DISPERARE… Producãtorii de brânzã din pietele vasluiene au scãzut mult preturile, în ultimele zile, din cauza cantitãtilor mari de cas de oaie si brânzã de vaci care sunt expuse în aceastã perioadã pentru comercializare. Ciobanii au sacrificat mieii, de Paste, iar acum din laptele de la oi se face brânzã, care este adusã la piatã la preturi destul de mici. S-a ajuns în situatia în care, în doar o sãptãmânã, preturile la cas sã scadã cu pânã la 10 lei pe kilogram în pietele din municipiul Vaslui, sustin oierii. Multi dintre ei nu vor sã scoatã profituri mari, prin vânzarea de brânzã în piete, ci doar sã-si asigure un trai decent si sã acopere cheltuielile cu deplasarea în oras, inclusiv taxele de piatã.
Producãtorii de brânzeturi, cei care detin ferme de animale sau stâni, au fost nevoiti sã scadã pretul considerabil, în ultimele zile, mai ales cã sunt mari cantitãti de brânzã si cas în piete. Dupã sãrbãtorilor pascale, ciobanii au ales oile si le-au scos la pãscut, dupã tãierile de miei dinaintea sãrbãtorilor. „Dupã Paste, se fac cârdurile, miei de sãmântã separat, restul oilor separat. Au fost ani când s-a cîstigat din vânzarea brânzeturilor, au fost preturi mai bune. Acum e secetã, suntem într-o situatie financiarã nu prea bunã, mai ales cã nu s-au dat nici subventiile”, spune Ion Agafitei, presedinte Ovis Mold Vaslui, cel care detine si o stânã cu un numãr important de oi. La stânile din apropierea Vasluiului, oierii preparã urda si casul cu cheag natural. Cei care vor sã cumpere casul direct de la stânã, stiu cã îl iau mai ieftin, pentru cã producãtorii mai lasã din pret. „Noi, dupã Paste, facem cas, în strecãtoare, cu cheag natural. Am pregãtit deja casul de azi dimineatã, iar în alt loc am pus casul de seara trecutã, care va mai sta câteva zile. Avem o urdã pregãtitã, pretul a fost bun pânã în Paste, când erau miei, în jur de 20 sau 22 de lei pe kilogram, acum e 16-18 lei. Dacã vine cineva la stânã, vindem si de aici, mai lãsãm din pret, sã-si scoatã si cumpãrãtorii ceva de la banii pe benzinã. Din pãcate, la Vaslui avem o piatã mai greoaie la vândut brânzã. E luna mai deja si e multã brânzã pe piatã”, spune un oier.
De la 25 lei pe kilogram, la 15-16 lei/kg de cas, în pietele vasluiene
Înainte de Paste, brânza se vindea în cele douã piete ale Vasluiului cu 20-25 de lei pe kilogram. Acum, când brânza este la discretie, preturile au scãzut chiar si pânã la 15 lei, desi majoritatea producãtorilor cer 16-18 lei pe kilogramul de cas. „E cam mic pretul, la câtã muncã si cheltuialã este, pânã aducem casul în piatã, aici, la Vaslui. S-a ieftinit mult, în ultimele zile: de la 23 de lei pe kilogram a scãzut la 20, pe urmã s-a fãcut 18, iar acum a ajuns si la 15 lei. Depinde si de calitatea casului, dar cam acesta este pretul în piatã. Parcã nu meritã efortul, eu plãtesc trei ciobani la stânã”, spune proprietara unei stâni dintr-o comunã apropiatã Vasluiului, care a adus cas în piatã. „E mic pretul, în anii trecuti se vindea mai bine, parcã ne vine în minte sã dãm brânza degeaba. Am ajuns sã o încheg singurã, sã o vând singurã. E greu tare: dimineata avem un pret, mai ales cã nu sunt clienti, dupã care tot ieftinim brânza, pânã seara. De exemplu, dimineatã a fost 20 de lei kilogramul de brânzã de vaci, dupã care am ajuns si la 15 lei. Nu stiu dacã am vândut patru kilograme”, a spus o vânzãtoare. De altfel, în piata Traian, de exemplu, brânza de vaci se vinde cu 12 lei pe kilogram, în timp ce smântâna se vinde cu 10 lei. „Ne rugãm de clienti, îi tot rugãm sã guste, e foarte, foarte greu. Nu meritã la munca pe care o depunem pentru brânzã, sã dãm productia noastrã cu 12 lei pe kilogram, e foarte greu”, spune un comerciant. Se asteaptã ca, pânã la finele lunii mai, preturile sã scadã în continuare, având în vedere cantitãtile tot mai mari de brânzã de vaci si de cas de oaie din piete.
Cum se poate vinde laptele sau brânza în piete, ce spune legislatia actualã
Producãtorii care vând lapte crud direct cãtre consumatorul final în piete trebuie sã detinã fise de sãnãtate, care sã ateste starea de sãnãtate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de cãtre medicii veterinari din localitãtile de origine si un buletin de analizã care sã ateste conformitatea produsului cu cerintele legislatiei. Nu în ultimul rând, comercializarea laptelui si a brânzeturilor de cãtre producãtorii agricoli, în pietele agroalimentare si în târguri, se poate realiza numai în baza documentelor de înregistrare sanitarã veterinarã, eliberate de cãtre Directiile Judetene Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Medicii veterinari oficiali care asigurã supravegherea pietelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate conditiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea si comercializarea laptelui si a brânzeturilor obtinute de producãtorii agricoli.