A început campania electoralã pentru alegerile locale din acest an, prilej pentru politicieni de a discuta cu electoratul, în încercarea de a obtine cât mai multe voturi. Campania electoralã pentru alegerile locale 2016 a început în noaptea de joi spre vineri, la ora 0.00, si se va încheia pe 4 iunie, la ora 7.00. Peste 350.000 de vasluieni cu drept de vot sunt asteptati la alegerile din data de 5 iunie. La nivel de partide, în judetul Vaslui, doar PSD a depus liste complete si candidati pentru cele 86 de primãrii de municipii, orase si comune, în timp ce PNL a depus candidaturi pentru 84 de unitãti administrativ-teritoriale. Alianta Liberalilor si Democratilor a depus candidaturi pentru 80 de primãrii, în timp ce restul partidelor au depus candidaturi cam la jumãtate din unitãtile administrativ-teritoriale.
Toate materialele de propagandã electoralã aflate în spatiul public au trebuit îndepãrtate pânã la ora 00.00, noaptea trecutã, momentul începerii campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie, a anuntat, ieri, conducerea Autoritãtii Electorale Permanente. Este prima campanie electoralã în care sunt interzise atât bannerele sau spectacolele organizate de candidati, cât si oferirea de gãleti, tricouri, cizme sau chiar banalele pixuri. „Interesul nostru, ca Autoritate Electoralã Permanentã, este ca toti competitorii electorali aflati în momentul de fatã în competitia pentru alegerile locale sã stie cã trebuie sã disparã toate materialele de propagandã electoralã aflate în spatiul public. Începând cu ora 00.00, în noaptea de joi spre vineri, toate aceste materiale pe care le vedeti în spatiul public sunt interzise, permise fiind doar afisele electorale cu dimensiunile stabilite de lege”, a spus un reprezentant al AEP. Pentru cei care încalcã legile, amenzile vor fi aplicate de politia localã si jandarmerie si sunt cuprinse între 600 si 1.000 de lei. De asemenea, AEP poate aplica amenzi în baza legii finantãrii campaniilor electorale, pe baza sesizãrilor si autosesizãrilor, sanctiuni care pleacã de la 15.000 de lei si pot ajunge pânã la 50.000 de lei.
Ce au voie sã facã în campanie candidatii la primãrii. Nu au voie sã dea nici mãcar un pachet de tigãri, pentru cã se considerã mitã electoralã!
Potrivit Ghidului finantãrii campaniei electorale, singurele materiale de propagandã electoralã permise în acest an sunt urmãtoarele: afise electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm, o laturã, si 350 mm, cealaltã laturã; afisele electorale prin care se convoacã o reuniune electoralã vor avea 400 mm o laturã si 250 mm cealaltã laturã si vor fi amplasate în locurile speciale pentru afisaj; materiale de propagandã electoralã audio sau video, difuzate de mass-media audiovizualã; publicitate în presa scrisã; materiale de propagandã electoralã online; brosuri, pliante si alte materiale tipãrite. În campania electoralã pentru alegerile locale sunt interzise urmãtoarele forme de publicitate electoralã: bannere, mesh-uri, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, ecrane publicitare, panouri publicitare fixe sau mobile, publicitate luminoasã, publicitate pe vehicule, vehiculele inscriptionate cu sloganuri de campanie, vehiculele care difuzeazã materiale audio, spectacole, serbãri, focuri de artificii etc. De asemenea, candidatilor le este interzisã achizitionarea, oferirea, distribuirea sau darea, în mod direct sau indirect, a pixurilor, a cãnilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, gecilor, impermeabilelor, pelerinelor, vestelor, sepcilor, a cãciulilor, fularelor, sacoselor, pungilor, umbrelelor, a gãletilor, brichetelor, chibriturilor, produselor alimentare, a produselor alcoolice, a tigãrilor si a altor produse asemenea. Data de 6 mai este si ultima zi în care se pot deschide conturile bancare pentru campania electoralã, operatiune ce poate fi realizatã numai în conditiile înregistrãrii prealabile la AEP a mandatarilor financiari.