PROIECT… A scãzut rata abandonului scolar în Vaslui. Dacã în 2012 aceasta era de 2,46%, iatã cã, la sfârsitul anului 2015, a ajuns la 1,42%. Aceastã diminuare a ratei de abandon scolar se datoreazã numeroaselor proiecte desfãsurate în acest sens de cãtre unitãtile de învãtãmânt din Vaslui, alãturi de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ). Unul dintre acestea este „Pe calea succesului”, implementat de ISJ Vaslui în cadrul a trei licee din judet: Liceul Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui, Liceul Tehnologic „Petru Rares” din Bârlad si Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negresti. Pânã acum, circa 180 de elevi, din clasele X-XII a acestor licee, au participat la programe de tip remedial (n.r. pregãtire) pentru disciplinele de bacalaureat (limba românã, matematicã, biologie/geografie). De asemenea, de programe de formare au beneficiat si o parte dintre profesorii si pãrintii tinerilor din grupul tintã.
Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui implementeazã în aceastã perioadã proiectul „Programe educationale si de consilere pentru prevenirea abandonului scolar în judetul Vaslui. Pe calea succesului”. Este vorba de un proiect care si-a propus sã dezvolte un cadru de reducere a abandonului scolar în clasele a X-a, a XI-a si a XII-a din trei licee cu profil tehnologic din judetul Vaslui.
Rada abandonului scolar, în scãdere
„Ideea acestui proiect a plecat de la o realitate în judetul nostru, o realitate care se popularizeazã mult prea mult si uneori nejustificat. Este adevãrat cã uneori am avut vârfuri în ceea ce priveste rata abandonului scolar, însã aceasta a început sã fie diminuatã. Voi face referire la ultimii patru ani. În noiembrie 2012, rata abandonului scolar era de 2,46%. În anul urmãtor, însã, adicã în 2013, am avut o ratã de abandon de 2,38%, în 2014 -1,85%, iar în 2015 -1,42%. Aceasta este ultima cifrã, si nu aceea de peste 2%, cu care suntem popularizati în toatã tara. Plecând de la aceastã realitate, am încercat sã implementãm tot felul de proiecte, atât la nivelul unitãtilor scolare, cât si la nivelul Inspectoratului Scolar. Acest proiect este unul dintre ele. A fost gândit în 2013, dar depus în anul 2014 si, spre sfârsit, am primit vestea cã este eligibil. În 2015 am semnat contractul si am început defãsurarea proiectului. Am redus riscul de abandon scolar prin îmbunãtãtirea frecventei la cursuri si a situatiei la învãtãturã, s-au creat premisele pentru cresterea promovabilitãtii la examenul de bacalaureat prin derularea programului remedial la disciplinele de bacalaureat (limba românã, matematicã, biologie/geografie), iar acest lucru îl vom observa la examenul de Bacalaureat din iunie. S-au realizat, de asemenea, în fiecare din liceele pilot, câte 12 ateliere de formare a profesorilor, 12 ateliere de formare a pãrintilor tinerilor din grupul tintã, un studiu de piatã a muncii în judetul Vaslui, un studiu de evaluare a progresului si a metodelor si a instrumentelor aplicate în cele douã programe de tip remedial si de consiliere-în lucru”, a explicat Gabrieala Plãcintã, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui.