Directorul-incompetent de la APIA nu demisioneazã
INCREDIBIL… La o sãptãmânã de la declansarea scandalului de la APIA Vaslui, în care un fermier din Voinesti este bãnuit cã ar fi împãrtit cu unele personaje din cadrul Agentiei de Plãti o „spagã” de 150.000 de euro, sefii institutiei stau bine-mersi pe functii. Sergiu Chelmu, vãrul lui Arteni, ajuns acum secretar general al Guvernului, îsi face „datoria” si îl protejeazã în continuare pe incompetentul sef al APIA Vaslui, pe care tot el l-a pus atunci când era secretar general la Ministerul Agriculturii, cu trei-patru ani în urmã. Sunt tot mai multe voci în institutie care spun cã sefii Agentiei de Plãti de la Vaslui ar trebui sã demisioneze, plus cã vor trebui sã achite miliardele de lei vechi plãtite în contul functionarului primãriei Voinesti, Bogdan Silion. Ce spune Arteni, ca sã-si salveze pielea? Cã ar fi vorba de „greseala unui functionar”, ca si cum un director de închisoare care semneazã gresit un document, iar un detinut periculos este lãsat sã plece din puscãrie este absolvit de gresealã, cã, deh, e vina unui functionar… Dacã ar avea putinã demnitate, Rãzvan Arteni si Corneliu Deliu, cei doi directori care l-au îmbogãtit pe Silion, ar trebui sã demisioneze si sã astepte decizia organelor de anchetã. La fel ar trebui sã facã si cel care a girat pentru Arteni, Sergiu Chelmu, care poartã responsabilitatea moralã pentru frauda de la APIA Vaslui, pentru cã actualul secretar general al Guvernului l-a pus si sustinut în functie pe seful Agentiei, atâtia ani la rând. Si un fapt revoltãtor: obligat de sefii Agentiei de Plãti sã semneze un angajament de platã de 40.000 de euro, pânã la 30 aprilie a.c., Silion nu a restituit niciun cent cãtre APIA Vaslui, ceea ce demonstreazã disperarea si lipsa de respect fatã de lege, din partea celor vinovati în acest caz!
Rãzvan Arteni, sãgeata grupului de interese constituit în jurul Plantagro Com, refuzã sã demisioneze din functia de director APIA Vaslui, sfidând pe toatã lumea. Omul care a girat cea mai mare fraudã cu fonduri europene din istoria institutiei, a gãsit un fel de tap ispãsitor, spunând cã, de fapt, ar fi vorba de o eroare umanã. Ca si cum directorul unei bãnci care semneazã un document, prin care un client primeste o sumã de 150.000 de euro în cont, nu poartã responsabilitatea pentru greseala comisã, sau directorul unei închisori care semneazã documentul de eliberare a unui detinut, în mod total eronat, nu este vinovat deloc. În toate astfel de cazuri, cel vinovat de gresealã ar fi demis si pus la dispozitia anchetatorilor, numai directorul de la APIA Vaslui refuzã sã plece din functie.
Capetele de acuzare împotriva penalilor Arteni si Deliu, principalii vinovati de frauda de la APIA!
Sunt o serie de elemente, la o sãptãmânã de la dezvãluirile ziarului nostru privind frauda de la Agentia judeteanã de plãti, care ne fac sã credem cã toatã povestea, cu suma încasatã necuvenit de fermierul Silion, este cusutã cu atã albã si cã, de fapt, în spatele acestei afaceri, sunt unele „comisioane” grase încasate de unele persoane implicate. De ce spunem asta? Pentru cã, într-un interviu acordat ziarului nostru, functionarul Silion spune cã nu a primit nicio notificare de platã privind subventia pe cota de lapte, în timp ce, pentru subventia la teren, a primit notificãri clare de la APIA Vaslui. Cum a fost posibil ca, timp de sapte luni – în conditiile în care Silion spune cã a început sã cheltuie banii din octombrie 2015, când a vãzut cã nu primeste nicio hârtie de la APIA – nimeni din Agentia de Plãti de la Vaslui sã nu vadã cum s-au trimis 150.000 de euro la Voinesti, în mod ilegal? Nu cumva s-a dorit ca banii trimisi în contul lui Silion sã fie tãinuiti, pentru a fi împãrtiti între anumite persoane care si-au riscat pielea si au semnat la Bucuresti, pentru suma de platã? Cum este posibil ca functionara Crâsmaru, „eroarea umanã” a lui Arteni!, cea care i-a trecut în contul lui Silion o cantitate de 1.000 de ori mai mare decât în realitate, sã o atentioneze pe sefa de serviciu Pantâru, sã modifice în sistemul electronic national aceastã cantitate, iar sefa sã nu ia nicio mãsurã, cum spune legea? Dacã frauda nu ar fi fost descoperitã de controlul Curtii de Conturi, e clar cã sefii Agentiei nu ar fi suflat nicio vorbã despre aceastã afacere. „Greseala ar putea proveni din faptul cã în sistemul national de înregistrare a cotelor de lapte cantitãtile care erau aprobate fiecãrui fermier sunt trecute în kilograme, iar în cererile de platã care se depun la APIA unitatea de mãsurã este tona. Mai mult, softul pe care se lucreazã la introducerea cererilor ar fi trebuit sã sesizeze greseala si sã refuze înregistrarea cererii cu date eronate, lucru care nu s-a întâmplat”, se apãrã incompetentul din fruntea APIA. Este clar cã, în acest moment, lui Arteni si lui Deliu le tremurã chilotii de fricã, pentru cã vor trebui sã restituie toti banii cãtre UE. Unele surse din interior sustin cã nu fermierul Silion este cel care trebuie sã restituie suma primitã în cont, ci cei doi directori ai APIA Vaslui, plus sefa Pantâru si functionara Crâsmaru.
Pânã pe 30 aprilie, Silion nu a plãtit niciun cent la APIA Vaslui. Sefii de la APIA trebuie sã acopere frauda
În mod normal, persoanele implicate de la APIA riscã sã piardã masinile si casele pe care le detin, pentru a acoperi suma de 150.000 de euro, cu care l-au îmbogãtit pe Silion. Ori, ce face Arteni? Îl cheamã pe functionarul din Voinesti si îl obligã, atentie!, îl forteazã pe Silion sã recunoascã faptul cã a primit banii în cont. Mai mult, Arteni si Deliu îl forteazã pe functionar sã semneze un document, în bãtaie de joc, prin care acesta se obligã sã restituie 40.000 de euro pânã la 30 aprilie. Ori, acesta nu a achitat niciun cent la APIA Vaslui, pentru cã… nu mai are niciun ban în cont! Cei doi tartori din fruntea APIA stiau cã Silion nu are niciun ban, dar l-au pus sã semneze angajamentul de platã, chipurile, pentru a-si salva pielea. Ce spunea Silion, înainte de Paste? „Am cheltuit banii ca un sãrãntoc. Mã astept sã mã aresteze. Am scris angajamentul de platã, ca sã pot sã petrec Pastele cu familia mea. Ce-o fi dupã Paste, nu stiu. Sã mã aresteze, cã nu am de unde sã dau niciun leu sau un euro, nu mai am niciun ban”. Asta spunea omul din Voinesti care a primit 150.000 de euro în cont, cu „bunãvointa” lui Arteni, bani care s-au evaporat în trei-patru luni de zile, adicã din octombrie 2015 si pânã în martie 2016. Pastele a trecut, suntem în mai, iar Silion nu a plãtit niciun euro.
Sergiu Chelmu l-a pus în 2013 pe Arteni, în fruntea APIA Vaslui. De atunci, îsi tot protejeazã verisorul de schimbarea din functie
Acuzat în mai multe rânduri cã face jocurile celor de la Plantagro Com, Arteni a tot încercat sã spunã cã nu-i stie pe patronii acestei companii, desi se simte minciuna de la o postã. „Nu am treabã cu nimeni, cu nicio tabãrã. Eu tin minte cã am fost invitat în anul 2013 la ziua lui Serban, este asociatul lui Nechifor (patronul de la Plantagro Com, n.r.), am trecut pe acolo jumãtate de orã. Ca sã vã spun cine era pe acolo, nu stiu. Eu sunt invitat la zilele multor persoane. Eu l-am cunoscut pe dl. Nechifor la o altã zi de nastere, dacã e sã fiu sincer. Dacã a fost si dânsul, dl. Nechifor, la ziua partenerului sãu de afaceri, nu stiu, eu stiu cã am stat putin, am mâncat si am plecat. Pe dl. Serban nu-l stiu foarte bine, eu fiind directorul la APIA m-a invitat la ziua lui, nu aveam altã legãturã. Acuma, sunt foarte cunoscut. Pânã acum, nu mã stia nimeni, mâine-poimâine nu mai sunt director si cine mã mai invitã pe mine? Nimeni. O sã zicã: „Ei, e un prost”. Asta e”, spunea Arteni, în urmã cu ceva timp. Ei bine, „prostul” din fruntea APIA Vaslui a dat tunul vietii sale. Urmeazã ca DNA si procurorii sã-l punã sã plãteascã pentru prostiile sale.
ARTENI: Mã rog, sunt membru în Partidul Conservator. Nu s-au înscris altii la concurs. Toti vor sefi de birouri, sefi de servicii, dar sã nu fie directori…
„Am fost sustinut politic de Partidul Conservator. La fel, si acum. Eu sunt functionar public. Pe mine nu m-ati vãzut la o întâlnire politicã, eu am fost sustinut aici, pentru cã eu lucrez aici din 2006, de când am terminat facultatea. Am lucrat si la control pe teren, din 2008 pânã în 2009. În acel an, am fost delegat la Suceava. Ne-am dus la Suceava în primãvarã la niste controale si am plecat în tricouri si ne-am luat haine de la second hand, cã era frig acolo. Nu mã ascund de faza asta. Mã rog, sunt membru în Partidul Conservator. Nu s-au înscris altii la concurs. La toti le-a fost fricã, am vãzut comentarii la oamenii din APIA cã este o pãlãrie prea mare pentru capul meu. Toti vor sefi de birouri, sefi de servicii, dar sã nu fie directori… Posibil sã nu se fi dus si altii la concurs, stiind cã eram sustinut de Partidul Conservator, nu stiu”, spune tânãrul director.