spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Consilierii huseni s-au certat ca la usa cortului… de la nimic!

- Advertisement -

DISCUTII… Nici pe ultima sutã de metri, alesii huseni din actualul mandat nu se lasã! Chiar dacã primarul Ciupilan nu a fost la sedinta de asearã a CL, iar cele nouã puncte de pe ordinea de zi pãreau mai mult decât lejere, consilierii nu s-au lãsat pânã nu au strigat iarãsi unii la altii. Printre deja obisnuitele contre, s-au remarcat câteva polemici interesante. Una dintre ele vizeazã proiectul privind aprobarea Raportului de reevaluare a patrimoniului municipiului Husi, unde figurau valori de-a dreptul… hazlii, ale unor clãdiri. De pildã, Biblioteca municipalã, cu o suprafatã deloc de neglijat, era trecutã cu o valoare de numai 3.110 lei. Liberala Cãtãlina Popa, ca de obicei, bine pregãtitã la sedintele de CL, a fost cea care a tras la rãspundere executivul. „Vã explic, dar lãsati-mã sã vorbesc! Cum vreau sã vã explic, cum iar începeti sã vorbiti”, s-a enervat viceprimarul Cãciulã, din cauza comentariile fãcute de consilierii nemultumiti.

Dupã câteva corectii fãcute de Cãtãlina Popa, în procesele verbale ale sedintelor trecute, unde, a spus aceasta, nu erau consemnate întocmai unele precizãri din sedintele precedente, alesii au trecut la chestiunile zilei! Cu doar nouã puncte (inclusiv „Diverse”) pe ordinea zi, întrunirea se anunta a fi una lipsitã de tensiune. Al doilea punct însã i-a dat prilejul consilierului Liviu Iacob sã deschidã un subiect mai vechi, cel al modului în care se fac evaluãrile la imobilele propuse spre vânzare. „Vãd cã se vinde un imobil nationalizat de pe strada Dr. N. Lupu, cãtre actualul chirias, la pretul de 10.100 lei. Dar raportul de evaluare nu este fãcut conform standardelor sau nu e pus în materialul de sedintã tot raportul. Evaluarea se face prin comparatie, ca sã ne putem face o pãrere”, a spus Liviu Iacob, fãcându-si colegii din PSD sã se uite spre tavan, semn cã se anuntã o disputã iminentã. Viceprimarul Aurel Cãciulã, rãmas singur, fãrã primar, a trebuit sã facã fatã: „Domnule Iacob, noi lucrãm cu evaluatori autorizati, omul e specialist si nu cred cã trebuie sã îi contestati raportul”, a spus acesta. „Si eu sunt specialist! Eu nu spun cã raportul nu e bun, ci cã nu existã toate elementele, ca sã ne facem o pãrere. Si nu e prima datã când evaluãm asa, din ochi”, a replicat Iacob. „Veniti cu o propunere, domnule Iacob, cã asa pierdem vremea degeaba”, a intervenit Cristinel Popa, presedinte de sedintã.

Nu a trecut „Raportul de reevaluare a patrimoniului”!

Un alt proiect care i-a animat pe alesi a fost cel legat de Raportul de reevaluare a patromoniului municipiului Husi. Reevaluarea s-a fãcut, s-a explicat în expunerea de motive, pentru raportare financiarã, baza folositã pentru reevaluare utilizeazã indicii preturilor de consum la data de 31 decembrie 2015, conform datelor de la Institutul National de Statisticã. Numai cã, asa cum s-a tot întâmplat în acest mandat, consiliera Cãtãlina Popa a gãsit cusurul. A observat cã mai multe clãdiri de patrimoniu au valori aproape simbolice, fãrã nicio legãturã cu pretul pietii imobiliare actuale. De pildã, s-a luat în discutie clãdirea Bibliotecii „Mihai Ralea”. Cãtãlina Popa a precizat: „În sedinta de luna trecutã, am ridicat problema valorii de inventar, cu care era înregistratã Biblioteca, si anume valoarea de 2.788 lei. Am avut curiozitatea si am deschis CD-ul pe care ni l-ati dat. Am constatat cã figureazã valoarea de înregistrare în contabilitate, reevaluatã în iulie 2010 – 2.788 lei, iar valoarea actualizatã în decembrie 2015 este de 3.110 lei. Chiar nu înteleg! Spuneti-mi si mie, unde mai existã pe undeva o clãdire de dimensiunea Bibliotecii Husi, în valoare de 3.000 de lei?”, a întrebat Cãtãlina Popa. I-a sãrit în ajutor si Liviu Iacob. „Nu îmi dau seama ce interese aveti si nu stiu cum puteti tine în contabilitate asemenea valori?”. Unul dintre functionarii Primãriei a încercat sã explice faptul cã ei nu au fãcut decât sã aplice indicele la valoarea veche si nu au competenta sã facã evaluãri de imobile. „Noi suntem economisti”, a sustinut functionarul. „E o aberatie! E suficient sã nu fim legati la ochi, ca sã vedem cã este o eroare, cât Biblioteca de mare”, a insistat Cãtãlina Popa. „Pãi, decât sã fi scris asemenea valori, trebuia sã spuneti domnului primar cã aveti nevoie ca un specialist sau o firmã specializatã sã facã evaluãri. Nu trebuie scrise prostii în contabilitate”, a strigat Liviu Iacob. „Domnule Iacob, dacã vorbiti întruna, nu pot sã vã explic”, a spus viceprimarul. „Pentru a elucida o problemã, putem vorbi cât trebuie, putem lua cuvântul de câte ori vrem”, l-a întrerupt Liviu Iacob. Mânios, Aurel Cãciulã a rãbufnit. „Stati, dom’ne, sã termin odatã, suntem nebuni, ce aveti?! Cum dau sã explic, cum iar vorbiti!? Vreau sã vã spun cã, dupã sesizãrile din sedinta anterioarã, s-a convenit împreunã cu directorul economic si domnul primar sã prindem în buget bani pentru evaluãrile clãdirilor a cãror valori nu corespund cu valorile actuale. Dar urmeazã”, a spus Aurel Cãciulã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.