spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Legea preventiei, propusã de liberali, costã jumãtate de miliard de euro

- Advertisement -

DEZBATERE…Propunerea legislativã privind activitatea de preventie în sãnãtate – care poate fi consultatã pe site-ul Camerei Deputatilor – se aflã în dezbatere publicã pânã la data de 1 martie. Grupul parlamentar al PNL, care a initiat aceastã propunere de lege, continuã si în aceastã

sãptãmânã consultãrile publice cu medici, ONG-uri si alte organizatii profesionale de specialitate si cheamã la dialog toate forurile politice, a anuntat senatorul liberal vasluian, Nelu Tãtaru. Vorbind de legea respectivã, senatorul Tãtaru spune cã a fost discutatã mai mult în notã politicã si mai putin din punctul de vedere al interesului cetãteanului de rând, dupã mai multe încercãri de a impune actiuni de preventie de masã, cum este cazul unei hotãrâri de Guvern din 2007, când s-a încercat evaluarea stãrii de sãnãtate a populatiei României. Sustinãtor al acestei legi, senatorul spune cã parlamentarii liberali au pornit de la un sondaj de opinie care aratã cã 90% din populatia tãrii doreste un program de preventie.

Senatorul Tãtaru crede cã preventia în sãnãtate este necesarã

Prin proiectul de lege, liberalii doresc sã introducã, pentru prima oarã, obligativitatea statului de a participa cu fonduri pentru un astfel de program de prevenire a bolilor, de care ar urma sã beneficieze atât cetãtenii asigurati, cât si cei neasigurati. Finantarea, spune senatorul vasluian, se va face de la bugetul de stat, de la fondurile Ministerului Sãnãtãtii si Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate. Potrivit estimãrilor fãcute de PNL, programul ar trebui finantat cu 600 milioane de euro, adicã 10% din totalul fondurilor alocate Sãnãtãtii, respectiv cãtre Ministerul Sãnãtãtii si Casa Nationalã a Asigurãrilor de Sãnãtate. “Consider cã preventia este o necesitate, este o actiune utilã si mai ales este o dorintã a cetãtenilor României si ea trebuie transpusã într-o lege, pentru cã o tarã, ca sã facã preventie, trebuie sã aibã o serie de norme, trebuie sã aibã fonduri asigurate si mai ales sã fie informatã populatia. Calculele noastre aratã cã am avea nevoie de 10% din totalul fondurilor din Sãnãtate, vorbesc aici de fondurile Casei si fondurile alocate Ministerului Sãnãtãtii, ar trebuie sã satisfacã, într-o primã etapã, tot necesarul pentru Programul National de Preventie. Un 10% din aceste fonduri, astãzi, s-ar duce undeva la 5-600 milioane de euro. E o sumã cu care sã începem sã operãm un asemenea program”, mai spune senatorul liberal.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.