spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

PMP Husi: „Punem primarul în miscare!”

- Advertisement -

INITIATIVÃ…PMP Husi explicã de ce a propus electoratului doar liste pentru Consiliul Local, nu si un candidat pentru Primãrie. Initiativa lor este de fapt un protest civic, fiindcã vor ca cetãtenii care vin la urne, pe 5 iunie, sã constientizeze cât de important este Consiliul Local, un fel de mini-parlament local care-i face agenda primarului. Sloganul de campanie al acestora este sugestiv: „Punem primarul în miscare!”. Mai mult, Cosmin Filip, cel care deschide lista PMP-ului pentru Consiliul Local Husi, vine cu o ideea progresistã. Îsi va deschide în cartierul Corni primul cabinet de consilier local din judet. Tot acesta crede cã fiecare cartier trebuie sã fie bine reprezentat în Consiliul Local si de aceea lista sa este concentratã pe cartierul Corni, zona din Husi cu nevoia cea mai mare de investitii în infrastructurã: „De când am lansat ideea, acum douã sãptãmâni, cã noi, cei din Corni, vom candida la Consiuliul Local pentru cã aici infrastructura nu existã, cei de la Primãrie s-au implicat. Pe strada cea mai în suferintã au început lucrãrile la canalizare. Suntem bucurosi cã am pus primarul în miscare!”

PMP Husi este singurul partid din orasul dintre vii care a decis sã punã liste doar la Consiliu Local. E un experiment, prin care vor sã atragã atentia electoratului cã, într-o comunitatea, Consiliul Local este institutia cheie în administrarea orasului. Primarul doar executã hotãrârile acestora. „De la Revolutie, în toate alegerile locale, doar primarul conteazã. Alegãtorii pun stampila pe primar si în continuare pe listele de consilieri ai partidului pe care îl sustin. Practic, lista trece neobservatã, când, de fapt, este cea mai importantã. În Consiliul Local se stabileste totul. Pretul la apã, impozitele pe terenuri si clãdiri. Se voteazã bugetele si proiectele de investitii. Practic, consilierii hotãrãsc ce strãzi se fac, unde se pune canalizare, ce parc se modernizeazã, unde se refac trotuarele si exemplele pot continua. Primarul este cel care executã. Practic, Consiliul Local este un mini-parlament, iar faptul cã la alegeri se voteazã o listã giratã de primar nu e un lucru constructiv. Alegãtorii trebuie sã stie lista de consilieri si s-o voteze pe cea mai bine reprezentatã: pe cartiere, dar si pe categorii socio-profesionale. Noi, cei din PMP, am decis sã protestãm în felul nostru si sã nu punem candidat la primar. Tocmai pentru a atrage atentia cât de importantã este lista de la Consiliul Local. Am concentrat lista de consilieri cu oameni din Corni, cartierul cel mai nãpãstuit de toate administratiile, tocmai pentru a atrage atentia. Cartierul Corni a rãmas fãrã reprezentant în CL si rezultatele se vãd. Asfaltul, canalizarea si aductiunea cu apã de abia acum se fac. Carterul Corni a fost tot timpul lãsat la urmã, ajunge. Si mesajul nostru în aceastã campanie e sugestiv: <<Punem primarul în miscare!>>”, a spus Cosmin Filip.

Consiliul Local trebuie sã lucreze pentru cetãteni, nu pentru partid

Ideea pemepistilor nu este una rea. În Consiliul Local de la Husi a fost un dezastru total. Practic, în ultimii patru ani aici s-au ciocnic douã blocuri, PNL si PSD, generând scandaluri interminabile: „Eu personal am demisionat acum doi ani din CL, scârbit de scandalurile din sedinte. Nu puteam gira un grup care în permanentã era pus pe scandal si nu pe treabã. Toti consilierii care mi-au fost colegi erau doar o masinã de vot, neaducându-si, în niciun fel, vreo contributie proprie la o dezvoltare sãnãtoasã a orasului. Eu cred cã, în primul rând, în Consiliul Local trebuie sã ne reprezentãm zona din care suntem sau am fost alesi, indiferent de culoarea politicã. Si ca sã nu vorbim vorbe, vã dau un exemplu. Este o stradã în Husi, care duce spre sere, si a fost asfaltatã. Acolo sunt doar câteva case. În Corni, cele câteva sute de metri de asfalt ar fi salvat sute de familii de noroaie, acolo nu a fãcut decât sã ridice pretul la terenuri. Nu vrea sã fiu cinic, dar cãutati sã vedeti ce consilieri au proprietãti acolo si o sã vã lãmuriti de ce au fãcut presiuni pentru a pune asfalt în acel loc. Si exemplele pot continua, fie cã e vorba de concesionari sau de banalele cumpãrãri de teren pentru balcoane sau garaje”, a spus amenintãtor fostul consilier local, acum liderul pemepistilor.

Cabinet de consilier local în cartierul Corni

INEDIT…Cosmin Filip are si o ideea mai aparte. Si anume, vrea sã deschidã un cabinet de consilier local în cartierul Corni, dupã modelul parlamentarilor. În Moldova aceastã notiune este nouã, însã în Ardeal e deja uzitatã. „N-o sã vã vinã sã credeti, dar eu voi deschide primul cabinet de consilier local din judet si voi dezbate cu cetãtenii ordinea de zi din Consiliul Local înainte de fiecare sedintã. Trebuie sã stiti cã, în fiecare lunã, este câte o sedintã de Consiliu în care primarului i se face agenda de lucru. Noi o sã fim grupul care va propune proiecte, fiindcã pânã acum consilierii au fãcut prea putine hotãrâri, majoritatea fiind propuse de primar. La acest cabinet vom avea tot timpul pe cineva care va primi sugestiile si reclamatiile de la oameni, pe care le voi duce în Consiliul Local spre dezbatere sau, unde este cazul, le voi rezolva personal. De exemplu, lumea poate sesiza la noi de la probleme cu iluminatul public, pânã la cele complexe, cum ar fi asfaltãrile sau aductiunile cu apã. Aceasta este forta unui consilier local de a fi reprezentantul oamenilor în fata primarului. Încurajez toti consilierii sã facã acest lucru. Eu personal voi crea si un ONG si voi încerca sã aduc finantãri de acolo de unde Primãria nu poate. Cum sunt granturile norvegiene, de exemplu, sau fondurile de pe axa LEADER”, a mai spus liderul PMP Husi, Cosmin Filip.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.