spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Episcopul Husilor a primit titlul de “Cetãtean de onoare al comunei Albesti” (foto)

- Advertisement -

Inaugurare în satul natal al PS Corneliu

EVENIMENT…Ieri, la Corni-Albesti a fost mare sãrbãtoare. Dupã cinci ani de investitii, locuitorii acestui sat au primit în dar o bisericã frumoasã, unicat, al cãrei ctitor este Episcopul Husilor, PS Corneliu. Tot ieri, în prezenta a peste 2.000 de credinciosi, Episcopul Husilor a primit titulatura de cetãtean de onoare al comunei natale, Albesti, în timp ce primãrita Monica Amanci a primit distinctie de vrednicie pentru eforturile depuse în slujba Bisericii. Dupã 36 de ani de când a plecat din satul Corni, Preasfintitul Pãrinte Corneliu s-a întors în mijlocul celor cu care a copilãrit si a spus cã îi poartã pe toti în rugãciunile sale. Sfintirea bisericii din Corni a beneficiat si de un moment inedit. Un preot a filmat tot evenimentul cu o dronã, iar imaginile vor fi postate pe internet, în perioada imediat urmãtoare. Printre cei care au participat ieri la sfintire a fost Titi Constantinescu, fostul primar al Bârladului, Silviana Bahrim, primarul comunei învecinate, Vutcani, dar si unii parlamentari.

Din comuna Ivesti, de lângã Bârlad, au venit 40 de credinciosi la sfintirea bisericii din Corni, încã de la 7 dimineata. “Am participat duminica trecutã (pe 22 mai a.c.) la sfintirea bisericii de la Mãlãesti, în Vutcani. Atunci, Preasfintitul ne-a spus cã, aceia care avem posibilitatea, sã venim si la sfintirea bisericii din satul sãu natal, Corni, pe 29 mai si, iatã, am ajuns aici cu un autocar. Noi facem pelerinaj religios si mergem la toate evenimentele importante ale Episcopiei”, a spus o femeie din Ivesti. PS Corneliu, Episcopul Husilor, a ajuns în satul Corni în jurul orei 8.40, fiind întâmpinat de primãrita Monica Amanci, cu pâine si sare. În fruntea unui alai de 40 de preoti, care au cântat încontinuu, Episcopul a mers cãtre biserica al cãrei ctitor este, biserica cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtãtorul de Biruintã, si Sf. Sfintit Corneliu Sutasu”. Fostii colegi de clasã ai lui Corneliu Onilã, numele de familie al actualului Episcop, au spus cã “Preasfintitul era un bãiat bun la învãtãturã si se comporta ca un copil de vârsta sa, se juca prin sat, era foarte sociabil”. Acum, ajuns pe o functie atât de importantã în ierarhia Bisericii Ortodoxe Române, Corneliu a încercat sã-si ajute consãtenii, ridicând o bisericã semeatã pe locul unei biserici care era pe punctul de a se dãrâma.

Sâmbãtã noaptea, a plouat torential peste satul Corni

În noaptea de dinaintea sfintirii, o ploaie torentialã s-a abãtut peste satul Corni. A plouat cu gãleata peste case si câmpuri, iar oamenii s-au gândit cã este un semn bun, mai ales cã urma un moment unic pentru satul lor. PS Corneliu, Episcopul Husilor, a mãrturisit, în fata consãtenilor si a pelerinilor veniti din toatã tara, cã trãieste “o bucurie pe care nu o pot exprima în cuvinte omenesti, dupã o ploaie binecuvântatã, roditoare”. “Îmi exprim recunostinta fatã de Dumnezeu, în aceste clipe, pentru cã m-a ajutat de am ajuns la aceastã vârstã, împlinindu-mi visul de a fi preot si pe acela de a ridica o bisericã, în care oamenii sã-si gãseascã linistea. Mã bucur tare mult pentru cã, astãzi, în cea de-a cincea duminicã dupã Sfânta Înviere, am sansa de a sfinti o bisericã la care s-a lucrat timp de cinci ani, începând cu 2011. Îi multumesc lui Dumnezeu, astãzi, pentru darul vietii si pentru cã mi-a dat sansa sã slujesc cu credintã cuvântul Sãu. Am intrat în fiecare casã din acest sat si port în mine imaginea oamenilor pe care i-am cunoscut în acest sat, chipurile lor, pline de bunãtate”, a mai spus Episcopul, la momentul sfintirii bisericii din Corni. Emotionat, PS Corneliu a spus cã a plecat la studii, din acest sat, în 1980, iar de multe ori pleca pe jos la gara Crasna, alãturi de multi oameni din sat care mergeau la Vaslui sau Bârlad, la fabrici, pentru a câstiga o bucatã de pâine. “Acolo unde tii minte cã este atârnat leagãnul, în copilãrie, acolo este casa pãrinteascã”, a mai spus Episcopul. Istoricul acestui sat cu peste 600 de case, satul Corni, îsi are originea undeva în timpurile rãzboaielor cu otomanii, care doreau sã subjuge neamul românesc. Se pare cã, pe la 1817, într-o zonã denumitã Poiana, în apropierea unor izvoare – astãzi, zona este privitã ca un cartier al satului Corni – mai multe familii au ridicat case. În 1893, bisericuta de lemn din Poiana este mutatã în afara satului, pentru cã bisericile nu mai trebuiau fãcute în mijlocul satului. În 1899, este sfintitã o nouã bisericã, destul de micã, lãcas care este avariat de cutremurele din 1940, 1977 si 1986. Odatã ajuns Episcop, în 2000, Corneliu Bârlãdeanu anuntã cã va ridica o bisericã, în locul vechiului lãcas. “Dupã cinci ani, mi-a ajutat Dumnezeu si am trãit acest moment unic, în care am sfintit aceastã bisericã. Vã port pe toti în rugãciunile si amintirile mele. Când aud cã pleacã cineva dintre noi, din acest sat, mã întristez”, a mai spus Episcopul.

Ioan Ciomaga a primit distinctie de vrednicie pentru modul în care ajutã preotii din zona Husului: “Sper cã la CJ Vaslui îi vor da lui lucrarea de asfaltare a satului Corni”

Mai multi fii ai satului sau oameni care si-au pus amprenta pe dezvoltarea comunei Albesti au primit diplome de vrednicie sau icoane cu Sf. Gheorghe. Printre acestia, managerul Viacons Rutier, Ioan Ciomaga. “Îi aduc un omagiu dlui ing. Ioan Ciomaga, care a avut si are mereu usa deschisã pentru preotii din zona Husi, care au de reabilitat sau construiesc biserici. Domnia-sa a turnat deja 4,5 km de asfalt, dinspra Crasna spre Gura Albesti, si fac apel la Consiliul Judetean, ca acei 6,5 km de asfalt pentru satul Corni sã i se dea lui, pentru cã nu-si bate joc de lucrãri, cum fac altii”, a spus PS Corneliu. La final, în timp ce primãrita Amanci a primit distinctie de vrednicie, alãturi de alti fii ai satului, Episcopul a primit si o veste bunã. Prin decizie luatã în CL Albesti, începând de ieri, Episcopul Husilor este declarat “Cetãtean de onoare”. “Multumim bunului Dumnezeu pentru aceastã zi frumoasã, în care s-a sfintit biserica pe care a ctitorit-o Prea-Sfântul Pãrinte Corneliu, Episcopul Husilor. Multumim pelerinilor, tuturor celor care provin din Albesti si care, de acolo unde sunt acum, si-au fãcut timp sã vinã acasã, în satul natal”, a spus primãrita Amanci.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.