spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

OFERTA COLEGIULUI TEHNIC DIN ZORLENI, DE NEIGNORAT! (foto)

- Advertisement -

UNICAT… Conducerea Colegiului Tehnic „Marcel Guguianu” din Zorleni, împreunã cu edilii localitãtii, promoveazã pentru toti elevii care anul acesta terminã clasa a VIII-a, din tot judetul Vaslui, o ofertã scolarã de nerefuzat. În special pentru copiii care vor sã devinã soferi profesionisti, care au din acest an scolar, la Colegiul Tehnic din Zorleni, posibilitatea sã învete pe un simulator plan, unic în tot judetul! Tot la acest colegiu, elevii au un solar, unde pot sã cultive, în interes didactic, tot ce doresc, pentru a învãta agriculturã, horticulturã si tot ce tine de stiintele agricole, precum si un modern Laborator Alimentar, unde cei care se gândesc sã devinã bucãtari renumiti sau masterchefi pot sã învete sã pregãteascã delicatese care sunt apoi servite colegilor sau profesorilor. Oferta scolarã a acestui Colegiu Tehnic Zorleni este una pe care pãrintii copiilor care vor sã se califice repede si cu efect o pot lua în considerare.

În ultimii ani scolari, la Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” din Zorleni populatia scolarã este în scãdere. Acest lucru are la bazã si faptul cã elevii si pãrintii lor (în special cei din mediul rural) nu cunosc oferta scolarã deosebitã pe care o prezintã acest colegiu. Pentru cã, sã fim sinceri, nu toti copiii ajung sã fie intelectuali, adicã sã-si câstige existenta ca profesori, ingineri sau ca alti oameni cu studii superioare. Sunt necesari si muncitori, soferi, bucãtari, horticultori, mecanici agricoli. Pentru cei care doresc sã se califice într-o meserie dintre cele enumerate, Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” din Zorleni este foarte indicat. Din toamnã, la Colegiul Tehnic din Zorleni se vor înfiinta noi clase si specialitãti pentru cursurile la fãrã frecventã, unde sunt cereri foarte mari.

Prezentare

Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” este situat în localitatea Zorleni, judetul Vaslui, la 7 km de Bârlad, pe drumul national 24 A. Activitatea scolarã se desfãsoarã în trei corpuri de clãdiri cu 22 sãli de clasã, laboratoare de fizicã, chimie, biologie, cabinete de motoare, tractoare, legislatie rutierã, agriculturã, industrie alimentarã, protectia muncii, precum si douã laboratoare de informaticã dotate cu douã retele de calculatoare (Pentium IV) si conectate la Internet. Mai nou, la acest Colegiu Tehnic a fost adus un simulator auto performant, unde elevii care învatã sã fie soferi sau mecanici auto pot sã facã acest lucru la simulator, astfel micsorând orele de învãtat pe sosea (care costã foarte mult). Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” are o încadrare cu personal didactic foarte bine pregãtit . Din cele 76 de cadre didactice, 1 profesor este doctor în stiinte, 21 au gradul didactic I, zece gradul didactic II, 23 gradul didactic definitiv, iar 21 sunt debutanti, opt la personal didactic auxiliar si zece la personal nedidactic. În ultimii ani, în colectivul didactic, au venit cadre tinere, bine pregãtite, cu dorinta de afirmare pe plan profesional, astfel încât media de vârstã a colectivului didactic se situeazã acum în jurul a 39 ani. „Comparativ cu anii anteriori, a crescut procentajul absolventilor scolii noastre care îsi continuã studiile în învãtãmântul superior si scolile postliceale. Procentajele de promovabilitate a examenelor de bacalaureat si absolvire au fost de 71.5% (cu mult peste Colegiile „Al.I.Cuza” si „Petru Rares” din Bârlad – n.r.) la liceu si de 100% la scoala profesionalã si scoala de arte si meserii. Prin implementarea proiectelor PHARE RO 0108.01 si PHARE 0108.03 scoala noastrã a beneficiat de finantãri nerambursabile în valoare de peste 650.000 EURO. Acestea s-au materializat în reabilitarea totalã a unui corp de clãdire, reabilitarea unor ateliere auto. De asemenea, scoala noastrã a beneficiat de dotarea cu calculatoare si echipamente IT performante a douã laboratoare, cu masini instalatii si aparaturã de laborator pentru instruirea teoreticã si practicã în valoare de peste 350 000 euro. În cadrul Proiectului PHARE „Promovarea antreprenoriatului în vederea creãrii de noi locuri de muncã”, scoala noastrã s-a acreditat ca furnizor de formare profesionalã a adultilor pentru meseria „Lucãtor în comert”. În cadrul aceluiasi proiect s-a achizitionat mobilier scolar, echipamente IT si de biroticã prin finantare de la Uniunea Europeanã”, a precizat Liviu Gându, directorul Colegiului Tehnic „Marcel Guguianu” din Zorleni.

Simulatorul auto, unic în judet

În tot judetul Vaslui nu existã la nicio scoalã care are în programã specialitatea mecanici auto sau soferi, un astfel de simulator. „Având în vedere cã avem specialitate mecanici auto, pentru o mai bunã pregãtire a elevilor am achizitionat, împreunã cu Primãria Zorleni, acest simulator care va reduce mult cheltuielile cu combustibilul consumat de obicei pentru proba practicã. Simulatorul are 16 trasee care întrunesc toate conditiile din trafic: zi, noapte, furtunã, ninsoare etc. Suntem în pregãtire pentru a înfiinta o scoalã auto pentru elevii nostri, unde toti copiii din Colegiul Tehnic vor putea sã facã scoala de soferi. Nu are nimeni din judet si noi am vrut sã fim primii care sã achizitionãm, pentru ca sã atragem elevii. A costat 16 500 de lei, bani de la bugetul local al Primãriei Zorleni”, a mai declarat directorul unitãtii de învãtãmânt.

FOTO: foto solar pentru elevii da la Zorleni _ ZIAR

Solar, necesar pentru a învãta cultivarea legumelor

„Vrem sã diversificãm specialitãtile de la scoala noastrã, sã fie doar acele care corespund zonei noastre, ca sã atragem elevi. Am înfiintat chiar si un solar, unde elevii de la clasele agricole au început sã cultiuve ei, sub îndrumarea profesorilor, diverse legume si flori. Astfel vor învãta tot ce tine de cultivare, de sol, de procedeul însãmântãrii etc. Când vor termina liceul vor sti exact cum se face”, a precizat Liviu Gându. Pe lângã solarul respectiv, a fost înfiintatã si o micã livadã cu 50 de pomi fructiferi cultivati de elevi. Astfel, elevii Colegiului din Zorleni au unde sã facã practicã.

NOUTATE: Specilizarea mecanici agricoli, pentru prima datã la Zorleni!

„La solicitarea unor agenti economici, am înfiintat din anul scolar 2016-2017 o nouã specializare – mecanici agricoli. Sunt foarte multi agenti economici care au utilaje agricole performante si se plâng cã nu au fortã de muncã calificatã. Cei de la Comcereal Vaslui ne-au pus în legãturã cu cei de la New Holland, care au fost de acord sã ne doteze cu un astfel de utilaj performant ca sã începem sã specializãm copii direct pe un astfel de tractor modern. Si cei de la Avicola au zis cã dacã avem copii seriosi, ei îi vor învãta sã lucreze pe aceste utilaje moderne, iar sã stiti cã salariile unor mecanici agricoli pe aceste utilaje performante nu sunt deloc mici: circa 4000 lei/lunã în perioada campaniei. Dacã facem aici, la noi, scoalã de mecanici agricoli, ei vor înfiinta aici si un Centru Regional de Reparatii Agricole”, a mai spus Liviu Gându.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.