CANDIDAT…Comuna Zãpodeni are o sansã sã ajungã acolo unde îi este locul odatã cu noile alegeri din vara acestui an. Si asta pentru cã, în cursa electoralã s-a înscris un sãtean cu dorintã de a face, de a lãsa ceva în urmã. A demonstrat cã poate si vrea si din pozitia de consilier local. A luptat din toate puterile cu primarul Constantin Gavrilã si a reusit sã implementeze un proiect de care comuna Zãpodeni avea nevoie si de care era vitregitã pentru cã asa voia primarul, iluminatul public. Un proiect nu foarte costisitor, dar care nu se fãcea la Zãpodeni pentru cã edilul îsi dispretuia alegãtorii într-atât, încât cosidera cã nu meritã ca Zãpodeniul sã fie iluminat noaptea. „Comuna aceasta este plinã de oameni muncitori si merituosi. E pãcat ca cineva sã nu aducã acele investitii care le-ar face viata mai usoarã. Alimentarea cu apã, canalizare sau drumuri comunale mai bune sunt investitii ce se pot realiza”, spune Adrian Diaconu.
Într-o comunã cu oameni harnici si muncitori este pãcat ca un primar în functie sã-si batã joc de populatie pentru cã asa vrea el sau pentru cã are impresia cã oamenii nu meritã investitii în comuna lor. Este cazul comunei Zãpodeni, unde edilul Constantin Gavril nu a fãcut altceva decât sã bage mâna adânc în buzunarul statului, iar acum e timpul sã rãspundã. În aceastã perioadã, un consilier local i-a stat împotrivã si a încercat prin toate puterile sã scoatã Zãpodeniul din întunericul în care a fost aruncat de cãtre actualul primar. Doi ani i-au trebuit lui Adrian Diaconu sã-l convingã pe primarul Constantin Gavrilã si pe consilierii sãi sã fie de acord sã cheltuie bani pentru o investitie consideratã de restul lumii necesarã. Iluminatul public în comuna Zãpodeni a avut nevoie de 25 de ani si de un consilier bãtãios pentru a se realiza. Investitia încheiatã cu multi ani în urmã în majoritatea comunelor din judetul Vaslui este vãzutã acum ca o adevãratã minune de sãteni. Nu le vine sã creadã cã, în sfârsit, pot circula noaptea fãrã teamã cã cineva îi poate agresa fãrã mãcar sã vadã cine a fãcut acest lucru sau pot iesi din casã fãrã sã fie nevoiti sã orbecãie prin curte, cu o mânã întinsã în fatã, pentru a evita sã se loveascã. Pentru toate acestea, Constantin Gavrilã a avut, în 25 de ani, un singur rãspuns. Cât timp va fi primar, o asemenea investitie nu se va realiza la Zãpodeni. A fãcut aceastã afirmatie fãrã sã se gândeascã la faptul cã va da peste un consilier al opozitiei hotãrât si care va face tot ce îi stã în puterea ca Zãpodeniul sã intre în normalitate. Strâns cu usa si amenintat cã opozitia nu va vota bugetul de cheltuieli asa cum îl doreste edilul, Gavrilã a fost nevoit sã se declare învins si sã accepte investitia care pare o adevãratã minune oamenilor din comunã.
Investitiile pe bani europeni, strategie de lucru pentru Diaconu
FONDURI EUROPENE…Trebuie spus cã, în Zãpodeni, investitiile pe bani europeni sunt lucruri care au trecut pe lângã, iar comuna nu a „vãzut” banii cu care s-ar fi putut dezvolta infrastructura si viata localnicilor ar fi putut fi mai usoarã. „Aductiunea de apã este o investitie ce se poate realiza cu fonduri europene. Sunt miliarde de euro pe care Uniunea Europeanã îi pune la dispozitie. Dar, pentru a accesa fondurile trebuie gânditã o strategie viabilã si proiecte. De ce este necesarã aductiunea de apã si realizarea retelelor de utilitãti publice la Zãpodeni? Rãspunsul este simplu. Perioadele de varã secetoasã sunt resimtite din plin în comuna noastrã. Nu o singurã datã am avut nevoie de interventia celor de la ISU pentru ca animalele sã aibã apã de bãut. Nu mi se pare normal sã se întâmple asa ceva. Cu banii europeni putem rezolva o problemã de genul acesta. Si nu este singura. Toatã infrastructura comunei poate fi reparatã si reabilitatã folosind aceastã sursã de venit. Pe lângã reparatii, putem discuta si de asfalt într-o comunã cum este Zãpodeniul. Proiectele europene au utilitatea lor si, acolo unde au fost implementate cu cap, s-a vãzut diferenta. De aceea avem comune, la nivelul judetului Vaslui, care aratã cum aratã si au gãsit rezolvare pentru majoritatea problemelor locuitorilor, si avem comune unde iluminatul stradal a reprezentat o investitie smulsã cu greu”, spune Adrian Diaconu.
Ce mai propune Adrian Diaconu pentru locuitorii comunei dacã va iesi învingãtor din cursa electoralã
PROPUNERI PENTRU ALEGÃTORI….Lista cu ce trebuie fãcut în Zãpodeni este una destul de lungã, iar Adrian Diaconu s-a gândit la toate. „Stiu cã nu este usor sã faci ceea ce trebuie într-o comunã unde nu s-a fãcut mare lucru, dar sunt sigur cã se poate. Finalizarea retrocedãrii terenurilor si eliberarea titlurilor de proprietate cu definirea exactã a proprietãtilor sunt lucruri realizabile mai ales cã, în sprijinul nostru, a fost aprobatã, încã din 2014, o lege în acest sens. Plus cã, din punctul meu de vedere, fiecare sat din comuna noastrã ar trebui sã aibã o farmacie sau un punct sanitar. Este ceva mai mult decât necesar pentru oamenii în vârstã de care Zãpodeniul nu duce lipsã. Trebuie sã recunoastem cã satul vasluian este îmbãtrânit si este obligatia noastrã sã avem grijã de cei care acum sunt la pensie si care au trecut bine de prima tinerete. Si mai sunt multe lucruri de fãcut în comunã care, din pãcate, nu s-au fãcut, chiar dacã au fost si sunt si acum necesare. Modernizarea si repararea scolilor si a sãlilor de clasã este un punct pe care îl voi realiza dacã voi iesi învingãtor în cursa electoralã. Plus cã eu consider necesarã si construirea unui Cãmin Cultural la Zãpodeni. Nu în ultimul rând, crearea de locuri de muncã este un plan realizabil în comunã prin înfintarea unei baze de productie cu muncitori calificati si necalificati pentru întretinere, reparatii si constructii. Avem oameni care pot fi pusi la treabã pentru binele comunitãtiI”, a spus Adrian Diaconu. Iar candidatul Diaconu a arãtat cã se poate chiar si din pozitia de consilier local, atunci când a realizat iluminatul stradal în comuna Zãpodeni sau atunci când a insistat pentru ecologizarea grupurilor sanitare la Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” Zãpodeni, chiar dacã este o solutie de moment, pânã la construirea unor grupuri sanitare, pentru elevi, asa cum cer normele în vigoare.