spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Sfintirea Bisericii “Constantin si Elena” de la Mãlãiesti (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

SLUJBÃ DE SFINTIRE Zi importantã pentru sãtenii din satul Mãlãiesti, comuna Vutcani, care ieri au asistat în numãr impresionant la sfintirea Bisericii “Sfintii Împãrati Constantin si Elena”, monument istoric protejat prin lege. Peste 1000 de persoane au fost la acest eveniment, slujba de sfintire fiind asiguratã de PS Corneliu, Episcopul Husilor, împreunã cu un sobor de peste 20 de preoti din toatã zona si protopopul de Bârlad, pr. Vasile Lãiu. La slujbã a participat si Andrei Chiliman, fost liberal de frunte, si sotia sa, Alexandra Chiliman, nepoata boierului care a ctitorit frumoasa bisericã, ea fiind cea care a asigurat, prin firma sa de arhitecturã, proiectul de refacere al acestei frumoase biserici, denumitã “Coltul de Rai Vienez”, datoritã catapetesmei comandatã de ctitorul ei, tocmai la Viena, în 1890. Hramul principal al bisericii este, evident, “Sfintii Împãrati Constantin si Elena”, din 21 mai, iar preot paroh este Constantin Cristea, un preot cu har de la Dumnezeu care a muncit enorm, alãturi de primarul comunei Vutcani, Silviana Bahrim, pentru a aduna bani ca biserica, cea mai frumoasã în stil neogotic din România, sã fie restauratã si sã reintre în circuitul bisericesc al BOR.

Un soare superb si o vreme excelentã au fost semnalele date din Cer, cã ziua de ieri a fost pe placul lui Dumnezeu, în satul Mãlãiesti, comuna Vutcani. Acolo unde o primãritã, Silviana Bahrim, pãstoreste o comunitate de oameni care o aleg în fruntea lor din anul 2000 încontinuu. Si în acest an, ea este singurul candidat la functia de primar al comunei Vutcani, toti “opozantii” politici fiind fani ai acestei femei puternice. A fost o zi însemnatã pentru istoria comunei Vutcani, deoarece a fost fãcutã slujba de sfintire a Bisericii “Sfintii Împãrati Constantin si Elena”, bisericã veche, de peste 100 de ani, declaratã monoment istoric. Peste 1000 de sãteni si oameni din tot tinutul vasluian au venit la slujba de sfintire ce a fost oficiatã de PS Corneliu, Episcopul Husilor. Alãturi de PS Corneliu au fost protopopul de Bârlad, pr. Vasile Lãiu, plus alti peste 20 de preoti din toatã zona, precum si invitati din alte Episcopii ale Moldovei. Episcopul Corneliu a fost întâmpinat cu pâine si sare de primãrita Silviana Bahrim, îmbrãcatã într-un frumos costum traditional moldovenesc. Dupã oficierea slujbei de sfintire, care a fost foarte frumoasã si urmãritã cu semerenie de cei prezenti, enoriasii, însotiti de preotul paroh al bisericii proaspãt sfintite, pr. Constantin Cristea, au sãvârsit trecerea prin altar, au depus multe pomelnice si s-au rugat la icoanele din Bisericã. “Nu am cuvinte sã-i multumesc Preasfintitului Corneliu, pentru câte a fãcut pentru comuna noastrã. În 16 ani de zile, aceasta este a saptea sfintire de bisericã pe care o face în comuna Vutcani. Dumnezeu sã-i dea sãnãtate!”, a spus Silviana Bahrim, primarul comunei Vutcani. Alãturi de vutcãneni a fost si familia Andrei si Alexandra Chiliman Juvara, din Bucuresti. Alexandra Chiliman Juvara este nepoata boierului Corbu, care a fost ctitorul bisericii sfintite ieri.

Istoricul Bisericii din Mãlãiesti

Biserica “Sfintii Împãrati Constantin si Elena” din Mãlãiesti, împreunã cu conacul din apropiere, azi spital pentru persoane cu probleme neuropsihice, prin donatie testamentarã, fac parte din ansamblul curtii boieresti Constantin N. Corbu. Acesta, înaintea rãzboiului de la 1877, s-a cãsãtorit cu o boieroaicã din familia Botez, Aglaie, rudã cu Veniamin Costache. Mosia boierilor Botez se întindea de la Oltenesti-Târzii si ajungea pânã la Murgeni, cu mii de hectare de teren arabil. Se spune cã boierul Constantin Corbu ar fi pãcãtuit cu sora sotiei sale si ar fi recunoscut totul la taina spovedaniei, drept pentru care preotul i-a impus canon, sã construiascã trei biserici. Asa au apãrut, pe rând, bisericile de la Mãlãiesti si Copãceana, urmând sã mai facã una si la Giurcani, pe care nu a mai apucat s-o ducã la bun sfârsit. Catapeteasma bisericii de la Mãlãiesti este sculptatã la Viena, iar pictura este renascentistã. Constructia bisericii a durat patru ani, fiind sfintitã în anul 1894”, spunea parohul Constantin Cristea.

Lãcasul de la Mãlãiesti este declarat monument istoric si în 1990 a fost închis, fiind devastat de cutremurele care au avut loc în 1977 si 1986. Fiind inclusã într-un plan de restaurare, deoarece este consideratã una dintre cele mai frumoase biserici neogotice din România, Ministerul Culturii a decis restaurarea ei în anul 2006. Lucrãrile ar fi trebuit sã se finalizeze în 2008, dar lipsa finantãrii a fãcut ca acestea sã dureze pânã în 2016. Lucrãrile de consolidare, restaurare si amenjare au fost asigurate de o societate de profil din Suceava, iar proiectul tehnic dupã care s-a lucrat a fost fãcut de arhitectul Alexandra Chiliman Juvara, sotia fostului primar al Sectorului 1 Bucuresti, Andrei Chiliman. Asa cum am mentionat, Alexandra Chiliman Juvara este nepoata boierului Constantin Corbu. La subsolul bisericii sfintite ieri, este necropola ctitorului Constantin N. Corbu (1833-1895), care a fost si ea restauratã si consolidatã. Acolo se aflã criptele pentru întreaga familie a ctitorului, dar numai acesta este îngropat acolo, exact sub cea mai frumoasã bisericã pe care a ctitorit-o. Silviana Bahrim, primarul comunei Vutcani, a fãcut odatã cu sfintirea bisericii si o pomenire a boierului Constantin N. Corbu, la care a asistat si nepoata sa, arh. Alexandra Chiliman Juvara, cu sotul si fiul ei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.