ZADARNIC Nici la doi ani de când au fost ridicati cu mascatii de acasã, într-o descindere vizând combaterea faptelor de contrabandã, asa-numitul dosar „verilor Chetran” de la Drânceni nu si-a aflat rezolvarea în instantã. Cu toate acestea, încet-încet, cei 11 inculpati din dosar scapã de probleme. De pildã, dupã ce au iesit din arestul preventiv cei mai multi dintre ei, unii au reusit sã îsi recupereze banii confiscati de mascati. Ieri, unul dintre ei a primit înapoi 40 de lire sterline, 100 euro si aproape 7000 lei, în timp ce, cu putin timp în urmã, altui inculpat i s-a ridicat sechestrul de pe suma, deloc de neglijat, de 12.700 euro. „Bãietii sunt nevinovati, dacã erau probe împotriva lor, nu ar fi trecut doi ani de zile, degeaba”, îi apãrã rudele.
Doi ani au trecut de când, cu surle si trâmbite, s-a fãcut o descindere amplã la mai multe domicilii din judetele Iasi si Vaslui (mai exact comuna Drânceni, dar si Husi), în cadrul unei actiuni a Politiei de Frontierã care viza combaterea contrabandei, iar faptul cã 11 persoane au fost ridicate si, ulterior, arestate a însemnat atunci cã eforturile oamenilor legii au fost cu folos. Numai cã, în ciuda dovezilor anuntate, a numeroaselor bunuri ridicate (bani, tigãri si pistoale), iatã cu au trecut 2 ani de atunci, iar procesul pe fond nu pare aproape de solutionare. Mai mult decât atât, inculpatii au scãpat de multã vreme de dupã gratii (în marea majoritate), acum fãcând totul pentru a-si recupera banii „sechestrati”. Demersurile lor se dovedesc cu succes. Ieri, de pildã, instanta a decis ridicarea sechestrului de pe banii confiscati de la unul din cei arestati în dosar, Mardari Lili, iar suma primitã înapoi nu e una neglijabilã: 40 de lire sterline, 100 de euro si aproape 7.000 de lei. Cu putin înainte, un alt inculpat din dosar a reusit sã îsi „scape” banii de sub sechestrul asigurator, primind încuviintarea instantei pentru suma de 12.700 de euro. „Dacã erau dovezi cã acesti bani proveneau din contrabandã, atunci li s-ar fi respins cererea. Dar nu sunt dovezi si nu e just sã mentii o mãsurã fãrã temei legal. În ceea ce priveste perspectiva solutionãrii dosarului, nu se poate sti nimic pânã la pronuntare, întrucât instanta are ultimul cuvânt. Dar avem încredere cã sentinta va fi una favorabilã”, au spus avocatii.
Descinderea de amploare a vrut destructurarea unui grup infractional organizat!
„În urma acestor perchezitii au fost ridicate în vederea confiscãrii aproximativ 6.500 de pachete cu tigãri, importante sume de bani, în lei si valutã, 2 pistoale cu capse, peste 20.500 materiale pirotehnice. În data de 17 decembrie 2014, politistii de frontierã din judetele Vaslui si Iasi, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Husi, împreunã cu efective de jandarmi din cadrul Grupãrii de Jandarmi Mobile Bacãu au desfãsurat o actiune complexã, în vederea destructurãrii unui grup infractional organizat, specializat în traficul ilegal cu produse accizabile. În cauzã sunt cercetate mai multe persoane, cetãteni români, urmând a fi puse în aplicare 28 de mandate de aducere la audieri. Cercetãrile în cauzã continuã sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Husi, la finalizare urmând sã fie luate mãsurile care se impun”, au comunicat, atunci, reprezentantii Politiei de Frontierã.