PENAL…Un control al ANAF la sediul primãriei Zãpodeni a scos la ivealã nereguli greu de imaginat. Raportul întocmit la final a scos în evidentã faptul cã edilul Constantin Gavril a cheltuit banii publici dupã bunul sãu plac, ajutat, se pare, de contabilul-sef, Neculai Trifan. În decursul ultimului sãu mandat, edilul din Zãpodeni a aruncat, pur si simplu, banii pe fereastrã. Suma totalã pe care primarul si contabilul primãriei nu o pot justifica depãseste 7 miliarde de lei vechi. Acum, cei doi sunt buni de platã. Afacerile profitabile ale edilului Constantin Gavril s-au dovedit cele cu piatrã necesarã drumurilor, dar si contractele de consultantã care au fost plãtite, cu sume consistente, nejustificat. Astfel, dacã pentru masinile cu piatrã primarul a plãtit în plus si peste 44.000 de lei, la firmele de consultantã, sumele au depãsit si 232.000 de lei, la un singur contract.
Un control al ANAF la primãria din Zãpodeni a scos la ivealã modul în care edilul Constantin Gavril a înteles sã cheltuie banii publici. Astfel, la finalul controlului, inspectorii au decis cã suma care lipseste din bugetul comunei, peste 7 miliarde de lei vechi, sã fie recuperatã din buzunarele celor care se fac vinovati. Adicã, buni de platã sunt acum primarul Constantin Gavril, dar si contabilul primãriei, cel care a girat cheltuielile nejustificate, Neculai Trifan. În raportul încheiat de reprezentantii ANAF, se aratã faptul cã “analiza, împreunã cu organul deliberativ, respectiv Consiliul Local al comunei Zãpodeni, a deficientelor constatate prin prezentul act de control, a plãtilor nelegale asa cum au rezultat din documentele prezentate la control de reprezentantii entiãtii, suma de 726.062,03 lei, cu stabilirea responsabilitãtii persoanelor vinovate si luarea tuturor mãsurilor legale ce se impun, inclusiv de recuperare a amenzilor si sumelor plãtite nelegal din fondurile publice, de la persoanele rãspunzãtoare”. Altfel spus, cei vinovati vor fi trasi la rãspundere de cãtre oamenii legii si vor fi obligati sã dea înapoi suma pe care au cheltuit-o ilegal. Povestea a iesit la ivealã dupã ce consilierul local Adrian Diaconu a cerut primarului sã explice de ce anumite lucrãri sunt atribuite fãrã licitatie, asa cum prevede legea. Neprimind niciun rãspuns, consilierul s-a adresat organelor de anchetã punând la dispozitia acestora documentele necesare. Pe lângã cercetarea penalã, oamenii legii au decis ca întreaga documentatie sã fie studiatã de cãtre cei care se pricep cel mai bine la cifre, inspectorii ANAF. Asa s-a aflat cum a cheltuit edilul Gavril peste 7 miliarde de lei vechi, fãrã sã poatã justifica modul în care banii au iesit din visteria comunei.
“Afacerile” cu piatrã pentru drumuri, preferatele lui Constantin Gavril
Una dintre afacerile nelegale la care s-a dedat edilul, fãrã sã-i pese de faptul cã aruncã pe fereastrã bani publici, a fost fãcutã cu o firmã din Zalãu care ar fi trebuit sã livreze piatrã necesarã drumurilor comunale. Numai cã, în contractul semnat cu aceastã firmã, primarul a “uitat” sã specifice si cantitatea necesarã. În schimb, a achitat, în plus, furnizorului, suma de 2.688,26 lei, bani pe care acesta este nevoit sã-i restituie acum, cu tot cu majorãrile aferente. Gavril a fãcut sã disparã astfel, numai cu o singurã semnãturã, contravaloarea a 56 de mc de piatrã cu care s-ar fi putut pietrui o bunã bucatã de drum comunal. Dar afacerile acestuia nu s-au oprit aici. În raportul întocmit de ANAF, ce se întinde pe mai mult de 225 de pagini, este scris, negru pe alb, modul în care edilul din Zãpodeni a înteles sã cheltuie banul public. Iar sumele sunt de ordinul zecilor sau sutelor de mii de lei. Astfel, ca si mãsuri obligatorii, controlul vorbeste de recuperarea sumei de 271.328,27 lei, plãtitã ilegal cãtre una din firmele cu care Gavril avea întelegeri de colaborare. Sau, recuperarea sumei de 49.75 lei, plãti peste valoarea facturatã. Sau recuperarea sumei de 87.883, 97 lei, sumã plãtitã ilegal. Sunt câteva din exemplele afacerilor oneroase ale primarului Constantin Gavril. Banii cheltuiti nejustificat au ajuns si la sume mult mai mari. Astfel, într-un contract de achizitii, suma pe care ANAF a decis cã trebuie recuperatã depãseste 37.581 de lei, iar în alt contract suma a depãsit 44.000 de lei.
Consultanta, o altã afacere cu cheltuieli nejustificate a primarului din Zãpodeni
Încã din 2007, primarul Constantin Gavril a gãsit o sursã de a face bani prin contractele de consultantã. Unul dintre ele, încheiat cu o firmã din Vaslui, s-a dovedit nelegal, astfel cã, inspectorii ANAF au hotãrât ca diferenta de platã, 17.850 de lei, sã fie recuperatã din buzunarul edilului si a contabilului primãriei. Asta si pentru cã factura si documentul de platã nu au fost vizate pentru control financiar preventiv, încãlcând astfel prevederile legale. Astfel, inspectorii au decis ca suma plãtitã necuvenit sã fie recuperatã, cu calcularea si încasarea majorãrilor de întârziere. Un alt contract de acelasi gen, încheiat tot cu o societate vasluianã si controlat de cei de la ANAF, auã scos în evidentã plãti nejustificate de peste 232.000 de lei. Ca si în celelalte cazuri, suma va trebui recuperatã de la cei responsabili, în spetã primarul Constantin Gavril si contabilul primãriei Neculai Trifan. Iar exemplele pot continua. Putine sunt contractele încheiate de cãtre Primãria Zãpodeni în care sã nu se discute de plãti nelegale, mult peste valoarea realã. Astfel, s-au evidentiat achizitii de tuburi de beton, sau plombarea drumurilor comunale.