PE PRIMUL LOC…Comuna Zãpodeni a demonstrat cã are în componenta sa oameni demni si harnici, care meritã o soartã mai bunã si un confort economico-social pe care administratia localã este obligatã sã-l punã la dispozitie. Din pãcate, fostul primar, împreunã cu viceprimarul si câtiva oameni din aparatul administrativ nu au fãcut decât sã tragã în jos comuna si au avut grijã ca nimeni sã nu ridice capul mai mult decât este nevoie. Dar, pentru zãpodesteni existã speranta cã lucrurile vor evolua în bine acum, dupã ce Adrian Diaconu, un om al faptelor, asa cum a demonstrat din postura de consilier local, s-a înscris în lupta electoralã pentru functia de primar. Chiar dacã nu intra în atributiunile sale, Diaconu este cel care a reusit sã aducã iluminatul public în Zãpodeni, comunã tinutã pe întuneric pentru cã asa voia primarul si acolitii sãi. “Dupã iluminatul stradal, urmeazã apã, asfalt si gaz. Acestea sunt marile mele proiecte pentru sãteni. La acestea se adaugã si altele, de mai micã anvergurã, dar cu o însemnãtate la fel de mare. Crearea de locuri de muncã, reabilitarea scolilor si cãminelor culturale si implicarea primãriei în viata tineretului din comunã sunt alte proiecte pe care, din postura de primar, as dori sã le implementez în Zãpodeni, lucruri care pot face viata mai usoarã oamenilor”, spune Adrian Diaconu.
Chiar dacã a demonstrat cã se pot face lucruri bune cu bani putini la Zãpodeni, Adrian Diaconu duce acum o luptã cu fiecare cetãtean al comunei în încercarea de a le arãta tuturor cã se poate trãi mai bine în comuna lor, atât timp cât aceasta este condusã de un om cãruia îi pasã de ce se întâmplã cu fiecare dintre ei si care se pune în slujba cetãteanului si nu invers. În contrapartidã, aruncat în cursa electoralã pentru aceeasi functie este si viceprimarul comunei, Ionel Chiratcu, cel care s-a remarcat în fata oamenilor, mai ales cu stoicismul cu care suporta bãtaia de joc a lui Gavril atunci când edilul îi adresa injurii. A demonstrat atunci cã nu este un om puternic pe care te poti baza, dar a încercat sã echilibreze acest lucru atunci când a apelat la nasul lui, preotul Chiroscã, pentru ca acesta sã se transforme în agent electoral. Luat la întrebãri de câtiva sãteni, vicele a gãsit scuza spunând cã are dezlegare de la Episcopie pentru campanie electoralã în bisericã. Altfel spus, chiar dacã Cele Sfinte nu au legãturã cu alegerile electoratului, viceprimarul încearcã, pe toate cãile, sã se facã primar. Numai cã, are de trecut douã hopuri. Primul dintre ele si cel mai important este legat de faptul cã stampila de vot este în mâna celor care vor merge, pe 5 iunie, sã-si aleagã primarul. Al doilea lucru care stã în calea “fericirii” vicelui este candidatul liberal Adrian Diaconu, omul care a demonstrat sãtenilor cã stie ce are de fãcut si a si fãcut-o, chiar dacã din postura de consilier local.
Zãpodeniul are luminã datoritã lui Diaconu
Chiar dacã primarul Gavril s-a opus din rãsputeri ca iluminatul stradal, o investitie nu foarte costisitoare, dar necesarã, sã ajungã si în Zãpodeni, gândindu-se probabil cã, de aici, nu îi poate pica mare lucru, Diaconu a fãcut ce a fãcut si proiectul a fost implementat, spre bucuria sãtenilor. Despre lupta pe care a fost nevoit Diaconu sã o ducã cu primarul Gavrilã a auzit toatã comuna. “Toatã lumea stie cã a spus, în sedintele de Consiliu Local, cã, atât cât stã el primar, nu va fi luminã în comunã. Pãi! Dacã a stat în codru, acolo sã se ducã! Ne-a deschis inima consilierul Diaconu. Ies seara afarã si se vede extraordinar. Vezi luminile peste tot în sat cum ard. De 35 de ani eu nu aprins luminã în satul ãsta. Si nu am înteles de ce a trebuit ca Diaconu sã ducã o astfel de luptã cu primarul pentru asta. Pânã mai ieri ieseam noaptea din casã cu mâna întinsã în fatã si bâjbâiam sã nu mã lovesc de ceva. Iluminatul stradal este o chestie elementarã într-o comunã si nimeni nu întelege de ce a trebuit atâta luptã pentru asa ceva, mai ales cã trebuia fãcut de multã vreme. Noroc cu omul acesta de am vãzut si noi, dupã 26 de ani, iluminat stradal. În alte comune, iluminatul existã de ani de zile. Au asfalt, treceri de pietoni, tot ce trebuie. La noi, primarul face o singurã promisiune: cã nu va face nimic”, au spus Vasile Potoroc si fiul acestuia. O poveste incredibilã o povesteste Victor Ene, din satul Zãpodeni. Bãrbatul spune cã, în urmã cu ceva vreme, un prieten dintr-o comunã învecinatã l-a întrebat de unde este. I-a rãspuns cã acum locuieste în Zãpodeni, chiar dacã nu si-a fãcut încã mutatie definitivã. “A râs de mine si mi-a spus cã nu sunt din Zãpodeni, ci din comuna în care un existã nici un bec. Si avea dreptate”, spune acesta. De asemenea, un alt cetãtean din Zãpodeni îsi pusese în gând sã se mute, sãtul de neajunsurile din comunã. “Am avut noroc de câtiva consilieri mai cu picioarele pe pãmânt de s-a realizat iluminatul stradal. Pentru primarul Gavril niciodatã nu erau bani pentru nimic. În schimb, iesea în evidentã cu amenintãrile. Ce sã mai spui de aductiuni de apã la Zãpodeni, mai ales cã aici chiar este nevoie de o asemenea investitie. Ani de zile am cãrat apã cu gãletile de la sute de metri distantã de casã. Aici, ori ai bani sã-ti faci singur aductiune de apã în curte, fântânã si canalizare, ori te descurci cum poti. Auzeam pe unul dintre consilierii apropiati primarului cum spunea cã lui nu-i trebuie luminã în sat. Oamenii mai spun si prostii. Eu as vrea sã-i adun pe toti acei consilieri care s-au opus si sã-i întreb ce au fãcut în 24 de ani de mandate. Sunt curios ce mi-ar rãspunde”, spune Mihai Moatã.
Diaconu vrea sã dezvolte comuna cu fonduri europene
BANI EUROPENI…Trebuie spus cã, în Zãpodeni, investitiile pe bani europeni sunt lucruri care au trecut pe lângã si comuna nu a “vãzut” banii cu care s-ar fi putut dezvolta infrastructura si viata oamenilor ar fi putut fi mai usoarã. “Aductiunea de apã este o investitie ce se poate realiza cu fonduri europene. Sunt miliarde de euro pe care Uniunea Europeanã îi pune la dispozitie. Dar, pentru a accesa fondurile trebuie gânditã o strategie viabilã si proiecte. De ce este necesarã aductiunea de apã si realizarea retelelor de utilitãti publice la Zãpodeni? Rãspunsul este simplu. Perioadele de varã secetoasã sunt resimtite din plin în comuna noastrã. Nu o singurã datã am avut nevoie de interventia celor de la ISU pentru ca animalele sã aibã apã de bãut. Nu mi se pare normal sã se întâmple asa ceva. Cu banii europeni putem rezolva o problemã de genul acesta. Si nu este singura. Toatã infrastructura comunei poate fi reparatã si reabilitatã folosind aceastã sursã de venit. Pe lângã reparatii, putem discuta si de asfalt într-o comunã cum este Zãpodeniul. Proiectele europene au utilitatea lor si, acolo unde au fost implementate cu cap, s-a vãzut diferenta. De aceea avem comune, la nivelul judetului Vaslui, care aratã cum aratã si au gãsit rezolvare pentru majoritatea problemelor locuitorilor, si avem comune unde iluminatul stradal a reprezentat o investitie smulsã cu greu”, spune Adrian Diaconu.