POMANÃ… Colaci, pascã, cozonac si ouã rosii. Asta au primit vasluienii care au participat, ieri, la manifestãrile omagiale dedicate zilei de 9 Mai – Ziua Independentei, Ziua Victoriei asupra Fascismului si Ziua Uniunii Europene. Este prima datã când, la aceastã datã, Primãria Vaslui dã de pomanã pentru sufletele românilor cãzuti la datorie în timpul Rãzboiului de Independentã (1877-1878). În ciuda vremii ploioase, de aceastã datã, la manifestare, au participat si elevi ai liceelor vasluiene.
Programul ceremoniei de omagiere a început cu oficierea serviciului religios în memoria eroilor Rãzboiului de Independentã, a continuat cu alocutiuni ale oficialitãtilor judetene si depuneri de coroane de flori, si s-a încheiat cu defilarea gãrzilor militare. Primarul Municipiului Vaslui, Vasile Pavãl, presedintele Consiliului Local, Dumitru Buzatu, si prefectul Daniel Olteanu le-au vorbit vasluienilor despre însemnãtatea zilei de 9 Mai pentru România si întreaga Europã.
„Suntem independenti. Suntem o natiune de sine stãtãtoare”
„Tripla semnificatie a zilei de 9 Mai trezeste în sufletul fiecãrui român sentimentul de apartenentã la brie strãmoseascã, legatã prin grai, traditii si sânge, dar si la un teritoriu strãvechi, din care România a fãcut mereu parte si de care se leagã astãzi poate mai mult ca niciodatã. Astfel, marcãm astãzi împlinirea a 139 ani de la Proclamarea Independentei României, cu jertfa a peste 10.000 de ostasi români cãzuti la Plevna, Grivita, Smârdan si Videni. Mihai Kogãlniceanu, ministrul Afacerilor Strãine de la acea vreme, arãta cã, fiind în stare de rãzboi cu Înalta Poartã, legãturile cu puterea suzeranã fiind rupte: <<Suntem independenti. Suntem o natiune de sine stãtãtoare>>. În aplauzele deputatilor si ale multimii, care participau la dezbateri, Kogãlniceanu accentua: <<Asadar, domnilor, nu am nici cea mai micã îndoialã si fricã de a declara cã noi suntem o natiune liberã si independentã>>. Proclamarea Independentei de Stat a României a fost apogeul unei politici bine pregãtite în toate detaliile sale. Tratatul de la Berlin a recunoscut viata independentã a statului român, iar Congresul de la Berlin, în ciuda unor conditii nedrepte formulate a reprezentat consacrarea pe plan international a independentei românesti si intrarea cu drepturi depline a României în conceptul european. Apoi, valul istoriei a purtat România spre un alt punct de referintã, si anume 9 mai 1945. Astãzi se împlinesc 71 ani de victorie împotriva fascismului. Semnareaa actului de capitulare neconditionatã a Germaniei a pus punct celui de-al Doilea Rãzboi Mondial pe continentul european, România înregistrând în acest conflict peste 150.000 de morti si rãniti. În fiecare an, aceastã zi de 9 Mai, încãrcatã de semnificatii, ne adunã cu mic cu mare în fata însemnelor din piatrã a jertfei glorioase într-o independentã sfântã a acestui neam. Gândurile noastre se îndreaptã spre eroii de peste veacuri, spre cei care ne privesc acum din locul fãrã de timp. Ei s-au jertfit, au acordat jertfã si credintã pentru vesnicia acestui neam. Un alt moment important în istoria Europei este 9 mai 1950, când Robert Schuman prezenta guvernului francez planul de integrare economicã a Germaniei într-o comunitate Europeanã puternic structuratã. Declaratia lui Schuman a stat asadar, la baza formãrii Uniunii Europene asa cum o stim azi. Ziua de 9 Mai 1950 a fost proclamatã Ziua Europei. În 2007, România a devenit stat membru alãturi de celelalte 27 tãri de pe bãtrânul continent. Iatã cum istoria si prezentul se împletesc în mod firesc, iar noi avem în fiecare an onorata misiune de a sãrbãtori trecutul si de a ne reaminti cu emotie sacrificiile Armatei Românei. Cinste eroilor români. La multi ani, Europa!”, a declarat Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui.
Omagiu si ploaie, la Husi, de Ziua Independentei!
Ploaia mãruntã care a cãzut la Husi, ieri, în miezul zilei, a fãcut ca tripla sãrbãtoare de 9 Mai sã nu se bucure de prea mult public. La eveniment au participat autoritãtile locale, primarul Ioan Ciupilan, viceprimarul Aurel Cãciulã, dar si o parte a consilierilor municipali. Preotii au tinut un Te Deum în debutul evenimentului. Au dat o tinutã specialã manifestãrii ostasii UM 01779, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU), dar si politistii huseni, care au cinstit, prin prezenta lor, semnificatiile multiple ale zilei de 9 Mai. S-au depus coroane, în cinstea eroilor cãzuti pentru tarã, si vorbitorii au subliniat importanta Zilei Independentei, proclamatã în urmã cu 132 de ani, pe 9 Mai 1877, a Zilei Europei, dar si a victoriei Coalitiei Natiunilor Unite, în cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, din 1945.