spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

BIENALA NATIONALÃ DE ARTÃ CONTEMPORANÃ „NICOLAE TONITZA”, LA BÂRLAD

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad organizeazã, pentru prima datã, o Bienalã Nationalã omagialã, dedicatã pictorului “N.N.Tonitza”, care se va desfãsura în lunile aprilie-mai. Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, în colaborare cu Consiliul Judetean Vaslui, Consiliul Local si Primãria Bârlad, având ca parteneri Uniunea Artistilor Plastici din România si Asociatia „Nomen est Omen” din Bucuresti, au decis organizarea unei ample expozitii – concurs. La deschiderea Bienalei va avea loc si un concert de exceptie, sustinut de doi artisti renumiti. Lucrãrile premiate, în urma jurizãrii, vor fi donate institutiei organizatoare, respectiv Muzeului „Vasile Pârvan”. Bienala va deveni traditie la Bârlad, urmând a fi organizatã o datã la doi ani.

În urmã cu 130 de ani, la 13 aprilie 1886, vedea lumina zilei, la Bârlad, Nicolae Tonitza, cel care este considerat, pe bunã dreptate, unul din importantii pictori români. Pentru marele artist pictura va fi, dincolo de frãmântãrile cotidiene, de angajare în evenimentele contemporane, seninã, vorbind despre un ideal estetic clasic, despre cultul frumosului, despre o artã înteleasã ca expresie a permanentei valorilor spirituale. Urmãrind marcarea, asa cum se cuvine, a 130 de ani de la nasterea sa, Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad, în colaborare cu Consiliul Judetean Vaslui, Consiliul Local si Primãria Bârlad, având ca parteneri Uniunea Artistilor Plastici din România si Asociatia “Nomen est Omen” din Bucuresti, au decis organizarea unei ample expozitii – concurs. Aceasta va fi structuratã pe douã sectiuni, respectiv picturã si graficã, la care se va mai adãuga o sectiune care va cuprinde cîtiva artisti consacrati, invitati ai organizatorilor, si care nu vor face parte din concurs. Lucrãrile premiate, în urma jurizãrii, vor fi donate institutiei organizatoare, respectiv Muzeului “Vasile Pârvan”.

“Evenimentul este gândit ca având douã momente distincte, primul derulându-se pe 24 aprilie 2016, ora 17.30, la Sediul Central al Muzeului, când va avea loc vernisajul expozitiei, iar cel de-al doilea va fi legat de încheierea procesului de jurizare si acordarea premiilor, constând în bani, diplome si o medalie omagialã, si care se va întâmpla pe 20 mai, la ora 20.00. Concursul este promovat si ca un <<Dialog al Artelor>>, vernisajul din data de 24 aprilie fiind urmat de un concert extraordinar sustinut de doi muzicieni de exceptie sositi de la Budapesta, respectiv Antal Zalai (vioarã) si Jósef Balog (pian), iar festivitatea de premiere din 20 mai, parte a programului Noaptea Muzeelor, va fi urmatã de un concert sustinut de pianistul Rãzvan Dragnea. Organizatorii expozitiei – concurs îsi doresc ca acest moment de început sã capete un caracter permanent, astfel încât la fiecare doi ani, municipiul Bârlad si Muzeul <<Vasile Pârvan>> sã se transforme, pentru o lunã de zile, în centrul artelor plastice din România, acolo unde artisti din întreaga tarã sã se întâlneascã si sã-si prezinte cele mai noi si importante creatii, omagiindu-l, de fiecare datã, cum nu se poate mai frumos, pe marele pictor Nicolae Tonitza”, a precizat Mircea Mamalucã, directorul muzeului bârlãdean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.