ALTERNATIVÃ…Anul acesta, în lupta electoralã pentru ocuparea fotoliului de primar de la Zãpodeni s-a înscris si un localnic get-beget, care a demonstrat cã se pot face multe lucruri bune pentru oameni atunci când si îti doresti acest lucru. A demonstrat acest lucru si din pozitia de consilier local, atunci când a reusit sã aducã iluminatul public într-o comunã tinutã pe întuneric de cãtre un primar pentru cã „asa a vrut el”. De data aceasta, Adrian Diaconu este candidatul care a fãcut si care doreste sã-si continue munca în slujba cetãtenilor. Pune, în fata acestora, o parte din ceea ce si-a propus, lucruri realizabile, asa cum spune chiar el, dacã pui osul la treabã si întocmesti proiecte europene eligibile, cu ajutorul cãrora se poate dezvolta o comunitate si adusã la standarde europene. „E o muncã grea, dar nu imposibilã. În Zãpodeni sunt oameni harnici si îndrãgostiti de locurile natale, de locurile în care au copilãrit si care au tot dreptul sã se bucure de o viatã mai bunã”, spune Adrian Diaconu. Candidatul nu i-a uitat nici pe cei tineri si stie cã, pentru a-i tine în comunã, este nevoie de locuri de muncã si facilitãti care sã-i ajute sã îsi încropeascã un drum în viatã. „Ca primãrie, te poti implica prin a le oferi tinerilor locuri de casã gratuite. E un pas important si un ajutor la început de drum”, mai crede Adrian Diaconu, omul care crede cã are capacitatea de muncã necesarã pentru a schimba, în bine, fata unei comune ca Zãpodeni.
Comuna Zãpodeni are oameni harnici, oameni care-si iubesc locurile natale, locurile în care s-au nãscut si au copilãrit si vor sã trãiascã în conditii normale. Dupã 25 de ani trãiti pe întuneric, fãrã luminã, fãrã drumuri si apã potabilã, acum au ocazia sã schimbe toate acestea si sã aleagã pentru un trai mai bun, o viatã la standarde europene, asa cum, pânã acum au auzit doar la televizor. Mare parte dintre sãteni cred cã, în comuna lor, este timpul unei schimbãri, mai ales cã edilul în functie, Constantin Gavrilã, are probleme grave cu legea dupã ce a fost prins cu mâna în „buzunarul” bugetului local. Astfel, primarul în functie are de dat explicatii în fata legii, dar si de înapoiat sume extrem de mari, bani dovediti ca fiind cheltuiti ilegal. Chiar dacã s-a retras din competitia electoralã, Gavrilã îsi joacã acum ultima carte si îl aruncã în lupta electoralã pe vicepimarul comunei, Ionel Chiratcu. Despre acest candidat, majoritatea celor care primesc ajutor social vorbesc, cu teamã, despre modul în care era supus unor trivialitãti greu de reprodus chiar de cãtre edilul în functie. Astfel, candidatura viceprimarului nu este privitã cu ochi buni de cãtre localnici, chiar dacã acest candidat se bucurã de sprijinul pãrintelui din satul Zãpodeni, rudã, ce-i drept, cu acesta.
Iatã planurile lui Diaconu dacã va ajunge sã ocupe functia de primar.
OFERTÃ…Dezvoltarea unei comuntãti, într-o tarã ca România, tine foarte mult de capacitatea celor care o conduc de a atrage fonduri europene. Acesti bani, cheltuiti cu cap, pot transforma viata oamenilor. De aceea, Adrian Diaconu este sigur cã poate face acest lucru, mai ales cã stie cum se pot atrage fondurile europene prin proiecte bine gândite si cu o implementare exemplarã a acestora. Primul lucru pe care-l considerã vital pentru comuna Zãpodeni este, în opinia acestuia, aductiunea cu apã functionalã. „Alimentarea cu apã potabilã a comunei Zãpodeni este un proiect de importantã vitalã pentru locuitori. Acest lucru se poate realiza cu accesarea fondurilor europene în cadrul unor proiecte bine gândite si executate. Astfel, putem discuta de captarea apei prin puturi forate în zona joasã a comunei, statii de tratare si de pompare a apei. Executarea unor rezervoare de înmagazinare a apei la cote superioare satelor ar asigura presiunea necesarã si debitul pentru consumul populatiei. Si, la toate acestea, se adaugã si executarea unei retele de distributie la dimensiuni functionabile care sã poatã asigura necesarul de apã într-o comunã greu încercatã în perioadele secetoase de varã”, spune Adrian Diaconu.
Drumuri si asfalt, o altã prioritate a candidatului Diaconu
INVESTITII…În comuna Zãpodeni, o lungã perioadã de timp, banii care intrau în comunã pentru repararea drumurilor si pentrru pietruirea acestora au luat, nu de putine ori, o altã destinatie descoperitã acum de cãtre inspectorii ANAF si de cãtre oamenii legii. Diaconu crede cã, dacã aceste sume de bani ar fi fost cheltuite pentru ceea ce trebuia, altfel ar fi stat lucrurile la Zãpodeni. Dar crede cã o poate lua de la capãt si cu aceastã problemã si sã rezolve problema drumurilor în comunã. „Drumuri pietruite si asfaltate este o altã prioritate pe care o am în vedere. Sunt necesari câtiva kilometri de asfalt în comuna Zãpodeni, mai ales pe drumurile principale si pe drumurile care fac legãtura între satele compenente ale comunei. Astfel, putem discuta de 2 kilometri de asfalt în satul Dobroslovesti si alti 6 kilometri de asfalt între Dobroslovesti si Mãcresti. Apoi, legãtura dintre municipiul Vaslui si satul Delea poate fi un proiect de asfaltare realizabil, asfalt la Portari, Ciofeni sau spre Telejna. Si necesitãtile comunei Zãpodeni nu se opresc aici. E necesarã betonarea rigolelor pentru ca drumurile sã nu o ia la vale. Sunt proiecte îndrãznete, dar nu imposibil de realizat. Uniunea Europeanã ne oferã fonduri pe care noi le putem accesa cu ajutorul proiectelor”, crede Diaconu.
Localnicii, o prioritate pentru Adrian Diaconu
PENTRU OAMENI…Într-o comunã în care oamenii iubesc locurile natale, o atentie deosebitã trebuie sã o aibã un primar în functie si asupra cetãtenilor si a nevoilor acestora. „Tot prioritarã pentru comuna Zãpodeni, din punctul meu de vedere, este si rezolvarea problemelor legate de retrocedãrile de terenuri cãtre proprietari si definirea proprietãtilor prin parcelare si intabulare. În acest sens avem deja suportul legal care ne ajutã sã realizãm acest lucru, printr-o lege organicã în vigoare încã din 2015. Multi vor spune cã aceste lucruri înseamnã cheltuieli din bugetul local, dar banii cheltuiti vor veni de la Guvern. Aceste lucruri sunt reglementate tocmai prin aceastã lege. Astfel, consider cã e prioritarã si rezolvarea problemelor cu terenurile si titlurile de proprietate în asa fel încât toatã lumea sã fie multumitã. Învãtãmântul are un rol important în viata unei comunitãti. De aceea, consider cã repararea si modernizarea tuturor spatiilor de învãtãmânt, echiparea acestora cu grupuri sanitare moderne, alimentate cu apã, canalizare si încãlzire centralizatã sunt câteva din obiectivele pe care le am în vedere, dacã oamenii îmi vor acorda votul lor de încredere. Plus cã, sprijiniti de fondurile europene, în fiecare sat din comunã putem construi terenuri de fotbal unde tinerii sã se destindã si sã-si petreacã, într-un mod plãcut si îndrãgit de ei, timpul liber. Si tot pentru tineret, în satul Zãpodeni este necesarã constructia unui cãmin cultural”, spune Adrian Diaconu.
O comunã fãrã tineri este sortitã pieirii
IMPORTANT…De aceea, candidatul Diaconu acordã o importantã deosebitã tinerilor din comuna Zãpodeni. Locuri de casã, teren de fotbal în fiecare sat sau construirea unui cãmin cultural, sunt câteva din prioritãtile acestuia pentru a tine în vatra satului tineretul. „Tot ca primar cred cã este necesar sã acord o importantã deosebitã si tinerilor din comunã. Astfel, pentru a atrage si a tine tineretul în Zãpodeni este necesar ca, din terenul primãriei, sã li se ofere, gratuit, locuri de case. Apoi, crearea locurilor de muncã, prin înfiintarea de ateliere de confectii si echipe de constructori, este un proiect si realizabil, dar si necesar pentru tinerii din comunã. Si nu este un proiect irealizabil. Dacã primãria poate pune la dispozitia antreprenorilor spatii si facilitãti pentru investitii, atunci comuna Zãpodeni poate deveni atractivã. Plus cã, nici bãtrânii nu trebuie uitati. Astfel, la comuna noastrã, se poate pune în functiune un cãmin de bãtrâni, în locul spitalului”, spune Adrian Diaconu. Altfel spus, un primar trebuie sã aibã în grijã toatã suflarea unei comune si nu doar pe cei care, la vot, te poti baza cã vor pune stampila în dreptul numelui tãu. Într-o comunã cu oameni harnici si muncitori este pãcat ca un primar în functie sã-si batã joc de populatie pentru cã asa vrea el sau pentru cã el crede cã oamenii nu meritã investitii în comuna lor.
Adrian Diaconu a demonstrat cã se poate
REALIZÃRI…Doi ani i-au trebuit lui Adrian Diaconu sã-l convingã pe primarul Constantin Gavrilã si pe consilierii sãi sã fie de acord sã cheltuie bani pentru o investitie consideratã de restul lumii necesarã. Iluminatul public în comuna Zãpodeni a avut nevoie de 25 de ani si de un consilier bãtãios pentru a se realiza. Investitia încheiatã cu multi ani în urmã în majoritatea comunelor din judetul Vaslui este vãzutã acum ca o adevãratã minune de sãteni. Nu le vine sã creadã cã, în sfârsit, pot circula noaptea fãrã teamã cã cineva îi poate agresa fãrã mãcar sã vadã cine a fãcut acest lucru sau pot iesi din casã fãrã sã fie nevoiti sã orbecãie prin curte, cu o mânã întinsã în fatã, pentru a evita sã se loveascã. Pentru toate acestea, Constantin Gavrilã a avut, în 25 de ani, un singur rãspuns. Cât timp va fi primar, o asemenea investitie nu se va realiza la Zãpodeni. A fãcut aceastã afirmatie fãrã sã se gândeascã ca va da peste un consilier al opozitiei hotãrât si care va face tot ce îi stã în puterea ca Zãpodeniul sã intre în normalitate. Strâns cu usa si amenintat cã opozitia nu va vota bugetul de cheltuieli asa cum îl doreste edilul, Gavrilã a fost nevoit sã se declare învins si sã accepte investitia, care pare o adevãratã minune oamenilor din comunã.