spot_img
15.2 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

UPDATE: Trupul neînsuflețit al dr. Străchinaru, depus la Biserica Catolică „Sf. Anton” Huși

- Advertisement -

Trupul neînsuflețit al medicului pediatru Cezar Străchinaru a fost depus la capela Bisericii Catolice „Sfântul Anton de Padova”, din centrul municipiului Huși, iar apropiații au anunțat că orele de priveghi sunt între 17,00 și 20,00. Sunt așteptați fiul și fiica medicului Străchinaru, care sunt în drum spre România, din Belgia, țară unde ambii sunt stabiliți.

S-a stins din viatã medicul husean Cezar Strãchinaru!

TRIST Ieri, unul dintre cei mai cunoscuti si mai apreciati medici huseni, pediatrul Cezar Strãchinaru, s-a stins din viatã, la vârstã de 73 de ani. În cei 42 de ani de activitate, în care a salvat mii de copii, doctorul Strãchinaru a fost atât de atasat de profesia sa, încât cu greu a acceptat pensionarea din 2010. Singur de câtiva ani, de la moartea sotiei sale (de asemenea, un medic pediatru reputat al Husului), dr. Strãchinaru le mãrturisea apropiatilor, cu o emotie sincerã, cã nimic nu îl fãcea mai fericit decât faptul cã husenii îl salutau pe stradã, cu recunostintã si cu multã simpatie. S-a stins din viatã într-un spital din Iasi, decesul sãu producând multã tristete în inimile celor care l-au apreciat.

Medicul Cezar Strãchinaru a fost, ani la rând, doctorul copiilor din Husi si din toatã zona arondatã. A venit la vârsta de 25 de ani în acest oras, fiind tânãr medic stagiar. S-a angajat la Spitalul Husi, de unde nu a mai plecat niciodatã. În 2010 însã a venit vremea pensionãrii. Le spunea mereu apropiatilor cât de greu i-a fost sã se rupã de profesia sa, de spital, de colegii sãi, acceptând cu mare greutate sfârsitul carierei. Într-un interviu acordat în 2014, pediatrul vorbea despre calitãtile care îi trebuie cuiva, care aspirã sã fie „doctor de copii”! „În primul rând îti trebuie un suflet bun. Ca sã poti ajuta, îti mai trebuie milã, întelegere. Apoi, îti trebuie multã carte, fãcutã serios. Eu mi-am dorit sã fiu pediatru din liceu. Poate nu stiti, multi dintre cei care sunt azi oameni mari în Husi mi-au fost pacienti. Toti mã salutã, mã respectã, iar asta pentru mine conteazã”, spunea medicul Strãchinaru.

Un medic excelent, cu harul scrisului!

Cezar Strãchinaru a fost medic pediatru la spitalul Husi timp de 42 de ani. S-a nãscut în 1943, la Cernãuti. A fãcut liceul la Vaslui, apoi Facultatea de Medicinã, la Iasi. A venit ca stagiar la Spitalul Husi în anul 1968. A detinut de-a lungul timpului inclusiv functii de conducere, povestind adesea, cu mândrie, cã putin din ideea realizãrii clãdirii noi a Spitalului Husi îi apartine si lui. Îl considera drept model în carierã pe medicul Victor Hariton, fost director al Spitalului, despre care spunea cã avea un devotament fatã de profesia si pacientii sãi, cum rar a vãzut. La fel de respectat, medicul Strãchinaru s-a bucurat si de aprecierea oamenilor de culturã ai urbei, întrucât era un om citit, avea harul scrisului, iar epigramele erau preferatele sale. În rime ascutite, medicul Strãchinaru surprindea, cu simpatie, metehnele oamenilor locului, pe care le împletea, într-un fel ghidus, cu frumusetea „orasului dintre vii”. Decesul sãu i-a întristat pe multi dintre cei care l-au cunoscut si l-au apreciat pentru profesionalismul, dar si pentru bonomia sa. Dumnezeu sã îl odihneascã în pace!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.