spot_img
13.1 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Cum se fãceau smenurile cu terenurile din Husi, în perioada Stafie-Sergiu Marian (facsimil)

- Advertisement -

EXCLUSIV…Dezvãluirile unui proprietar de teren, pãcãlit de cei de Vincon, scot în evidentã cã fostul procuror DNA, Emilian Eva, este complice în aceastã escrocherie

SOCANT… Odatã buba spartã în dosarul de coruptie în care sunt implicati fosti functionari ai Primãriei Husi, împreunã cu „Vincon Vrancea”, alte victime ale escrocheriilor cu terenurile Husului încep sã facã dezvãluiri! Huseanca Maricica Obreja si cei patru fii ai ei, mostenitori legali ai suprafetei de 5,75 ha în zona „Castelului dintre vii”, nu au putut nici azi sã intre în posesia terenului, dupã ce fosti functionari ai Primãriei Husi, mânã în mânã cu „Vincon”, au refuzat sistematic sã punã în aplicare prevederile a douã hotãrâri irevocabile, date de instantã în aceeasi spetã (una din 1993 si alta, din 2003). Pe 17 aprilie 2006, la usa Maricicãi Obreja s-a prezentat directoarea „Vincon”, Emanuela Mocanu. Aceasta i-a pus femeii în vedere cã, dacã nu semneazã un act prin care sã se angajeze ca, dupã obtinerea titlului de proprietate, sã vândã terenul firmei „Vincon”, pãmântul, oricum, nu îl mai vede! Femeia a semnat si a primit suma derizorie de 5.750 lei. Copiii husencei însã si-au dat seama cã e o mare escrocherie la mijloc, de vreme ce ei, desi mostenitori în acte, nici nu au fost întrebati. S-au fãcut plângeri la DNA Iasi, însã – ghinion! – aici au dat de procurorul Emilian Eva (întemnitat, în prezent), care i-a absolvit de rãspundere pe functionarii huseni, invocând în rechizitoriu o minciunã socantã: „mama celor patru copii este sotia strãbunicului” (!).

Procurorii DNA Iasi, care vor sã dezlege misterele caracatitei cu terenurile din Husi, ajunse în posesia Vincon Vrancea, gratie largului concurs al fostilor angajati ai Primãriei locale, au de sãpat adânc, pentru cã sunt mai multi pãgubiti decât se cunoaste acum în dosar. Iatã, de pildã, familia Obreja din Husi este una dintre victimele acestei afaceri penale, care a aflat din ziar cã procurorii s-au implicat, în sfârsit, la modul serios, în anchetarea escrocheriilor. Familia Obreja detine nu mai putin de douã hotãrâri judecãtoresti în aceeasi cauzã (obtinute în 1993, respectiv 2003), prin care instanta obligã Comisia de Fond Funciar Husi sã punã în posesie cei cinci mostenitori (Maricica Obreja si patru fii ai sãi, n.r.), în intravilanul municipiului. Degeaba însã acestia au fãcut o multime de demersuri la Primãria Husi, cãci le-au fost respinse toate încercãrile de a primit terenul pe vechiul amplasament, strada „Drum Donea”, nr. 6. Ba, îsi aminteste Maricica Obreja, fosta secretarã, Maria Calestru, era atât de deranjatã de insistentele femeii care dorea punerea în aplicare a dispozitiilor instantei, cã de mai multe ori a si dat-o, la propriu, afarã din birou! „Mama era, pânã la urmã, o femeie vãduvã, cu cinci copii acasã, pe care ei au crezut cã o pot da foarte usor la o parte, ceea ce au si încercat. Numai cã noi, copiii, majori fiind, nu ne-am lãsat”, spune fiica Andreea Obreja.

Directoarea Vincon, presiuni la domiciliul victimelor!

Singurul document care le-a fost emis de Primãria Husi a fost o adeverintã, eliberatã în 1993, prin care se aratã cã, într-adevãr, familia Obreja este în drept sã detinã cele 5,75 ha. Urma, conform legii, sã îi fie eliberat titlul de proprietate. Nici pânã azi acest titlu nu a mai fost emis, ceea ce a fãcut ca familia Obreja sã mai deschidã o actiune în instantã si, evident, sã câstige, în 2003. Tot degeaba! Nimeni din Primãria Husi nu s-a arãtat impresionat de dispozitiile instantei! Surprinzãtor însã, pe data de 17 aprilie 2006, la usa Maricicãi Obreja s-a prezentat însãsi directoarea firmei „Vincon Vrancea”, Emanuela Mocanu, împreunã cu doi domni. Aceasta i-a pus în vedere femeii sã semneze cu firma Vincon un acord, prin care se angajeazã sã-i vândã terenul, îndatã dupã ce primeste titlul de proprietate. „I-a spus mamei mele cã, oricum, acel pãmânt nu îl mai vede niciodatã. I-a spus cã acordul este pentru ca ei sã poatã lucra pãmântul. I-au dat suma de 5.750 lei pe cele 5,75 ha si mama a semnat. Dar noi, cei patru copii, când am aflat, ne-am dat seama cã este o mare escrocherie. De unde erau ei asa de siguri cã noi nu vom vedea niciodatã acel teren? Se bazau ei pe ceva! În plus, de ce noi, ceilalti patru mostenitori, nu am fost întrebati, de vreme ce la Primãrie (chiar si pe adeverinta eliberatã în 1993) figurãm cu totii. Atunci am înteles cã la mijloc nu este un lucru curat”, spune Andreea, fiica Maricicãi Obreja.

Culmea: dupã ce s-a semnat acordul, functionarii Primãriei Husi îi fac repede pretitlu firmei Vincon!

La scurt timp dupã ce Maricica Obreja semneazã acordul cu firma Vincon Vrancea, surprinzãtor, la Primãria Husi lucrurile încep sã se miste! Foarte repede (în 2007) i se face pretitlu firmei Vincon, însã suprafata de 5,75 ha este transferatã din zona „Castelului dintre vii”, în zona „Recea”! Neoficial, mostenitorii au aflat cã motivul acestei rocade a fost faptul cã terenul de pe „Drum Donea”, unde strãbunicul lor avusese gospodãria, fusese ochit de unii functionari ai Primãriei, care si-au luat câte o bucatã, în acea zonã admirabilã, mult râvnitã de husenii cu posibilitãti materiale. „Noi am aflat chiar de la persoane care au lucrat în Primãrie si stiu multe lucruri, care trebuie dovedite de anchetatori. Ni s-a spus cã terenul nostru a fost împãrtit, cu bucata, la persoane angajate la Primãrie. Procurorii vor vedea exact”, au mai spus cei din familia Obreja.

La DNA Iasi au dat de vestitul procuror Eva, care a constatat cã mama mostenitorilor e, de fapt, sotia strãbunicului!

Vãzând cã nimeni nu face nimic, iar hotãrârile instantei de judecatã sunt total ineficiente, familia Obreja a luat, în 2008, drumul DNA-ului! Aici însã au avut ghinionul de a da de fostul procuror (arestat preventiv acum pentru grave fapte de coruptie), Emilian Eva. Plângerea a fost, initial, trimisã spre solutionare la Husi. „Am fost chematã la Politia Husi, cam dupã vreo 8 luni, unde un domn politist – am uitat cum îl cheamã si îmi pare rãu – a încercat sã mã intimideze, a tipat la mine, m-a amenintat cã îi face dosar penal mamei mele, dacã nu îmi retrag plângerea. Eu nu m-am lãsat intimidatã deloc. Vãzând cã nu-i merge, mi-a spus cã cei de la Primãrie vor, totusi, sã negocieze cu noi. La Primãrie m-am dus eu cu fratele meu , Bogdan, iar acolo a venit secretara Monica Dumitrascu, inginera Ralea Viorica si doi domni de la Vincon. Ne-au spus cã s-au încurcat în acte, cã nici ei nu stie cum s-a întâmplat totul si, dacã vrem, ne dã pãmântul în zona „Recea”. Noi am spus cã nu acceptãm. Cei de la Vincon ne-au spus chiar cã, dacã vrem, ei ne dau vie, dar ne dau vie proastã, cã nu au cum sã ne dea o vie bunã! Sustineau cã vor sã iasã din acest balamuc. Am refuzat, de asemenea. Doamna Monica Dumitrascu a strigat cã noi vrem sã o bãgãm în puscãrie. Nu ne-am lãsat intimidati nici de data asta, pentru cã avem dreptatea de partea noastrã. Apoi, procurorul DNA Iasi, Emilian Eva, ne-a chemat, ne-a luat declaratii la toti si ne-a trimis apoi o rezolutie prin care ni se comunica faptul cã acest caz se claseazã! Simplu si fãrã explicatii. Am observat însã cã în argumentare, procurorul Eva a scris negru pe alb cã mama este sotia strãbunicului nostru! Nu a fost o gresealã, cãci dacã ar fi fost asa, mama ar fi putut vinde singurã! Am fãcut plângere fatã de decizia de clasare, arãtând minciuna respectivã, dar, în aprilie 2014, am primit acelasi rãspuns, cu aceeasi mare minciunã: cã mama este sotia strãbunicului”, sustine Andreea Obreja. Pentru tot ceea ce spune, tânãra are alãturi un dosar voluminos, cu toate argumentele posibile pentru faptul cã, de 23 de ani, cautã sã intre în posesia pãmântului cuvenit familiei sale, dar abuzurile au împiedicat-o.

Procurorul Eva si compania – noi plângeri penale!

Andreea Obreja recunoaste cã, din 2014, de când procurorul DNA, Emilian Eva, a pus batista pe tambal în acest caz, nu a mai fãcut niciun demers. S-a bucurat însã când a aflat din ziar faptul cã buba „Vincon” s-a spart. A înteles repede cã situatii precum cea a familiei ei erau cu zecile, iar totul pãrea o caracatitã bine pusã la punct de functionari si afaceristi, deopotrivã. A prins din nou curaj si iar se va apuca de demersuri, spune ea. „Pe noi, DNA-ul care ancheteazã acest caz nu ne-a chemat, deocamdatã, sã dãm declaratii, desi suntem victime ale aceleiasi mafii. Dar vom merge noi la DNA! Voi face din nou plângere penalã, inclusiv procurorului Emilian Eva. Nu se poate altfel! Simt cã începe sã se miste ceva si se vrea dreptate! Am curaj, nu am de ce mã teme. Toti ar trebui sã avem curaj, sã nu ne lãsãm intimidati”, a spus Andreea Obreja.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.