CONDAMNARE…Judecãtoria Vaslui s-a arãtat blândã în cazul celor doi functionari de la primãria Negresti, acuzati cã au furat 700.000 de lei din taxele si impozitele cetãtenilor. Chiar dacã a fost gãsit vinovat, Ionut Ciprian Crimu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu supendare si obligat sã plãteascã prejudiciul în valoare de 510.000 de lei. Colega lui de fapte, Violeta Horga, a primit doi ani de închisoare cu suspendare si a fost obligatã la plata sumei de 130.000 de lei. Cei doi au ajuns în fata judecãtorilor dupã ce, în iunie 2006, Camera de Conturi Vaslui a efectuat un control la Primãria Negresti si a descoperit lipsa unor sume de bani proveniti din taxe si impozite locale.
Judecãtoria Vaslui a dat sentinta în cazul celor doi functionari din Primãria Negresti, condamnati dupã ce au furat, din taxele si impozitele locale, 700.000 de lei. Chiar dacã vorbim de o sumã foarte mare, care a dispãrut dintr-una dintre cele mai sãrace primãrii din tarã, judecãtorii au fost blânzi si i-au condamnat, pe cei doi, la închisoare cu suspendare. Astfel, Ionut Ciprian Crimu a primit trei ani de închisoare cu suspendare si a fost obligat la plata sumei de 510.000 de lei, sumã ce urmeazã sã fie actualizatã, pânã la stingerea prejudiciului. Colega acestuia, Violeta Horgu, a primit doi ani de închisoare cu suspendare si a fost obligatã la plata sumei de 130.000 de lei, prejudiciul nerecuperat.
În iunie 2006, Camera de Conturi Vaslui a fãcut un proces verbal la primãria Negresti, prin care se constata cã un angajat furase din banii proveniti din taxe si impozite locale. Suma initialã era de 156.910 lei, iar motivele care se imputau angajatului respectiv, agentul fiscal Ionut Ciprian Crimu, erau „nedepunerea în casierie a numerarului obtinut din încasãri, neglijentã în serviciu si delapidare”. Era vorba, initial, de o perioadã de doi ani, respectiv perioada 2010-2012, dar lucrurile erau departe de a fi clarificate. Dupã o scurtã perioadã, extinzând verificãrile, Camera de Conturi a ajuns la un prejudiciu de 4,8 miliarde lei vechi, de care vinovat se fãcea Crimu. La începutul lunii octombrie 2013, a fost sesizat Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui, constatându-se fapte penale grave sãvârsite de Crimu. În paralel, Camera de Conturi a decis sã extindã verificãrile în cazul agentului fiscal, pe perioada 2008-2013, adicã pe ultimii cinci ani. Ceea ce au descoperit i-a bãgat în sperieti pe sefii primãriei.
Cum s-au furat 7 miliarde lei vechi, în cel mai sãrac oras din România
Nu este o noutate faptul cã, de ani buni, orasul Negresti este considerat cel mai sãrac oras din România, mai mereu, primãria de la Negresti solicitând bani de salarii de la Consiliul Judetean, anexând memorii legate de nivelul scãzut de încasãri la taxe si impozite locale. Fãcând verificãri pe perioada 2008-2013, controlorii Camerei de Conturi Vaslui au constatat cã agentul fiscal Crimu furase, de unul singur, în jur de 7 miliarde lei vechi din bugetul local, adicã aproape jumãtate din taxele si impozitele care se încaseazã, în mod real, într-un an la Negresti. Omul încasa acele taxe si impozite de la populatie, dupã care „uita” sã mai depunã banii în conturile primãriei. În acest timp, fostul primar Ioan Cozma si actualul primar Vasile Voicu fãceau drumuri peste drumuri la Vaslui, solicitând ajutoare de urgentã pentru oras, pe motiv cã banii de la taxe si impozite locale sunt insuficienti. În prima fazã, conducerea Curtii de Conturi de la Bucuresti a cerut primãriei Negresti suspendarea agentului fiscal, pentru terminarea anchetei, dupã care, Crimu si-a dat demisia din functie. Între timp, pentru a-si recupera paguba, primãria Negresti i-a intentat proces în civil lui Crimu, proces început în decembrie 2013 la Tribunalul Vaslui.
Ce a fãcut Crimu cu banii?, se întreabã conducerea primãriei
În tot acest scandal, am încercat sã aflãm ce cred colegii sãi cã s-a întâmplat cu atîtia bani care au dispãrut în mod misterios (în suma de 7 miliarde, spun surse de la Camera de Conturi, ar fi incluse majorãri si penalitãti). „Stiu cã avea ceva firme, niste magazine pe la Vulturesti, în alte sate. Chiar ne miram cu totii, cã un tânãr are afaceri si pãrea sã-i meargã bine. Nu l-a verificat nimeni, nu ne dãm seama cum de s-a ajuns aici. Mai apoi, pleca mai mereu în Italia, venea si se învoia douã-trei zile, zicea cã se duce sã aducã pe cineva de acolo, cu masina personalã, ne gândeam cã mai face si el un ban. De unde sã stim ce fãcea cu banii din taxe si impozite?”, ne-a spus un coleg al fostului agent fiscal. Omul lucra bine, la adãpostul sefilor sãi care închideau ochii, când venea vorba de încasãrile de la populatie, care nu mai ajungeau în conturile primãriei.