Un mare spital din Iaşi, pe lista unităţilor medicale din ţară verificate de Parchetul General într-o amplă cauză penală ce are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ieri, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi au ridicat documente de la Institutul de Psihiatrie „Socola“. La nivel naţional, procurorii Parchetului General au făcut ieri 26 de percheziţii la cabinetele unor doctori şi la 31 de spitale din 16 judeţe, dar şi la cinci firme cu profil medical, într-un caz în care se investighează acuzaţii cu privire la faptul că mai mulţi medici au făcut studii clinice ilegale pe pacienţi pentru a autoriza intrarea pe piaţă a unor medicamente ce ar putea afecta negativ starea de sănătate a populaţiei. Investigaţia a pornit în urma unor sesizări SRI. Cine sunt cei vizaţi la Iaşi şi de ce ar putea fi acuzaţi?
„Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar desfăşoară activităţi nelegale constând în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie“, se arată în informarea Parchetului General.
Şase studii din 2014
În ceea ce priveşte situaţia de la Iaşi, din primele informaţii ar fi vorba despre şase studii clinice efectuate de şase medici din cadrul Institutului „Socola“ în 2014. Conducerea unităţii medicale declară însă că ar fi vorba doar de un caz mai amplu, care vizează probleme de la nivel naţional, fiind vorba despre un dosar deschis încă din 2015.
„Se verifică activitatea vizavi de anumite cazuri de studii clinice efectuate la nivelul institutului, iar momentan s-au luat nişte înscrisuri, restul comunicării o va face Parchetul. Nu ştim exact despre câţi medici este vorba, nu ni se spune nouă, ni se solicită doar înscrisuri, nici nu ni se spune cauza“, a precizat dr. Gabriel Oprişanu, managerul institutului ieşean.
De asemenea, prof. dr. Roxana Chiriţă, directorul medical al institutului, spune că, cel mai probabil, ar fi vorba de şase studii clinice efectuate pe parcursul anului 2014 în cadrul institutului, şi că sunt simple acţiuni de control care nu urmăresc ceva anume, ci, mai degrabă, sunt corelate cu ceea ce se întâmplă la nivel naţional.
- Advertisement -
- Advertisement -