spot_img
18.7 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

“Te vom iubi mereu, Bubu!”

- Advertisement -

DOLIU… Unul dintre cei mai iubiti profesori de limba si literatura românã din Vaslui, profesorul Stelian Pîrvoiu, a murit ieri dimineatã, în urma unor probleme de sãnãtate. Rudele, prietenii, colegii si fostii sãi elevi, toti, deplâng moartea mult prea timpurie a profesorului Stelian Pârvoiu. Trupul neînsufletit al dascãlului se aflã la capela Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, astfel cã toti cei care vor sã-l mai vadã o datã, înainte de ultimul drum, o pot face doar azi. Înmormântarea va avea loc la Biserica “Sfânta Mina” din Focsani, acolo unde este înmormântatã si sotia lui.

Stelian Pârvoiu a fost profesor de limba si literatura românã. A predat la scolile nr. 5 si 7, la Colegiul Economic “Anghel Ruginã”, Liceul Teoretic “Emil Racovitã”, dar cei mai multi ani i-a petrecut la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”. A fost cãsãtorit cu profesoara Narcisa Pârvoiu, decedatã si ea în urmã cu ceva timp, iar fiul sãu, Lucian Pârvoiu, este unul dintre cei mai apreciati jurnalisti din România.

“Dumnezeu sã te aibã în pazã!”

“Profesorul de limba românã Stelian Pîrvoiu, sot, tatã si bunic exceptional, a trecut la cele vesnice într-un mod neasteptat si nedrept. Cei care doresc sã îl mai vadã o datã înainte de ultimul drum o pot face la capela Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui. Înmormântarea va avea loc duminicã la cimintirul parohiei bisericii “Sfânta Mina” din Focsani. Te vom iubi mereu, Bubu! Dumnezeu sã te aibã în pazã! Eric, Claudia, Lucian”, au transmis familia profesorului.

“Un profesor care a fãcut cinste învãtãmântului vasluian”

“Vestea ne-a consternat si ne-a întristat neasteptat. Profesorul Stelian Pîrvoiu se înscrie în galeria profesorilor de prestigiu ai Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”. A fost un om deosebit, un model pentru multi elevi si un profesor care a fãcut cinste învãtãmântului vasluian. S-a remarcat printr-o tinutã si printr-o pregãtire profesionalã de exceptie. A îndrumat pasii în viatã multor generatii de elevi si putem spune cã a format chiar si o scoalã de jurnalisti. L-a avut pe domnul Striblea, pe feciorul lui…”, a spus profesorul Nicolae Ionescu. “Cu totii deplângem moartea acestui om deosebit. Condoleante familiei”, a spus Cãtãlin Ignat, directorul Liceul “Mihail Kogãlniceanu”.

Profesorul Pîrvoiu, plâns de elevi

Vestea trecerii în nefiintã a profesorului Stelian Pârvoiu a circulat repede în mediul online. Fostii sãi elevi au postat zeci de mesaje de condoleante. “Sã se odihneascã în pace! Un pedagog adevãrat si un om minunat!”, “Nu se poate! Dumnezeu sã-l odihneascã! Este profesorul ale cãrui vorbe si glume le rostesc aproape zilnic…”, “Dragul de el… Meargã în pace! Tin minte când ne spunea cã ne-a ferit Dumnezeu… Sã ne facem tema sau sã citim câte o carte! Regret cã nu am reusit sã-l mai vãd de la întâlnirea de 10 ani..”, au scris în mediul online fostii elevi ai profesorului Stelian Pârvoiu.

STELIAN PÎRVOIU – IN MEMORIAM

De curând a trecut la cele vesnice renumitul profesor de limba românã, Stelian Pârvoiu, dascãl de elitã al învãtãmântului vasluian si al Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui, în special. A vãzut lumina zilei la 27 februarie 1948, în comuna Stefãnesti, judetul Gorj, unde a urmat scoala primarã. Cursurile gimnaziale si liceale le- a absolvit în orasul Târgu- Cãrbunesti din acelasi judet. Pasionat de lecturã, cu înclinatie spre profesiunea de dascãl, devine profesor de limba si literatura românã odatã cu absolvirea Facultãtii de Litere din cadrul Universitãtii „Al. I. Cuza”, Iasi, promotia 1972. În acelasi an, la 1 septembrie, a debutat ca profesor la Liceul nr. 2, actualmente, Colegiul Economic „Anghel Ruginã” din Vaslui, în care a predat limba românã, îndeplinind si functia de director educativ.

Pentru o perioadã îndelungatã, a fost detasat, în interesul învãtãmântului, la Casa de copii, fiind numit si director. Înainte de 1989 a functionat ca profesor de românã la Liceul „Emil Racovitã” si la scolile Nr.5 si Nr. 7, din orasul Vaslui. La ultima scoalã a functionat ca director si director adjunct. Instabilitatea, determinatã, mai ales, de functiile încredintate, se va încheia la 1 septembrie 1990, când a fost titularizat prin concurs de cunostinte, la Liceul „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, unde si-a desfãsurat activitatea timp de 25 de ani, pânã la 1 septembrie 2015. Având o culturã solidã si o pregãtire filologicã deosebitã cu abilitãti proprii, valorificate în lectii de înaltã tinutã stiintificã si eficiente, apreciate de elevi, fatã de care totdeauna manifesta întelegere si obiectivitate în evaluarea cunostintelor. Disponibilitatea la dialog, comportamentul decent, echilibrat – în clasã si în cancelarie – reprezintã câteva repere ale personalitãtii profesorului Stelian Pîrvoiu, care l-au consacrat în colectivul didactic al liceului si nu numai.

Reusitele unor elevi la Olimpiada de literaturã românã, la alte concursuri scolare, sustinerea gradelor didactice, precum si multiplele responsabilitãti detinute ca: sef al cercului pedagogic al profesorilor de specialitate din licee, metodist al Inspectoratului Scolar Judetean, sef de catedrã, evaluator la diferite examene, membru al Consiliului de Administratie al liceului, întregesc profilul de dascãl al profesorului Stelian Pîrvoiu. Cãsãtorit cu Narcisa Pîrvoiu, fostã profesoarã de limba românã la Scoala nr.3 „Constantin Parfene” din Vaslui, decedatã si ea în urma unei boli necrutãtoare, are un fiu, jurnalist de prestigiu la TVR, fost elev al Liceului „Mihail Kogãlniceanu”. În functiile pe care le-a detinut a dobândit încrederea, simpatia, pretuirea elevilor si a colegilor din institutiile scolare în care a muncit. Meritele sale au fost recunoscute si prin acordarea distinctiei „Profesor evidentiat”, a unor diplome si medalii, între care si Diploma de excelentã, în anul 2008. Prin întreaga activitate didacticã si comportamentul adecvat omului de la catedrã, profesorul Stelian Pîrvoiu rãmâne un nume de referintã în istoria liceului nostru. O boalã neiertãtoare îl rãpeste fulgerãtor dintre noi, însã profesorul si omul Stelian Pîrvoiu va rãmâne pentru totdeauna în memoria fostilor elevi si colegi, a tuturor celor care l-au cunoscut. Dumnezeu sã-l odihneascã în pace! (Nicolae Ionescu)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.