Urmasii liberalilor Solescu si Rosetti merg pe mâna unui fermier la Primãrie
PROFIL DE CANDIDAT …Vasile Ursu a lãsat deoparte ferma sa de tãurasi si e gata sã se batã pentru functia de primar al comunei Solesti. În viziunea sa, acesta se considerã un solestean get-beget si considerã cã a venit timpul generatiei tinere sã ia frâiele comunitãtii. Are 43 de ani, este cãsãtorit si are doi copii. Nu-i place sã se bãlãcãreascã cu ai sãi contracandidati si vrea sã-i impresioneze pe cei din Solesti cu planul sãu de modernizare a comunei. Candideazã din partea PNL si se considerã de dreaptã într-o comunã de unde au plecat cei mai mari liberali: familia Rosetti – Solescu. „Toatã lumea se întreabã ce cautã un fermier la Primãrie. Ei bine, eu nu sunt de capul meu în aceastã grea provocare. Suntem o generatie care vrea ca Solestiul sã redevinã ce a fost în timpul primei Doamne a României Elena Cuza si eu am fost aruncat în luptã”, a început acesta sã spunã despre motivele care l-au împins în cursa pentru Prmãrie. Calculat, acesta joacã totul pe cartea victoriei. Si-a vândut cei 20 de tãurasi încã de anul trecut, rezervându-si tot anul pentru campanie: „Nu vreau sã arãt cu degetul în urmã, dar dacã primul drum de asfalt din România modernã a fost de la Solesti la Iasi, nu înteleg de ce acum nu se poate ca toate drumurile din comunã sã fie asfaltate. Mai ales cel care duce la Serbotesti si Iaz, unde locuieste jumãtate din comunã”, a mai spus acesta.
Vasile Ursu nu este un om cu prea multã carte. A terminat Scoala profesionalã la „Stefan Procopiu” ca sudor, imediat dupã Revolutie si s-a întors în sat. Putea sã plece la oras, fiindcã învãtase o meserie cãutatã, cea de sudor, însã dragostea de sat a fost mai puternicã. Încet, încet si-a fãcut o micã fermã, suficientã pentru a-i asigura un trai decent atât lui, cât si familiei sale. Are multi prieteni din generatia sa, care l-au sfãtuit sã candideze. Decizia a luat-o anul trecut: „Sunt un om cu fricã de Dumnezeu. Mã caracterizeazã dreptatea, corectitudinea, munca si perseverenta. Sunt genul de om cãruia îi place sã ducã la capãt tot ceea ce îsi propune si nu mã las pânã nu reusesc, chiar dacã asta înseamnã usi închise, probleme si obstacole. M-am sãturat de promisiuni. Asta m-a si determinat sã candidez la Primãria Solesti. Aici m-am nãscut, aici am crescut, aici mi-am întemeiat o familie, aici cunosc foarte bine problemele cu care se confruntã oamenii si aici stiu cã pot face multe pentru aceastã comunã. Cred cã e nevoie de un suflu nou, cu realizãri atât pentru tineri, cât si pentru cei mai în vârstã”, a declarat Vasile Ursu.
Iatã câteva idei din planul sãu de schimbare la fatã a Solestiului
Nu vrea sã intre deloc în clinciuri cu actuala conducere a Primãriei, însã e destul de supãrat cã Solestiul nu mai este acea mândrã comunã ca pe timpul lui Ceasescu. ” Pe vremuri, Solestiul era cea mai importantã comunã de pe valea Vasluietului, acum ne-a luat-o înainte si Vãleniul, si Muntenii de Sus. Nu poti sta cu mâinile în sân si sã vezi cum vecinii se dezvoltã ca din apã, iar la Solesti lucrurile parcã au rãmas încremenite în timp”, îsi începe acesta pledoaria pentru Solesti. Planurile sale nu sunt ceva iesit din comun, sunt de bun-simt. Iatã ce vrea sã facã din prima zi când intrã la primãrie. „În comuna Solesti sunt multe probleme de rezolvat. De la drumuri, infrastructurã pentru canalizare, apã, gaz, pânã la sesiuni de informare a oamenilor în ceea ce priveste modalitatea de accesare a fondurilor europene. Multe persoane nu stiu ce sunt acelea fonduri europene, nu stiu ce implicã acestea, cum le pot accesa si, mai ales, cui trebuie sã se adreseze pentru a primi fonduri. Totodatã, îmi doresc sã aduc noi investitori aici, pentru a crea locuri de muncã. În Solesti s-au început foarte multe lucrãri si prea putine s-au si finalizat. Mã refer la lucrãrile începute pentru construirea unei grãdinite. În urmã cu opt ani s-a turnat fundatia, dar atât, nu s-a continuat. Acum copiii de grãdinitã învatã într-o anexã a unei ferme din comunã, evident în conditii foarte proaste. De asemenea, si lucrãrile la bisericã au durat enorm de mult. Cãminul Cultural se aflã si el într-o stare avansatã de degradare, nu mai spun de Conacul Solesti, acolo unde situatia este si mai gravã, dar si complicatã, mai ales din punct de vedere juridic”, a spus candidatul PNL la functia de primar.
Drumurile, of-ul cel mare al solestenilor
Sunt multe de fãcut la Solesti, însã Vasile Ursu s-a oprit la câteva dintre ele. „Drumurile la noi în comunã sunt jalnice. De vreo 16 ani nu s-a mai fãcut nimic, cu exceptia celor câtiva metri de asfalt turnati anul trecut. La intrarea în comunã s-a construit un fel de pod, care mai mult încurcã lucrurile. A blocat intrarea, astfel cã acum nici un tir nu poate trece pe acolo. De asemenea, nu existã o groapã de gunoi amenajatã si destinatã colectãrii gunoaielor, astfel încât oamenii sunt nevoiti sã-l arunce pe unde apucã, poluând astfel comuna. Asta, desi Primãria Solesti încaseazã de la fiecare cetãtean taxã de salubritate. În mod normal, oamenii ar fi trebuit sã beneficieze de ridicarea gunoiului menajer, dar iatã cã nu se întâmplã asta”, a mai spus acesta.
Palatul Doamnei Cuza si legendarul Penes Curcanul, douã repere ce trebuie sterse de praf
PROMISIUNE…”Când eram copii, pãrintii ne povesteau despre ce frumos era muzeul de la conacul doamnei Elena Cuza. N-am avut norocul sã-l prind. S-a desfiintat, iar totul a fost cãrat la muzeul din Vaslui. Solestiul, fãrã palatul Doamnei Cuza este ca mâncarea fãrã sare. Ca primar nici nu concep sã nu reînfiintez acest loc sacru al comunei noastre. În acest palat, în care acum bate vântul, s-a fãcut unirea Moldovei si a Tãrii Românesti. Aici îl astepta Elena Cuza pe sotul sãu si de aici s-au fãcut cunoscuti membrii familiei Rosetti. De asemenea, un alt simbol al României zace în uitare în cimitirul din Bousori. E vorba de legendarul Penes Curcanul. E pãcat ca aceste douã simboluri sã nu fie emblemele comunei noastre. De aceea, trebuie puse la rang de icoanã. Altfel suntem zero în fata României”, a spus emotionat Vasile Ursu.