spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Sindicatul Lucrãtorilor Postali din România pregãteste actiuni de protest în toatã tara

- Advertisement -

POSTASII VOR DREPTATE… Nu sunt multi cei care stiu cã inima sindicalã a Postei Române bate în Vaslui, acolo unde este înregistrat sediul Sindicatului Lucrãtorilor Postali din România (SLPR), sindicat care are în jur de 20.000 de membri si activeazã în toatã tara. Sãptãmâna trecutã, la Vaslui a ajuns Matei Brãtianu, presedintele SLPR-ului, pentru a da semnalul unor noi valuri de proteste. Coincidentã sau nu, Vasluiul este din nou epicentrul luptei sindicale ale postasilor din România. Nu întâmplãtor, fiindcã aici activeazã cel mai temut lider de sindicat zonal, Geta Turbatu, cunoscut de guvernanti si de cei din conducerea Companiei Postale ca cel mai de neînduplecat sindicalist. Matei Brãtianu, de la Vaslui, a plecat în capitala Moldovei pentru a duce si acolo mesajul de luptã al postasilor. Urmãriti mai jos un interviu cu presedintele celui mai activ sindicat din România.

REPORTER: Domnule Brãtianu, avem informatii pe surse cã Sindicatul Lucrãtorilor Postali din România (SLPR), al cãrui presedinte sunteti, pregãteste o serie de actiuni de proteste ce “au pus pe jar” jandarmeria si celelalte institutii care “urmãresc cu interes” toate revendicãrile si miscãrile ce pot genera actiuni de stradã. Care sunt revendicãrile SLPR? Nerezolvarea acestora poate duce la actiuni de protest?

Matei BRÃTIANU: Sursele dvs. sunt, ca de cele mai multe ori, bine informate. Cei 20.000 membri de sindicat pe care îi reprezintã SLPR au o serie de nemultumiri si multe probleme care au devenit cronice si nu mai sunt dispusi sã accepte amânarea la nesfârsit a rezolvãrii lor. La comitetul executiv din februarie 2016, cei 43 de presedinti ai filialelor sindicatului au prezentat numeroasele probleme cu care se confruntã si, împreunã, am adoptat o listã cu nemultumiri si revendicãri prioritare pentru membrii SLPR, pe anul 2016, pe care as dori sã le expun în discutia noastrã.

Membrii Filialei Vaslui a Sindicatului Lucrãtorilor Postali din România sunt revoltati si hotãrâti sã participe la toate actiunile

REPORTER: Prezenta dvs. în Vaslui are legãturã cu aceste actiuni?

Matei BRÃTIANU: Da, asa este, are legaturã. Am venit aici pentru a participa la sedinta Biroului Executiv al Filialei SLPR Vaslui, a cãrei presedintã este d-na Geta Turbatu, dumneaei fiind si presedinta Comisiei de Normare si membrã a Biroului Executiv National al SLPR. Am dorit sã vãd care este pozitia membrilor din Filiala SLPR Vaslui fatã de revendicãrile si demersurile stabilite în Comitetul Executiv al SLPR si, mai ales, dacã existã determinare pentru a participa la tot programul de actiuni stabilit.

REPORTER: Si, care este concluzia, care este programul si ce veti face dacã nu vor fi solutionate revendicãrile SLPR?

Matei Brãtianu: Încerc sã rãspund pe cât pot eu de concentrat la aceastã rafalã de întrebãri: Da, existã determinare, membrii Biroului Executiv Vaslui sunt revoltati si hotãrâti sã participe la toate actiunile, de altfel mi-au si atras atentia cã este inutil sã-i mai întreb dacã sunt de acord cu revendicãrile si actiunile de protest, de vreme ce revendicãrile si mare parte din actiuni au fost propuse chiar de ei, precum si de celelalte birouri executive ale filialelor SLPR. Mai trebuie sã precizez cã am perfectat împreunã cu d-na Geta Turbatu strategia de urmat în Comisia de normare pentru realizarea revendicãrilor legate de coeficientul pentru stabilirea necesarului de personal pentru concedii de odihnã si concedii medicale (în vederea angajãrii celor 1000 de persoane, echivalentul deficitului de personal rezultat din normare) si pentru acordarea sporului de pânã la 35 % pentru activitãti aferente posturilor neacoperite, începând cu prima zi. În ceea ce priveste programul de mãsuri, o voi lãsa pe d-na Geta Turbatu sã le anunte în conferinta de presã, care va avea loc în data de 03 martie 2016, la Vaslui si în toate filialele SLPR din tarã si din Bucuresti.

Si la Iasi membrii SLPR sunt solidari si au obtinut sprijinul parlamentarilor din judet pentru rezolvarea revendicãrilor

REPORTER: Din câte am aflat, zilele acestea ati avut întâlniri si cu membri SLPR din Iasi.

Matei BRÃTIANU: Da, stirile dvs. sunt corecte. Am fost si la Iasi, unde, alãturi de conducerea Filialei SLPR Iasi, am solicitat întrunirea la nivelul Prefecturii a Comisiei de dialog social pentru prezentarea problemelor si revendicãrilor SLPR. La aceastã sedintã au fost invitati parlamentari din toate partidele si am obtinut de la dumnealor acordul de a sprijini SLPR în toate demersurile. Au semnat tabelele pentru sustinerea propunerii SLPR de completare a Codului muncii pentru a face posibilã acordarea concediului de odihnã celor 3800 de agenti postali din Posta Românã. Tot la initiativa SLPR, în toate judetele au fost înaintate reclamatii pentru încãlcarea prevederilor Codului muncii si a Contractului colectiv de muncã prin neacordarea efectivã a concediilor de odihnã agentilor postali sau prin nerespectarea acordãrii unei transe de minimum 10 zile concediu de odihnã.

Lista cu nemultumiri e lungã, însã se impune rezolvarea de urgentã a celor mai grave/stringente.

REPORTER: Care sunt, concret, nemultumirile membrilor SLPR?

Matei BRÃTIANU: Am sã enumãr pentru cititorii ziarului Vremea Nouã o parte din problemele cu care se confruntã salariatii CN Posta Românã. Lista este lungã, însã se impune rezolvarea de urgentã a celor mai stringente:

  • O problemã spinoasã este salariul mic; de la 01.05.2016 când se va majora salariul minim pe economie la 1.250 lei, peste 30% din postasi vor avea salariul egal sau cel mult cu 100-200 lei mai mare decât salariul minim pe economie, în conditiile în care salariatii postei nu sunt muncitori necalificati, ci, dimpotrivã, munca lor este complexã si implicã un mare grad de risc, stres si dificultate;
  • Altã nemultumire este imposibilitatea a peste 3800 de agenti postali de a-si efectua concediul de odihnã. Din anul 2012, dupã modificarea Codului muncii, Posta Românã nu mai angajeazã înlocuitori pe perioada concediilor de odihnã a agentilor postali. Dacã pânã în 2014 s-au mai gãsit portite, începând cu 2015, la ordinul telefonic si scris al conducerii companiei, a devenit “obligatia dirigintilor de a asigura continuitatea serviciului postal”, agentii postali sunt convinsi (de teamã sau de rusine) sã solicite doar câte 3 zile de concediu pe lunã. De cele mai multe ori nici aceste 3 zile de concediu nu le efectueazã, pentru cã intervin urgentele de distribuit trimiteri postale cu termen de livrare si sunt chemati telefonic din miniconcediul impus, ca nu cumva sã se streseze cu reclamatii conducerea judeteanã si operationalã a CNPR .
  • O situatie grea este determinatã de neînregistrarea si neplata orelor suplimentare prestate de salariati, fapt care se întâmplã deoarece CNPR refuzã sã acopere lipsa de personal si lucreazã cu un deficit de 1000 salariati, numãr rezultat din normarea efectuatã tocmai de cãtre companie.
  • Tot muncã suplimentarã neplãtitã efectueazã salariatii si pentru acordarea concediilor de odihnã si a celor medicale de lungã sau scurtã duratã, situatie ce ar putea fi rezolvatã de catre CNPR prin majorarea coeficientul de 11% angajare de personal; fac mentiunea cã acest procent a fost stabilit acum 20 ani, când media de vârstã în CNPR era mult mai micã, iar durata concediului de odihnã era de cel mult 25 zile). Acest context îi obligã pe factorii postali si pe oficianti sã preia gratuit volumul de activitate al unor colegi care nu sunt prezenti.
    • De asemenea, salariatii sunt obligati sã munceascã gratis si în perioada vacantãrii unor posturi, pentru acoperirea volumului de activitate rezultat, situatie care, de obicei, dureazã între 1-8 luni, pânã când compania catadicseste sã deblocheze acele posturi si sã permitã angajarea de personal;
    • Un alt motiv de protest este epuizarea fizicã si psihicã a agentilor si factorilor postali care strãbat zilnic zeci de km, cu câte 15-20 kg în geantã indiferent de starea vremii, pe ploaie, vânt, ninsoare, nãmeti, ger la -20 si -30 grade, sau caniculã de 39 grade. În aceste conditii extreme, organismul lor este subrezit de variatiile permanente de temperaturã 39 grade afarã si 25 în clãdire vara, si iarna -30 grade afarã si 20 grade în clãdire. Aceste socuri termice decãlesc si depreciazã an de an sãnãtatea factorilor si agentilor postali. Dupã vârsta de 45-50 ani, toti acesti salariati suferã de boli ale aparatului locomotor, boli cardiovasculare si boli generate de stresul acumulat din traseul zilnic printre câinii strãzii sau oameni în stare de ebrietate.

Toti postasii ne-au cerut insistent sã facem tot ce este posibil pentru a iesi mai devreme la pensie, deoarece peste vârsta de 60 ani este aproape imposibil sã mai desfãsoare aceastã activitate foarte solicitantã si epuizantã.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai grave probleme cu care se confruntã salariatii CN Posta Românã si membrii de sindicat ai SLPR, care au determinat revendicarile SLPR.

1. Cresterea veniturilor salariatilor din Posta Românã prin cresterea salariilor si acordarea de prime trimestriale;

2. Obtinerea unei solutii pentru ca agentii postali sã-si poatã efectua anual si integral concediul de odihnã;

3. Trecerea agentilor si a factorilor postali în conditii speciale de muncã;

4. Majorarea procentului folosit pentru stabilirea necesarului de personal în vederea acordãrii concediilor de odihnã si a concediilor medicale de scurtã duratã;

5. Încetarea impunerii de cãtre conducerea CNPR a muncii neplãtite prin:

  • deblocarea si ocuparea în regim de urgentã a posturilor devenite vacante ;
  • plata sporului de cumul functie de 35% din prima zi pentru toti salariatii care îndeplinesc sarcinile de serviciu ale celor care, din diverse motive, nu sunt prezenti una sau mai multe zile;

6. Îmbunãtãtirea conditiilor de muncã, în special în centrele regionale de tranzit si în punctele judetene de tranzit;

7. Renuntarea imediatã, din ordinul conducerii CNPR, la prezenta la serviciu a persoanelor care nu au de lucru, a cãror prezentã nu este necesarã, si care au salarii echivalente cu venitul a 3-4 factori postali, si care au fost aduse cu forta la comandã politicã în centralul companiei, în dispersiile regionale si în oficiile judetene de postã în ultimii 7 ani; noi estimãm cã numãrul acestora este de peste 300 de persoane a cãror singurã preocupare este semnarea condicii de prezentã, ocuparea unor scaune si încasarea salariului.

8. Obligarea de cãtre patronul MCSI prin intermediul AGA si al Consiliului de Administratie, a Directorului general, a directorilor executivi si a celorlalti directori din centralul CNPR de a creste veniturile, astfel încât sã asigure salarii si conditii de muncã decente pentru toti salariatii Postei Române.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.