COMEMORARE Se împlinesc cinci ani de la trecerea în nefiintã a cunoscutului medic si om de culturã de o exceptionalã dãruire, Constantin Teodorescu. Astãzi, la Centrul “Mihai Eminescu” din Bârlad, care a fost refãcut si cãruia i-a dãruit colectia sa impresionantã de eminescian înrãit si pasionat, va avea loc o activitate de comemorare a celui mai regretat om de culturã contemporan din Bârlad. Moderatorul acestei actiuni este Geta Modiga, custodele Centrului “Mihai Eminescu”, iar participanti – invitati pentru a-l evoca pe Constantin Teodorescu sunt cei mai apropiati colaboratori ai sãi: Adrian Solomon, presedintele partidului “rosu”, partid cãruia medicul Teodorescu i se dedicase în totalitate, prof.dr. Elena Monu, prof. dr. Laurentiu Chiriac, prof. Mihai Luca, prof. Gheorghe Clapa si prof. Ghitã Cristian.
La Bârlad, în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului, va avea loc astãzi, la ora 11.00, la Centrul “Mihai Eminescu”, o actiune culturalã aparte: evocarea medicului Constantin Teodorescu, de la a cãrui moarte se împlinesc cinci ani. Va fi evocat de o pleiadã de colaboratori, politici si oameni de culturã. Corul Liceului Pedagogic “Ioan Popescu” va încânta pe cei prezenti la finalul actiunii “In Memoriam – dr. Constantin Teodorescu”.
Fostul chirurg a fost unul dintre cei mai apreciati oameni de culturã bârlãdeni din ultimul deceniu. Datoritã lui, sute de activitãti culturale au fost organizate la Bârlad. Doctorul Constantin Teodorescu s-a nãscut în localitatea Murgeni din judetul Vaslui, pe 30 septembrie 1939. A urmat cursurile Colegiului National “Gheorghe Rosca Codreanu”, iar în 1964 a absolvit Facultatea de Medicinã Generalã din cadrul UMF Iasi. În 1968 a ocupat prin concurs functia de preparator de chirurgie generalã, pânã în 1977. În aceastã perioadã a efectuat si studiile doctorale în specialitatea chirurgie pe o temã de oncologie. Prin transfer, din 1977 si pânã în 1990, si-a desfãsurat activitatea ca medic primar chirurg sef sectie la Spitalul de Adulti Bârlad. În perioada 1990 – 2007, si-a continuat activitatea ca sef Sectie în Spitalul municipal din Tecuci, pânã la pensionare.
Pentru actele de culturã a avut o pasiune fãrã limitã pentru care s-a dãruit neconditionat. Constantin Teodorescu a sustinut organizarea a numeroase manifestãri stiintifice si culturale în spitalul din Bârlad, cât si în cel din Tecuci. În 1985 a participat la înfiintarea Sectiei de numismaticã din judetul Vaslui. A scris editoriale la ziarul “Pãreri Tutovene”, rubrici medicale si de culturã generalã. A înfiintat la Bârlad publicatiile: “Bârladul Cultural”, ”Bârladul” si, din 199, Fundatia Culturalã Dr. Constantin Teodorescu, sub patronajul cãreia a initiat si organizat zeci de evenimente culturale de cea mai înaltã tinutã. Este Cetãtean de onoare al municipiului Bârlad, iar din 2004 a detinut functia de consilier local (PSD) – pânã în 2001, când a decedat, fiind presedintele Comisiei de Culturã a municipiului Bârlad. În 1987 a donat Muzeului Judetean Vaslui Colectia de artã contemporanã ”Dr. C. Teodorescu”. A colaborat timp de trei decenii cu colectivul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, unde, de asemenea, a oferit o impresionantã si valoroasã colectie de artã. Pentru spatiul public a mai oferit lucrãri de sculpturã în Bârlad, Vaslui si Brãila, si lucrãri de artã la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” si Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Bârlad. A initiat si coordonat publicarea a numeroase cãrti de analizã politicã, culturalã si socialã, albume de prezentare a Bârladului, Vasluiului si Husului. La initiativa dr. Constantin Teodorescu, în colaborare cu Primãria si Consiliul Local, pe 15 ianuarie 2011 a luat fiintã Centrul “Mihai Eminescu”, unde are astãzi loc comemorarea sa.
.