spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

„Viatã pentru mame”(le) din Vaslui

- Advertisement -

AJUTOR… Circa 5.700 de femei din judetul Vaslui vor fi educate, informate si sprijinite sã acceseze serviciile de asistentã medicalã maternalã si sãnãtate reproductivã. Acestea vor fi incluse în proiectul „Mame pentru viatã. Viatã pentru mame”, implementat de Fundatia World Vision România, alãturi de Merck Sharp & Dohme (MSD) subsidiarã localã a Meck & CO din Statele Unite, unul dintre cei mai mari producãtori de medicamente si vaccinuri. Judetul Vaslui a fost ales pentru a face parte din acest proiect întrucât, în anul 2013, rata mortalitãtii materne a fost de douã ori mai mare fatã de media nationalã. Astfel, proiectul îsi propune sã dezvolte si sã implementeze un model integrat de servicii de îngrijire maternalã si de planificare familialã, care vizeazã femeile fertile vulnerabile din România ruralã.

În judetul Vaslui sunt vizate comunele Rafaila, Todiresti, Dumesti, Laza, Poienesti, Ivãnesti, Pungesti, Rebricea, Vulturesti, Osesti. Populatia totalã a acestor comune este de aproape 38.500 de locuitori, din care sunt peste 5.700 de femei fertile, cu vârsta între 15 si 40 de ani. Potrivit Fundatiei World Vision, datele disponibile indicã faptul cã în aceste comune existã o lipsã de îngrijire medicalã în timpul sarcinii, în special pentru femeile vulnerabile: în 2012, mai mult de 30% dintre femeile gravide au fost observate de un medic numai dupã primul trimestru de sarcinã si 6,2% nu au fost observate de un medic pânã la nastere.

Ce îsi propune acest proiect

„În cadrul proiectului „Mame pentru viatã. Viatã pentru mame” vor fi desfãsurate campanii educationale de cãtre educatorii voluntari recrutati din cadrul comunitãtilor, va fi facilitat accesul femeilor vulnerabile la servicii medicale si vor fi folosite, într-un mod inovator si adaptat acestor comunitãti, solutii tehnologice pentru asistenta prenatalã si planning familial. 225 de funizori de servicii medicale din aceste judete vor fi inclusi în proiect, alãturi de autoritãti locale, participând la crearea unui model sustenabil de oferire a unor servicii integrate, adaptate nevoilor grupului tintã. Sustinerea autoritãtilor centrale si locale pentru a livra servicii adaptate femeilor vulnerabile face parte, de asemenea, din proiectul MSD for Mothers România”, spun coordonatorii proiectului.

„Putem schimba radical viata femeilor din comunitãtile rurale”

„Proiectul îsi propune sã dezvolte un model integrat si inovativ de servicii de planificare familialã, sãnãtate reproductivã si asistentã a gravidelor, în zonele defavorizate din tara noastrã. Am convingerea cã, prin acest proiect, putem schimba radical viata femeilor din comunitãtile rurale, le putem ajuta sã se cunoascã si sã îsi exercite drepturile de accesare a serviciilor de sãnãtate maternã si reproductivã, de planning familial. Doar dezvoltând si capacitând comunitãtile locale, crescând gradul de informare, educatie si responsabilizare ne putem atinge obiectivul de a preveni decesele materne evitabile si a avea copiii doriti si sãnãtosi. România meritã alte statistici în privinta sãnãtãtii materno-fetale si sunt convinsã cã vom reusi sã le schimbãm împreunã”, a declarat dr. Cornelia Paraschiv Scãrlãtescu, Health Manager World Vision România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.