulitatea votului. După introducerea buletinului de vot în urnă, alegătorii trebuie să predea ştampila membrilor secţiei de votare, care au obligaţia să stampileze actul de identitate, cu data scrutinului şi menţiunea „Votat”.

Scrutin într-un singur tur pentru primari

La fel ca în 2012, şi în 2016 primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat ales acel candidat care a obţinut majoritatea simplă a voturilor din circumscripţia electorală locală, fără să mai fie nevoie de un al doilea tur de scrutin.
Spre deosebire de alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare, la care românii din străinătate pot vota şi în ţara în care au domiciliul sau reşedinţa, la alegerile locale, şi deci şi la scrutinul din iunie 2016, nu vor putea vota cetăţenii români care au reşedinţa sau domiciliul în străinătate.
În ceea ce îi priveşte pe cetăţenii români din ţară, restricţiile privind locul în care votează sunt mai mari decât în cazul celorlalte tipuri de alegeri, la care se poate vota pe liste speciale sau suplimentare. Astfel, la alegerile locale se poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială în care alegătorul îşi are domiciliul şi numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu.

sursa: http://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/cum-votam-duminica.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.