spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Pasiunea secretã a unei vasluience: a plantat primul hectar de goji, în apropierea orasului!

- Advertisement -

CULTURI….Putini sunt cei care stiu cã, în Vaslui, existã o femeie atât de pasionatã de cultura de goji, încât a decis sã schimbe mentalitatea celor care cred cã în zona noastrã nu se poate cultiva decât porumb si floarea-soarelui. Eugenia Ignat a înfiintat prima plantatie de goji din judetul Vaslui, pornind de la ideea lansatã de o cunostintã din Târgu Mures, care strânge plante diverse si fructe de pãdure. Anul trecut, a fãcut o primã încercare, ajutatã fiind de fiica sa, plecatã cu familia peste Ocean. “Fata mea a gãsit cu mare greutate seminte de goji, în America, câteva mii de dolari pentru cantitãti mici de seminte. Le-a cumpãrat în iunie anul trecut si au ajuns la mine abia în februarie, pentru cã a fost nevoie de o sumedenie de certificate sanitar-veterinare de la autoritãtile americane. Se gãsesc foarte, foarte greu în America, dar sunt si foarte bune calitativ”, explicã Eugenia Ignat. Dacã, anul trecut, a pus câteva zeci de plante în curtea casei, anul acest s-a decis sã planteze un hectar de goji, în apropierea Vasluiului.

Acum doi ani, Eugenia Ignat a fost convinsã de o cunostintã sã încerce plantele de goji, care sunt benefice pentru sãnãtate si pot aduce câstiguri financiare importante, i s-a spus. A plantat zece fire de goji în fata casei, le-a udat câteva sãptãmâni, pânã ce s-au prins plantele, iar în toamna anului trecut a strâns “recolta”, asa cum se vede si în fotografia fãcutã la momentul respectiv. “Se curãtã exact ca via, deci nu cere cunostinte speciale. Din al doilea an de productie, cum am avut eu anul trecut, se strâng de pe o plantã cam 700 de grame de fructe de goji, iar din al treilea an productia ajunge si la 3-4 kg/plantã, deci este o plantã extrem de roditoare”, spune vasluianca. A decis sã arate cã la Vaslui se poate planta si altceva pe câmpuri, decât porumbul cel de toate zilele, asa cã, în aceastã primãvarã, a cumpãrat un hectar de teren în apropierea orasului, unde a plantat 3.500 de plante de goji, care îi vor aduce o primã productie consistentã peste doi ani. A spus tuturor care au întrebat-o ce anume este acea culturã cã a plantat mãcese, de teamã ca plantatia sã nu fie devastatã, lucru care se întâmplã în mod curent pe aceste meleaguri. “Îmi place ceea ce fac, este o muncã frumoasã, iar rezultatele sunt pe mãsurã. Vreau sã schimb mentalitatea de la Vaslui, care ne aratã cã aici se poate cultiva doar porumb si floarea-soarelui, se poate face si altceva. Este nevoie doar de pasiune”, spune Eugenia Ignat. Pentru zece grame de seminte, vasluianca cere 250 de lei, astfel cã, se poate înfiinta un hectar de plante de goji, cu doar 5.000 de lei. “Peste doi-trei ani, din aceste plante de goji se pot scoate sume frumoase”, explicã Eugenia Ignat. Pe un hectar intrã cam 3.500 de plante, la fel cum a procedat vasluianca pasionatã de cultura de goji. Plantele se cultivã la distantã de 1,5 metri între plante, pe rând, si 2 metri între rânduri. Productia este cam de 4.500 de kilograme de fructe uscate la hectar. Iar dacã un kilogram se vinde cu un pret cuprins între 70 si 150 de lei, poti sã obtii câteva zeci de mii de euro de pe un singur hectar. “Vreau sã înfiintãm o asociatie a cultivatorilor de goji si la Vaslui. Dacã existã oameni interesati mã pot contacta, la telefonul meu personal, 0744276992, le pot da sfaturi utile si chiar le pun la dispozitie plante, la pret bun”, a mai explicat interlocutoarea.

Ce înseamnã goji si care sunt efectele benefice ale acestei plante

Aceste fructe de pãdure de culoare rosiaticã sunt originare din China si sunt folosite de mult timp în medicina traditionalã pentru îmbunãtãtirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, întãrirea sistemului imunitar si pentru a ameliora simptomele de obosealã. Desi existã prea putine studii clinice pe subiecti umani care sã le dovedeascã eficienta, fructele de goji au dovedit calitãti incontestabile pe experimentele realizate pe animale. Goji se remarcã prin continutul crescut de antioxidanti, în special carotenoide, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescentã macularã, principala cauzã a orbirii în rândul persoanelor de peste 55 de ani. Acesti antioxidanti protejeazã organismul de stresul oxidativ, reduce oboseala si întãreste capacitatea de protectie a organismului în fata agentilor nocivi, scãzând astfel riscul de cancer. Fructele de goji pot fi consumate ca atare, gãtite sau uscate (precum stafidele), dar si sub formã de ceai, sucuri sau bãuturi medicinale. De asemenea, goji are un continut bogat de vitamina A, care protejeazã pielea si ajutã la mentinerea acuitãtii vizuale nocturne. Complexul de vitamina B din goji ar putea avea un efect benefic si asupra sãnãtãtii cardiovasculare, ferindu-vã de palpitatii, aritmii cardiace sau hipertensiune arterialã. În plus, fructele goji sunt o sursã bogatã de fibre (3 grame la o portie de 28 grame de fruct), care ajutã în procesele de detoxifiere si nu au decât 100 de calorii pentru o portie, ceea ce le transformã în aliati de nãdejde în curele de slãbire. Cantitatea crescutã de antioxidanti din fructele de goji ajutã la împiedicarea îmbãtrânirii premature a pielii. Goji hrãneste în profunzime tenul, fortificã procesele de apãrare a pielii împotriva radicalilor liberi si curãtã în profunzime porii. Vedetele sunt îndrãgostite de aceste fructe magice, Christina Aguilera, Gisele Bundchen si Salma Hayek numãrându-se printre celebritãtile care adorã sã mãnânce goji, dar care apeleazã la acestea si pentru mãsti cosmetice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.