Aproape 100 de sãteni din Floresti s-au adunat, ieri, în centrul satului, pentru a discuta despre viitorul celui mai agitat sat din judet, o localitate unde de aproape 40 de ani se dezbate problema apartenentei celor care locuiesc aici. Florestenii se considerã ca fãcând parte din comuna Alexandru Vlahutã, desi autoritãtile i-au arondat, administrativ, la comuna Poienesti, în 1968. Din 1978, spun localnicii, cei din Floresti nici nu mai vor sã audã de Poienesti si merg la Vlahutã, pentru tot felul de documente sau probleme urgente. Si tot de atunci, generatii întregi s-au strãduit sã scoatã satul de sub tutela Poienestiului, fãrã succes, însã. Sãtenii din Floresti, desi figureazã în hârtii la Poienesti, tot de la Primãria din Al. Vlahutã îsi ridicã actele necesare, pentru cã acolo sunt intabulate toate proprietãtile! Anul trecut, a ajuns o sesizare la DNA, prin care cetãtenii din Floresti vor sã se cerceteze ce s-a fãcut cu fondurile primite de Poienesti ani de zile, dar care nu au ajuns în sat sub nicio formã. DNA a declinat competenta cãtre Prefectura Vaslui, iar povestea a murit în fasã. Senatorul Dan Marian, presedintele PNL Vaslui, a lansat o solutie bunã, unica în stare sã deblocheze situatia din Floresti: a chemat, ieri, în fata oamenilor, pe primarul de la Vlahutã si pe viceprimarul de la Poienesti, ambii candidati PNL la primãrii. Cei doi candidati liberali, Dãnut Cojocaru, respectiv Constantin Pârgaru, au promis solemn în fata oamenilor din acest sat cã vor face referendum pentru a scoate satul de sub tutela Poienestiului, imediat ce vor câstiga primãriile.
„Oamenii au titluri de proprietate pe comuna Vlahutã. Ei trebuie sã aibã acte de identitate acolo unde sunt proprietari. Nici nu mai stiu cum sã fac. Florestiul parcã este blestemat. Trebuie rezolvat cumva, legea este gata sã fie datã de guvern si mai trebuie referendum. Îl vom organiza fãrã doar si poate”, spunea Dãnut Cojocaru, primarul de la Vlahutã, în urmã cu aproape doi ani de zile, exasperat de situatia satului Floresti. Gheorghe Poede, primarul comunei Poienesti, nu a dorit sã audã de referendum pentru satul Floresti, mai mult, a trimis adresã la IPJ Vaslui, cum cã are o hotãrâre judecãtoreascã, definitivã, prin care satul Floresti este trecut la comuna Poienesti, desi hotãrârea la care face referire se referã doar la arhiva localitãtii! Pentru ca un sat aflat în evidentele politiei sã fie trecut dintr-o comunã în alta, este nevoie de lege si de publicarea în Monitorul Oficial. Tocmai de aceea, ieri, senatorul Dan Marian, presedintele PNL Vaslui, însotit de primarul de la Vlahutã, Dãnut Cojocaru, si de viceprimarul de la Poienesti, Constantin Pârgaru, au mers la Floresti, pentru a oferi singura solutie realã si legalã de rezolvare a problemei. În conditiile în care primarul actual de la Poienesti a refuzat în permanentã organizarea referendumului, conducerea PNL a fãcut o promisiune fermã celor din satul Floresti. „Am venit în fata dumneavoastrã cu o propunere foarte bunã, alãturi de doi oameni care vor rezolva problema satului Floresti, odatã pentru totdeauna. Pentru a schimba granitele unei localitãti, este nevoie de o lege organicã. Am umblat peste tot, pentru a gãsi o solutie de trecere a Florestiului la Vlahutã, iar acum s-a ajuns în situatia în care trecerea acestui sat se poate face cu o singurã conditie: sã se organizeze referendum. Un referendum corect, prin care locuitorii din Al. Vlahutã sau Poienesti sã vinã la vot, sã spunã dacã sunt de acord ca satul Floresti sã treacã la Vlahutã. Este singura solutie pentru rezolvarea problemei dumneavoastrã, credeti-mã. Pânã acum, la Poienesti a fost un primar cu care nu s-a putut discuta, pentru cã nu a fost de acord niciodatã cu referendumul. Gheorghe Poede, primarul de la Poienesti, a mers si la Consiliul Judetean, unde a discutat cu Buzatu, care nu este nici el de acord cu referendumul. În aceste conditii, m-am întâlnit cu dl. Cojocaru si cu dl. Pârgaru, cei doi candidati PNL la primãriile Al. Vlahutã si Poienesti, cãrora le-am cerut sã facã echipã pentru a rezolva situatia satului Floresti. Ce vã cer, în aceste conditii? Haideti sã-i dãm o mânã de ajutor dlui Pârgaru, sã iasã primar la Poienesti, iar acesta va semna un angajament, alãturi de dl. primar Cojocaru si de mine, precum cã, la prima sedintã de Consiliu Local în Poienesti va propune si sustine organizarea referendumului. Fiecare dintre dumneavoastrã, locuitorii satului Floresti, va primi acasã o copie a acestui angajament”, a spus senatorul Dan Marian, în timp ce oamenii discutau despre subiectul în cauzã.
Oamenii din Floresti se tem sã nu fie „o capcanã”. Senatorul Marian a girat, pe propria rãspundere, cã se va face referendumul
„Credem cã este o capcanã. Prea multi ani, politicienii ne-au mintit”, au încercat sã spunã localnicii din Floresti. Cumva, este de înteles atitudinea lor, pentru cã de zeci de ani sunt dusi cu vorba de politicieni. „Nu este nicio minciunã. Noi, cei trei oameni din fata dvs., ne luãm un angajament, pe care îl vom respecta. Veti primi, cu totii, o copie a acestui angajament, dupã care veti decide cum veti face în continuare”, a spus senatorul Dan Marian. „Oameni buni, întelegeti cã este singura solutie, pentru ca satul Floresti sã treacã la Vlahutã, solutia referendumului. Pânã acum, multi ati venit la Vlahutã, pentru tot felul de probleme, dar acum este timpul sã rezolvãm legal aceastã problemã. As fi fãcut acest referendum mai demult, însã nu am avut cu cine sã mã înteleg, primarul de la Poienesti nici nu a vrut sã discutãm de referendum”, a explicat primarul comunei Al. Vlahutã. Consilierul juridic al PNL Vaslui, avocatul Oana Iovu, a încercat sã prezinte situatia, din punct de vedere legal. „De sase ani de zile, tot încerc alãturi de dl. primar Cojocaru sã trecem satul Floresti la Vlahutã. Stiu foarte bine situatia dvs. De ani de zile, ne luptãm cu primarul Poede, care nici nu a vrut sã audã de referendum. S-au fãcut unii pasi, în sensul cã a fost trecutã o initiativã legislativã, prin care satul Floresti poate ajunge la Al. Vlahutã, cu o singurã conditie: sã se organizeze referendum. Legea referendumului spune cã în cele douã comune Consiliile locale decid organizarea referendumului. La Poienesti, nici primarul, nici CL nu au fost de acord, iar Prefectura a spus pânã acum cã nu poate interveni. Sunteti în situatia în care listele electorale de la Floresti sunt la Poienesti. Nu veti avea drept de vot pentru dl. primar Cojocaru, la Vlahutã. Tocmai de aceea, noi, Partidul National Liberal, am discutat si l-am ales pe dl. Pârgaru, viceprimarul comunei Poienesti, sã candideze la primãrie si sã vã rezolve problema, imediat ce câstigã primãria! Pârgaru este singurul om din conducerea comunei Poienesti care este alãturi de dvs. si va face referendumul, însã pentru asta trebuie sã-i acordati votul. Dacã dl. Pârgaru iese primar, este sigur cã nu va face ca primarul actual, Poede. În prima sedintã de CL, de constituire a Consiliului de la Poienesti, dl. Pârgaru va sustine hotãrârea de organizare a referendumului”, a explicat avocata Iovu.
Premierã pentru administratia publicã de la Vaslui: un candidat la primãrie semneazã o demisie în alb, pe care o înmâneazã cetãtenilor!
Oamenii din Floresti au cerut garantii ferme cã liberalul Pârgaru se va tine de cuvânt, sã organizeze referendumul, dacã va fi ales primar. Senatorul Dan Marian a spus cã, în premierã pentru judetul Vaslui, Constantin Pârgaru va semna o demisie în alb din functia de primar, document care va ajunge la fiecare familie din Floresti, ca o garantie în plus cã referendumul se va face. „Dacã veti avea încredere în mine, imediat ce ajung primarul comunei Poienesti voi initia referendumul, alãturi de dl. primar Cojocaru, de la Vlahutã. Este promisiunea mea fermã cãtre locuitorii satului Floresti. Vã dau cuvântul meu de onoare cã voi milita si sunt de acord ca satul Floresti sã treacã la Vlahutã”, a explicat viceprimarul actual de la Poienesti, candidat PNL la functia de primar al comunei. Este greu de spus ce vor decide locuitorii satului Floresti. Cert este cã, duminicã, la ora 10.00, toti locuitorii din Floresti se vor întâlni încã o datã cu persoanele care pot face ca, dupã aproape 40 de ani, satul sã treacã la Vlahutã. „Nici morti nu trecem dealul spre Poienesti”, amenintã localnicii. Situatia lor este unicã în judet, probabil chiar si în zona Moldovei. În acte, florestenii au domiciliul în comuna Alexandru Vlahutã, unde învatã, voteazã si plãtesc taxele. Totusi, evidentele statului român îi plaseazã în comuna vecinã – Poienesti si, în consecintã, tot acolo este directionat si bugetul de la Finante, împãrtit pe cap de locuitor. Banii, evident, rãmân la Primãria Poienesti, iar florestenii sunt „întretinuti” din bugetul comunei Alexandru Vlahutã. Situatia absurdã prin care locuitorii din Floresti nu mai stiu de ce comunã apartin a apãrut în urma unei reîmpãrtiri administrative când, în luna mai 1989, comuna Poienesti a fost desfiintatã, ca doar dupã mai putin de un an, o altã reîmpãrtire a reînfiintat aceastã comunã, a cãrei primãrie a primit în subordine si satul Floresti, în care locuiesc în jur de 750 de locuitori si care, pânã atunci, apartinea de comuna Alexandru Vlahutã. Practic, din ianuarie 1990, suprafetele de teren aferente acestui sat sunt incluse, conform legii, la Poienesti, dar locuitorii apartin din punct de vedere juridic de cealaltã comunã. Aceastã gresealã administrativã, care a creat nenumãrate probleme de-a lungul timpului, s-a încercat a fi rezolvatã printr-un referendum organizat în 2005, dar, din cauza neprezentãrii la vot a cetãtenilor din Poienesti, situatia a rãmas în continuare neclarã.