spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Povestitorul Virgil Caraivan, întemeietorul Uniunii Scriitorilor din România, omagiat la Suletea (FOTO, VIDEO

- Advertisement -

EVOCARE Personalitate localã, primul secretar al Uniunii Scriitorilor din România, Virgil Caraivan a fost comemorat la 50 de ani de la trecerea lui în nefiintã, în comuna natalã, Suletea. Scoala care-i poartã numele, împreunã cu Academia Bârlãdeanã, Parohia “Sf. Nicolae” din Suletea si ISJ Vaslui au organizat o manifestare deosebitã, plinã cu emotie si patriotism adevãrat românesc. A fost prezent prof.dr.univ. Laurentiu Soitu, suletean la origine, Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui, Elena Monu, presedintele “Academiei Bârlãdene”, preotul paroh Aurel Zlat, din parohia “Sf. Nicolae” din Suletea, precum si foarte multi pãrinti si copii ai scolii organizatoare. Manifestarea s-a încheiat cu o superbã “sezãtoare”, organizatã de scolarii suleteni pregatiti de prof. Ionela Soitu, urmatã de corul din Fedesti, condus de Nicu Apostol, directorul Scolii Gimnaziale “Virgil Caraivan” din Suletea, finalul apoteotic apartinând Corului Parohiei “Sf. Nicolae” din Suletea, care a ridicat sala în picioare. “Sunt foarte bucuroasã cã se organizeazã asemenea manifestãri deosebite, care ne aratã cã scoala din mediul rural are viitor, când sunt oameni ca pãrintele Zlat, ca directorul scolii, Nicu Apostol, când sunt cadre didactice bine pregãtite si dedicate, iar împreunã fac tot posibilul ca tinerele generatii de la sate sã iasã la luminã”, a precizat Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Academia Bârlãdeanã si Parohia “Sf. Nicolae” din comuna Suletea, împreunã cu Scoala Gimnazialã “Virgil Caraivan” din localitate, si-au dat mâna pentru a organiza o manifestare dedicatã împlinirii a 50 de ani de la trecerea în nefiintã a celui care a fost Virgil Caraivan. Acesta s-a nãscut acum 135 ani în Suletea, pãrintii sãi, învãtãtori în comunã, cedând terenul pe care ulterior s-a construit scoala din Suletea. Virgil Caraivan este o personalitate localã omagiatã an de an de cadrele didactice din comunã. La doar 27 ani, Virgil Caraivan a trimis marelui Nicolae Iorga o scrisoare în care aminteste de plaiurile natale, Suletea, ulterior, povestitorul fiind printre membrii fondatori si primul secretar al Uniunii Scriitorilor din România. În timpul vietii, Virgil Caraivan a editat mai multe cãrti, dar si revista “Rãzesul”, revistã care a apãrut neîntrerupt o bunã bucatã de vreme în perioada interbelicã. Ca o recunoastere a meritelor sale, începând din anul 2002, la initiativa directorului Cãminului Cultural din Suletea, prof. Silviu Popa, an de an se organizeazã manifestãri culturale de cinstire a memoriei celui care a fost poate cel mai proeminent fiu al comunei, Virgil Caraivan.

Manifestare de exceptie

Manifestarea a început cu prezentarea, fãcutã de prof.dr. Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene, a douã cãrti lansate la sfârsitul anului trecut, intitulate “Rãzesii” (colectie de numere ale revistei cu acelasi nume, înfiintatã de Virgil Caraivan) si “Documente rãzãsesti”, ambele scrise de C.D.Zeletin, presedintele de onoare al Academiei Bârlãdene. Volumul este, de fapt, o înmãnunchere a tuturor numerelor publicatiei “Documente rãzãsesti”, o revistã regionalã de acte vechi, mãrturii traditionale si relicve istorice, apãrutã în perioada 1932-1934. A urmat apoi alocutiunea preotului Aurel Zlat, un preot cum ar trebui sã fie toti preotii nostri: implicat în viata comunitãtii si, mai ales în cea socialã si culturalã (mai putin în cea politicã). Pãrintele paroh, aflat printre organizatori, a omagiat atât de frumos pe Virgil Caraivan, încât toti invitatii au rãmas uimiti, lãsând aproape fãrã replicã pe vorbitorii care au urmat. Prof.dr.univ. Laurentiu Soitu, suletean la origine, acum fiind seful catedrei de pedagogie la Universitatea “Al.I.Cuza” din Iasi, a avut si el un discurs emotionant si înflãcãrat, evocându-l pe Virgil Caraivan, pe care l-a cunoscut personal, când era copil. Preotul Aurel Zlat a dãruit invitatilor prezenti plachete omagiale, reprezentând pe Virgil Caraivan. A urmat apoi o manifestare artisticã de exceptie, copiii din scoala “Virgil Caraivan” jucând o scenetã – un fel de sezãtoare, unde au prezentat operele patronului scolii.  Pregatiti de prof. Ionela Soitu, copiii au emotionat pe invitati cu felul in care au pastrat vie traditia satului romanesc. Au cântat Corul din Fedesti, condus de înv. Nicu Apostol si Corul Parohiei “Sf. Nicolae”, format din sãteni, condus de preotul Aurel Zlat, care a cântat cântece patriotice ce au ridicat invitatii în picioare! Manifestarea s-a încheiat cu dezvelirea plãcii comemorative, de la intrarea în Scoala “Virgil Caraivan” din Suletea.

“Scoala din mediul rural are viitor atunci când sunt oameni ca pãrintele Aurel Zlat, ca domnul director Nicu Apostol, când avem cadre didactice bine pregãtite, primari destoinici, harnici si care îsi dau tot interesul ca tinerele generatii sã iasã la luminã. Si am convingerea cã se întâmplã lucruri frumoase în fiecare scoalã din mediul rural din judetul Vaslui, pentru cã, nu stiu dacã ati vãzut, dar scoala din mediul rural a început sã creascã. Am avut un concurs exceptional la Zorleni, organizãm Olimpiade Rurale si asta înseamnã eforturi deosebite din partea ISJ Vaslui pentru salvarea scolii din mediul rural. Îmi doresc ca fiecarte scoalã din judet sã poarte numele unei personalitãti marcante a fiecãrui loc, asta însemnând cã învãtãm copiii sã-si cinsteascã trecutul si, ce-i mai important, sã se raporteze la trecut”, a spus Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.