spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
26-dec.-2024

Beizadeaua Alin Croitoru, cel mai smecher diriginte de santier din judetul Vaslui!

- Advertisement -

ALO, DNA?… Numele lui Alin Croitoru, o beizadea de Husi, „mare” diriginte de santier în tot judetul Vaslui, este sinonim cu coruptia care se petrece în spatele unor licitatii publice. Croitoru a pus la punct o afacere cu multe ramificatii, folosindu-se de profesia pe care o practicã. Conform unor surse demne de încredere, huseanul merge la lucrãrile de drumuri, unde se luptã pentru a prinde dirigentia de santier la lucrarea respectivã, chiar si fãrã a solicita plata serviciilor sale. Imediat ce ajunge diriginte de santier, tânãrul Croitoru face presiuni la firmele de constructii pe care le controleazã, pentru a i se încredinta firmei sale lucrãri mai mici în cadrul lucrãrii mari, controlate de el. Asa se face cã firma lui Croitoru, Croialy Construct SRL, cu sediul în satul Broscosesti, pe Valea Prutului, a avut, în 2015, venituri totale de peste 1,5 milioane lei (15 miliarde lei vechi), cu numai 12 angajati. Croialy Construct nu are o bazã materialã solidã, asa cum au firmele din domeniul „constructii clãdiri rezidentiale si nerezidentiale”, dar iatã cum, cu trei roabe, trei lopeti, o masinã de transport si multe afaceri la negru se pot scoate bani frumosi în România.

Cu câtiva ani în urmã, Alin Croitoru prindea dirigentia de santier la o lucrare din Husi, la o valoarea uluitoare: doar 50 de bani! În loc de 20-30.000 de lei, cum se fãcea în alte locuri, Croitoru a solicitat doar 50 de bani, fiind desemnat automat drept diriginte de santier, pentru modernizarea unei strãzi din Husi. De fapt, ceea ce nu stia nimeni era cã planul tânãrului diriginte de santier era simplu: pe strada respectivã, urma sã lucreze si firma sa, astfel cã functia de diriginte de santier era doar o acoperire pentru biznisul cu firma de constructii Croialy Construct SRL. Si, încetul cu încetul, firma lui Croitoru a început sã înfloreascã, în timp ce lucrãrile pe care le controla tânãrul husean erau tot mai multe. Cu doar trei angajati, în 2011, Croialy Construct a avut o cifrã de afaceri de 627.000 lei, în 2012 (anul în care a prins dirigentia de santier în Husi, cu doar 50 de bani!) – 983.000 lei, în 2013 – 336.000 lei. În 2014, Croitoru se lanseazã mai puternic în afacerile cu constructii, astfel cã, folosind 13 angajati, realizeazã o cifrã de afaceri de 1,22 milioane lei, adicã peste 12 miliarde lei vechi. Totusi, se pare cã anul trecut acesta a dat cu adevãrat lovitura, dacã e sã ne luãm dupa datele publicate pe site-ul Ministerului de Finante. Firma Croialy Construct a avut o cifrã de afaceri de peste 1,5 milioane lei, cu un profit de 295.000 lei, la numai 12 angajati. De unde atâtia bani?, vã veti întreba. Iatã care este reteta „specialistului” husean, povestitã de o sursã din interiorul firmelor de constructii.

Firmele suportã presiuni din partea dirigintelui de santier doar pânã ce firma dirigintelui prinde si ea ceva lucrãri, de micã anvergurã!

„Stiti ce face Alin Croitoru? O stiu toti constructorii care au lucrat cu el. Liciteazã la anumite lucrãri dirigentia de santier la un pret foarte mic, chiar si cu zero lei. Atentie, fãrã sã cearã vreun ban. Imediat dupã aceea, firma de constructii pe care el trebuie sã o monitorizeze se trezeste cu tot felul de presiuni, cum cã piatra nu este de calitate, cã fierul beton are nu stiu ce striatii, chestii din astea, pânã ce patronul se prinde cum stã treaba si îl întreabã pe Alin cum pot s-o dea la pace. Atunci, acesta îi spune cã are firma sa, care ar putea sã lucreze la trotuare, de exemplu, lucrãri mici, iar firma de constructii care a câstigat licitatia îi dã lui acele lucrãri de valori mici”, spune o sursã neoficialã. Asa s-a întâmplat în multe din locurile în care Alin Croitoru este diriginte de santier, spun sursele noastre. Acolo unde pierde lupta pentru dirigentia de santier si câstigã alte persoane, tânãrul patron husean turbeazã de furie. Este cazul unei lucrãri în apropierea Vasluiului, o lucrare la drumuri, unde a câstigat o anume doamnã Alexandrov, care a cerut doar 3.000 de lei, iar Croitoru a acuzat-o peste tot cã este o lucrare mult sublicitatã, la jumãtate de pret (culmea, nu?). De curând, a intrat în conflict cu unii inspectori de la Inspectoratul de Stat în constructii Vaslui, dupã ce i s-a reprosat cã este vina sa cã o anumitã lucrare nu a fost executatã corect. Alin Croitoru a mers glont la ISC, cu un munte de documente, însã acolo i s-a spus cã nu e vina executantului, asa cum sustinea el, ci a sa, personal, pentru cã, în calitatea de diriginte de santier trebuia sã verifice modul în care se executã lucrarea. Am încercat sã aflãm în câte comune si orase este „bãgat” acest hidrotehnist, ajuns peste noapte diriginte de santier, reprofilat total. Asa am aflat cã a prins dirigentie de santier în multe comune din jurul Vasluiului, în municipiul Bârlad, se aude cã are „afaceri” si la Roman. Alin Croitoru este specializat, din 8 mai 2011, pe dirigentie de santier la „Constructii civile, industriale, agricole si miniere de suprafatã – Categoria de importantã C; Drumuri, poduri, tunele, piste de aviatie, transport pe cablu – De interes local; Lucrãri hidrotehnice – Categoria de importantã B; Lucrãri tehnico-edilitare – de alimentãri cu apã si de canalizare”, un domeniu extrem de vast, care îi permite sã jongleze cu afacerile sale personale în multe domenii.

Iatã ce trebuie sã facã un diriginte de santier!

Conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în constructii, cu modificãrile ulterioare, investitorii, persoane fizice sau juridice, au obligatia de a asigura verificarea executiei corecte a lucrãrilor de constructii prin diriginti de specialitate sau agenti economici de consultantã specializati, pe tot parcursul lucrãrilor. Dirigintele de santier este autorizat de Inspectoratul de Stat în Constructii – I.S.C., în conditiile legii, sã desfãsoare activitatea de dirigentie de santier si este angajat de cãtre investitor/beneficiar, cu obligatii privind asigurarea verificãrii executiei corecte a lucrãrilor de constructii, pe tot parcursul lucrãrilor. Drepturile, obligatiile si rãspunderile dirigintilor de santier sunt prevãzute la Capitolul VIII din Procedura de autorizare a dirigintilor de santier aprobatã prin Ordinul ministrului dezvoltãrii regionale si turismului nr. 1496/2011. Nerespectarea obligatiilor prevãzute de lege se poate sanctiona cu suspendarea sau anularea autorizatiei de diriginte de santier, conform prevederilor Capitolului IX din aceeasi procedurã. Printre multe alte obligatii, dirigintele de santier are dreptul sã desfãsoare activitatea de dirigentie de santier în domeniul autorizat si sã presteze aceastã activitate pentru persoane fizice sau juridice pentru a asigura calitatea executiei lucrãrilor de constructii, participã împreunã cu proiectantul si cu executantul la trasarea constructiei si la stabilirea bornelor de reper, are obligatia sã verifice documentele de calitate pentru materialele puse în operã pe perioada executiei lucrãrilor de constructii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.