spot_img
spot_img
-2.2 C
Vaslui
14-ian.-2025

Teatru Forum- „Scoala Altfel”, la Colegiul „Codreanu” din Bârlad

- Advertisement -

ACTIVITATE NOUÃ „Scoala Altfel” a adus în aula Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad un spectacol de teatru forum. Teatrul forum este o metodã de educatie non-formalã care are puterea de a modela atitudinea publicului vis-a-vis de probleme sociale aduse în atentia acestuia.

De la Asociatia Miosotys Bârlad, cei zece voluntari care au initiat activitatea au plecat de la intentia de a aduce în atentia colegilor lor de liceu fenomenul de bullying. Alegerea nu a fost întâmplãtoare. În spiritul atitudinii pro-active, pe care Centrul Tinerilor Voluntari o cultivã celor cu care lucreazã, voluntarii au fost motivati de dorinta de a trage un semnal de alarmã în legãturã cu faptul cã, în opinia lor, acest fenomen tinde sã fie prezent în fiecare clasã din liceul lor. „Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi devenim agresori pentru unul dintre colegii nostri de clasã; rãu e cã nu ne dãm seama de acest lucru si poate si mai rãu e faptul cã nu întelegem cât de mult rãnim prin ceea ce facem. Credem cã, dacã vom face un spectacol de teatru forum, colegii nostri vor deveni constienti de aceste lucruri si, implicit, fenomenul se va diminua”, a fost remarca cu care voluntarii initiatori ai activitãtii au convins singurele persoane din Bârlad cu experientã în lucrul cu aceastã metodã sã îi sprijine în constructia piesei si în sustinerea activitãtii. Dupã o atentã documentare si multiple repetitii, miercuri, 20 aprilie 2016, tinerii au venit la întâlnirea cu colegii lor de liceu propunându-le o piesã de teatru care a reusit sã sintetizeze multiple fatete ale fenomenului de bullying, de la bullying-ul verbal pânã la cel on-line. Spectacolul a stârnit reactii în public, toti cei prezenti au intuit gravitatea problemei prezentate. S-au purtat discutii dinamice, toate având ca finalitate identificarea de solutii practice si realiste. „Ceea ce ati prezentat voi aici se întâmplã în fiecare clasã si cred cã activitatea ne-a fãcut sã fim mai atenti la modul în care ne comportãm unii fatã de altii” – a fost feedback-ul oferit în final de elevii spectatori. Activitatea s-a bucurat de participarea doamnei profesor Chiru Tita, director al Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu”. „Pentru noi, aceastã activitate a fost o sansã; rar avem ocazia sã moderãm un spectacol de teatru forum si, de asemenea, rare sunt situatiile în care reusesti ca pe parcursul a 90 de minute sã modelezi atitudinea unui grup mare de tineri vis-a-vis de o problemã socialã. Au fost dinamici, au reactionat frumos; interactiunea cu ei a fost o plãcere” – au declarat în final angajatii Asociatiei Myosotis România.

N-a fost singura actiune a Asociatiei Myosotis Bârlad

Sãptãmâna dedicatã „Scolii Altfel” prilejuieste an de an activitãti inedite, care devin posibile numai datoritã bunei colaborãri care se naste între institutiile din oras. Ca în fiecare an, Asociatia Myosotis România a rãspuns pozitiv invitatiilor de colaborare pentru activitãtile din „Scoala Altfel”. Inviatia de colaborare venitã din partea voluntarilor elevi la Colegiul National a fost doar una dintre ele. În sãptãmâna 18 – 22 aprilie, elevi ai Scolilor „George Tutoveanu” si „Victor Ion Popa” din Bârlad au vizitat copiii cu dizabilitãti din Centrul de Zi „Casa Esme”. Fiecare vizitã s-a materializat în activitãti dintre cele mai diverse: de la activitãti în aer liber la vizitarea centrului si culegerea de informatii despre lucrul cu copii cu dizabilitãti, activitãti sportive, activitãti plastice sau cu valoare artisticã. „Rãspundem întotdeauna cu bucurie activitãtilor de colaborare cu institutiile de învãtãmânt din oras pentru cã întelegem valoarea pe care acestea o au nu doar pentru beneficiarii nostri, ci pentru comunitate în ansamblu. Dacã e sã ne uitãm doar la activitãtile din aceastã sãptãmânã, observ cã, dincolo de faptul cã au îmbogãtit experienta de viatã a tuturor celor participanti, ele au contribuit la modelarea atitudinii pe care vizitatorii/ partenerii de activitate o au fatã de serviciile noastre si la cresterea interesului acestora fatã de problemele asociate statutului de persoanã cu dizabilitãti. Ori, acest lucru este congruent cu misiunea pe care asociatia Myosotis România si-o asumã în comunitatea noastrã”, a declarat Mihai Popa, director al Asociatiei Myosotis România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.