OLIMPICI…Sapte elevi din judetul Vaslui vor merge la etapa nationalã a Olimpiadei de Biologie, care se va desfãsura în perioada 17-22 aprilie la Satu Mare: Teodora Diaconescu, Andrei Bordeianu, Cecilia Mariciuc, Diana Alexandra Novac, Vlad Gabriel Sîmbotin, Andreea Hodea si Gianina Elena Butnariu. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, cu cinci elevi calificati. Din lot mai fac parte douã eleve de la Scoala Gimnazialã “Stefan cel Mare” Vaslui, respectiv Colegiul National “Cuza Vodã” Husi. Elevii au fost îndrumati de prof. Gianina Romascu, prof. Ecaterina Bucãtaru, prof. Daniela Diaconu, prof. Maricica Atasiei. “Vreau sã demonstrez cã si învãtãmântul vasluian este unul de calitate si poate genera performantã”, a declarat Vlad Sîmbotin, unul dintre copiii calificati.
Iatã lista completã cu elevii calificati, profesorii îndrumãtori si unitãtile de învãtãmânt din care provin
– la clasa a VII-a: Diaconescu Teodora, elevã la Scoala Gimnazialã “Stefan cel Mare” Vaslui, prof. îndrumãtor Bucãtaru Ecaterina
– la clasa a IX-a: Andrei Bordeianu, Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, prof. îndrumãtor Romascu Gianina
– clasa a X-a: Mariciuc V. Cecilia si Novac V. Diana Alexandra, eleve la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, profesori îndrumãtori Romascu Gianina si Daniela Diaconu
– la clasa a XI-a: Sîmbotin Vlad Gabriel, elev la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, prof. îndrumãtor Gianina Romascu; Hodea Andreea, elevã la Colegiul National “Cuza Vodã” Husi, prof. îndrumãtor Atasiei Maricica
– la clasa a XII-a: Butnariu Gianina Elena, elevã la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, prof. îndrumãtor Diaconu Daniela.
Teodora va reprezenta Scoala “Stefan cel Mare” Vaslui
La nivel de gimnaziu, se organizeazã olimpiadã de Biologie doar la clasa a VII-a. S-au prezentat la faza judeteanã 64 de elevi, iar Teodora Diaconescu a obtinut cel mai mare punctaj. “Îmi place mult biologia, este o disciplinã foarte interesantã. Subiectele au fost destul de grele, dar nu imposibil de rezolvat. Am un program încãrcat, pe lângã pregãtirea de la scoalã încerc sã citesc si sã studiez mult si singurã, dar acesta este pretul succesului”, a declarat Teodora, care se pregãteste si pentru etapa judeteanã a Olimpiadei de Matematicã.
Andrei Bordeianu are de ales: Fizicã sau Biologie
Andrei Bordeianu este elev în clasa a IX-a la LMK. Probabil vi-l amintiti din alte numere ale ziarului Vremea nouã, deoarece vi l-am prezentat si cu alte ocazii, datoritã rezultatelor foarte bune obtinute la concursuri/olimpiade. Anul acesta scolar a bifat, pânã în prezent, douã calificãri la etapele nationale ale unor olimpiade, Fizicã si Biologie, putini elevi reusind astfel de performante. Se va axa însã pe o singurã diciplinã, pentru cã etapele naționale (la Fizica si la Biologie) sunt în Sãptãmâna Scoala Altfel, dar nu a luat încã o decizie finalã. “Subiectele au fost acceptabile, dar trebuia sã fii foarte atent la anumite detalii. Cât despre alegerea pe care trebuie sã o fac cât mai repede, nu stiu ce pot sã zic… Ambele materii mã atrag si îmi este greu sa mã gândesc cã unul din cei doi profesori care m-au îndrumat se va <<supãra>> pe mine. Cel mai sigur voi avea o discutie serioasã cu ambii profesori si abia atunci mã voi hotãrî”, a declarat Andrei.
Diana Alexandra, pasionatã de biologie si lecturã
Diana Alexandra Novac este elevã în clasa a X-a la Stiinte ale naturii -LMK. “Subiectele au fost putin peste asteptãrile mele, în sensul în care au fost foarte multe desene, reprezentãri, unele dintre ele necesitând ceva timp pentru interpretare. Practic, în asta a constat dificultatea subiectului de anul acesta, ceilalti itemi nepunând probleme speciale”, a declarat Diana Alexandra. Eleva este convinsã cã participarea la etapa nationalã va fi o experientã de neuitat. “În primul rând, mã astept la o experientã frumoasã, indiferent dacã mã întorc cu un loc fruntas sau nu. Voi fi multumitã întrucât stiu cã participarea la aceastã etapã a presupus si presupune în continuare muncã, atât din partea mea, cât si din partea doamnei profesoare care m-a îndrumat, muncã ce îmi va folosi cu sigurantã în timp si de pe urma cãreia vor veni si rezultate mai bune, la un moment dat”, a mai spus Diana Alexandra. Biologia este materia care i-a trezit interes încã din clasa a 7-a, de aceea a si participat an de an la olimpiadã si alte concursuri. “De asemenea, limba si literatura românã este o alta disciplinã la care am lucrat cu plãcere, îndeosebi pentru concursurile de compozitie. Anul acesta m-am axat doar pe biologie si cred cã situatia va fi aceeasi în anii urmãtori. Ca si hobby-uri pot mentiona lectura (un lucru pe care îl consider de o importantã foarte mare în ceea ce priveste dezvoltarea unui om în general, datoritã notiunilor si perspectivelor cu care el este pus în contact prin intermediul acesteia) si scrisul, compusul, o modalitate prin care <<verific>> dacã obiectele de real m-au cuprins întru totul sau nu”, a încheiat eleva.
Vlad a avut cel mai mare punctaj pe tarã
Vlad Sîmbotin este olimpicul care a adus la Vaslui o medalie de argint de la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene. “Sunt fericit cã am reusit sã mã calific la faza nationalã si anul acesta, reusind sã confirm prestatia din anii trecuti. La faza judeteanã mi-am propus sã obtin 100 de puncte. Dacã obtii punctajul maxim nu te poate depãsi nimeni si sunt foarte fericit cã mi-am atins obiectivul. Subiectele de la clasa a XI-a mi s-au pãrut interesante, interactive, dar mai solicitante decât în alti ani. Am asteptãri foarte mari de la faza nationalã, pentru cã vreau sã fac sã conteze toatã munca de pânã acum si vreau sã mã întorc acasã cu un premiu, sper eu chiar primul si sã intru si anul acesta în lotul lãrgit pentru olimpiada internationalã. Olimpiada nationalã de biologie se va desfasura în perioada 17-22 aprilie la Satu Mare. Cu acest prilej tin sã îi multumesc doamnei profesor Romascu Gianina pentru sprijinul acordat în pregãtirea mea. Vreau sã demonstrez cã si învãtãmântul vasluian este unul de calitate si poate genera performantã”, a declarat Vlad.
Gianina Elena va studia Chimie Medicalã la o Universitate din Anglia
Elevã în clasa a XII-a la LMK, o “veteranã” între olimpici, Gianina Elena va studia în Anglia, fiind deja acceptatã la o universitate de acolo. Ce pãrere are despre Olimpiada de Biologie si ce planuri de viitor si-a fãcut cititi în rândurile urmãtoare. “Pentru etapa nationalã mã pregãtesc foarte mult fiindcã materia predatã la clasã si informatia din manuale e de cele mai multe ori insuficientã pentru a face performantã. Stiu cã este un mediu competitiv, deoarece m-am calificat la acest nivel al competitiei si anul trecut, însã citesc mult în plus si primesc ajutor din partea doamnei mele profesoare. Mã pregãtesc în acelasi timp si pentru bacalaureat, însã subiectele sunt mult mai accesibile decât cele de olimpiadã. Îmi doresc sã studiez mai departe în domeniul stiintelor reale, de aceea am aplicat la o facultate foarte bunã din Europa la Chimie Medicalã, un domeniu care îmbinã chimia si anatomia omului, domenii care mã fascineazã. Îmi doresc sã aprofundez în domeniul biochimiei si al biologiei moleculare, iar pe viitor mã voi axa pe cercetare si cred cã facultatea pe care am ales-o va fi un mediu propice realizãrii telului meu, facultate unde am fost acceptatã cu conditia sã iau peste 9 la materiile de la bacalaureat. Nu pot spune sigur dacã as vrea sã mã întorc în tarã, nu îmi doresc neapãrat sã revin, deoarece consider cã în România nu este suficient sustinut domeniul cercetãrii, de aceea si posibilitãtile de a continua în ramura biochimiei sunt aici limitate”, a declarat Gianina Elena.