CONSTATARE…Spitalelor din tarã li se pregãteste o mare capcanã. Acesta este avertismentul pe care Iulian Serban, managerul spitalului privat din Negresti, îl trage înainte ca unitãtile medicale de stat din judet sã semneze noul contract cadru cu Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS). Potrivit acestuia, dacã pânã anul trecut, CNAS a închis ochii în ceea ce priveste lipsa personalului de specialitate din spitale, începând din acest an, unitãtile care nu au medici specialisti atât cât prevede normativul de personal, nu vor mai primi finantare din partea Casei. “Numai la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui vorbim de aproximativ 20% din totalul de paturi care nu vor mai fi contractate de Casa de Asigurãri de Sãnãtate. În aceeasi situatie se vor regãsi spitalele din toatã tara. E rezultatul mintilor crete de la Bucuresti, a celor de la Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate, cã pe ministru nu-l mai pot bãnui de nimic. El e total pe dinafarã, e foarte slab”, a afirmat Iulian Serban.
Potrivit managerului spitalului privat din Negresti, noul contract cadru, care ar urma sã intre în vigoare de la 1 aprilie, aduce prãpãdul atât pentru sistemul public de sãnãtate, cât si pentru cel privat. “Contractul cadru reglementeazã cum se face contractarea între Casa de Asigurãri si furnizorii de servicii medicale, de la medici de familie si pânã la spitale. Noul contract cadru va fi aprobat într-o sãptãmânã-douã prin Hotãrâre de Guvern pentru cã trebuie sã înceapã cu 1 aprilie, anul ãsta. În acest contract cadru, de data aceasta se dã un lucru foarte clar pentru posibilitatea de a contracta servicii medicale cu spitalele. Sunt foarte multe conditii, însã una dintre ele, fermã de data aceasta, a mai fost si înainte, dar exista o portitã de scãpare, acum nu mai existã, spune cã dacã nu ai suficient personal de specialitate, asistenti, dar mai ales medici, în functie de numãrul de paturi, conform cu Ordinul de Ministru privind normativul de personal, nu poti contracta cu paturile din sectia respectivã. La modul general, e vorba de între 5 si 15 paturi de medic. La 15 paturi îti trebuie un medic. Spre exemplu, sectiile de Pneumologie de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui au 70 de paturi fiecare, în total 140. Potrivit noului contract, sectiile ar trebui sã aibã mãcar 9 medici. Spitalul are la ora actualã doar jumãtate din acesti medici. La fel la Neonatologie, acolo unde trebuie un medic la maxim 5 paturi. Spitalul are la ora actualã 45 de paturi la Neonatologie si un singur medic. Aici e problema. Pânã acum, Casa de Asigurãri putea sã raporteze situatia la Casa Nationalã. Casa Nationalã nu fãcea nimic si treaba mergea în continuare, pentru cã în Hotãrârea de Guvern scria chestia asta. Acum, tot acest “ajutor” a fost scos si a rãmas doar faptul cã nu se va încheia contract cu furnizorii de servicii medicale care nu respectã normativul de personal, pentru personalul de specialitate. Dacã se respectã legea, asa cum este ea acum, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui ar rãmâne cu aproape 20% din paturi necontractate, ceea ce reprezintã un procent foarte mare, mai ales cã nu existã alternativã. Ãsta e un aspect pentru toate spitalele publice din judetul Vaslui, dar nu numai”, a declarat managerul spitalului privat din Negresti.
Deficit de personal de 37,4 %, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui
Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui se confruntã cu un deficit de personal, criza cea mai acutã înregistrându-se în specialitãtile Medicinã Internã, Urgente, Radiologie si Oncologie. Cea mai mare unitate spitaliceascã din Vaslui are, în prezent, aproximativ 125 medici angajati, desi numãrul de posturi normate este de 210. La nivel de asistenti medicali spitalul are 501 angajati, dintr-un numãr necesar de 712. În aceeasi situatie se aflã si personalul auxiliar, unde din 496 de posturi normate sunt ocupate doar 262. Trãgând linie, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui rezultã un deficit de personal de 37,4 %.
Spitalul din Negresti va rãmâne fãrã douã specialitãti
Nu doar spitalele de stat vor fi lovite de noul contract cadru. Iulian Serban spune cã, din cauza noilor prevederi, spitalele private vor fi obligate sã-si punã lacãtul pe usã. “În ceea ce priveste spitalele private, cum e cel de la Negresti, apare o altã problemã. Este obligatoriu, începând cu 1 aprilie, ca fiecare specialitate sã aibã câte un medic timp de 7 ore pe zi. Din patru specialitãti, douã le putem acoperi, dar pentru Ginecologie si Pediatrie, deocamdatã nu sunt solutii. E posibil ca oamenii care veneau la spitalul din Negresti sã piardã aceste servicii medicale de specialitate. Numai pe luna februarie, la spitalul din Negresti, au fost 160 de cazuri pe Ginecologie si Pediatrie. Probabil, dacã nu voi gãsi medici sã-i aduc în fiecare zi acolo, nu se vor mai da servicii pe aceste douã specialitãti, ceea ce pentru populatia Negrestiului nu este o veste prea bunã. Oamenii iar îsi vor lua copiii în brate si vor merge la Vaslui la spital. Interesant e cã la spitalele care au si spitalizare continuã nu mai e valabilã chestia cu 7 ore pe zi. Efectiv, se urmãreste distrugerea spitalizãrii de zi pe unitãti private, care s-au înfiripat în tarã destul de multe. Majoritatea acestor unitãti mergeau cu jumãtate de normã, acum le cere o normã întreagã. Nu e posibil acest lucru în orase precum Negresti. Din pãcate, o sã aparã din nou aglomaratii la UPU, în spitalele judetene. Cam asta este situatia care se întâmplã acum, prin hotãrârea guvernului tehnocrat”, a mai spus Iulian Serban. Acesta a mai declarat cã abia acum, în al 12-lea ceas, managerii de spitale din tarã au început sã discute despre aceste probleme. “Cei de la Bucuresti, mã refer la Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate, au profitat de faptul cã aceste probleme sunt cauzate de niste chichitie pe care aproape nimeni nu le-a sesizat. Abia acum au început discutiile în tarã privind acest contract cadru”, a mai declarat Iulian Serban.