spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Mircea Vlasã, pleacã acasã! 20 martie – referendum

- Advertisement -

S-a decis!

LA LUPTÃ…Îndemnul pungestenilor care au fost simbolul României în lupta împotriva gazelor de sist

SE SCRIE ISTORIE…Moment istoric la Vaslui. Pentru prima datã în România, dupã Revolutia din 1989, se organizeazã un referendum pentru demiterea primarului de la Pungesti, Mircea Vlasã. Pungestiul si pungestenii au intrat în istorie cu lupta lor împotriva gazelor de sist, demonstrând unei tãri întregi cum se apãrã valorile democratiei în încercarea unor indivizi de a-si exercita suveranitatea în nume propriu. Instanta care a avut curaj sã-i confiste casele luate ilegal de presedintele Iohannis, Curtea de Apel Brasov, a dat dreptate si pungestenilor, obligând Prefectura Vaslui ca, pe 20 martie 2016, la Pungesti sã se organizeze referendum pentru demiterea lui Mircea Vlasã. Pungestenii trebuie sã dea dovadã de acelasi spirit civic ca în toamna anului 2013 si sã ducã la bun sfârsit lupta lor, care trebuie sã însemne demiterea primarului care a adus Chevronul în Pungesti. Toatã România este cu ochii pe “Kilometrul 0 al demnitãtii umane”, asa cum a fost numit Pungestiul în Piata Universitãtii si trebuie sã arate cã tot sprijinul primit în lupta lor nu a fost în zadar. Constantin Butnaru, unul din cei mai aprigi luptãtori din Miscarea de Rezistentã, dar si unul dintre cei care au fãcut demersurile în instantã a fost coplesit de decizia judecãtorilor brasoveni, spunând doar atât: “Mircea Vlasã, pleacã acasã!”

A trebuit ca Guvernul lui Ponta sã fie demis de stradã pentru ca si instantele sã dea dreptate pungestenilor care, încã din 2013, au cerut ca primarul lor trãdãtor sã fie demis. Pungestenii au strâns atunci peste o mie de semnãturi reprezentând 37% din numãrul celor cu drept de vot si au cerut ca omul care a adus Chevronul în comunã sã plece din functie, fiindcã nu-i mai reprezintã. Ei au avut si un motiv întemeiat. Terenul pe care americanii au forat era luat abuziv de Vlasã, folosind tertipuri care frizeazã cu penalul. Când s-au strâns semnãturile, de fapt pungestenii au cerut ca si terenul sã devinã al comunitãtii, asa cum era în trecut si numai comunitatea putea sã decidã dacã acolo se fac sau nu foraje. Acest lucru i-a determinat sã-si caute dreptatea. Numai cã, prefectul liberal de atunci, Radu Renga i-a persiflat exercitând suveranitatea în numele unui grup restrâns de politicieni care-si doreau Chevronul în judet. Vorbim aici de presedintele CJ, Dumitru Buzatu si gasca sa, dar si de cei din PDL, condusi, atunci, de Dan Marian.

De unde a plecat totul

Ideea de strângere de semnãturi a plecat de la cei care s-au unit în Miscarea de Rezistentã: Constantin Buntaru, Cãtãlin Stamate, Monica Focsa si Costicã Spiridon. Acestia au strâns semnãturile doar în câteva zile. Entuziasmul era total, mai ales cã pungestenii reusiserã pe moment sã opreascã utilajele sã intre pe teren. Atunci sperau ca si organele statului sã demaste ilegalitãtile fãcute de primar, terenul sã ajungã înapoi la comunitate, iar Chevronul sã râmânã bãtând din buze. Dar nu a fost sã fie asa. La un ordin de sus, procurorii, politistii si prefectul au fãcut scut în jurul lui Vlasã si nimic nu s-a întâmplat. Mai mult, cei o mie de semnatari care au cerut demiterea primarului au fost anchetati ca pe vremea comunistilor, intimidati sã-si retragã semnãturile. Erau dusi, grupuri de câte zece, în scoala din sat si pusi sã spunã cã, de fapt, semnãturile lor sunt false. Oamenii au fost puternici si nu au renuntat la protestul lor mergând mai departe. Rezistenta lor a mai durat douã luni. Chevronul a intrat în fortã pe teren.

La Brasov, pungestenii si-au gãsit dreptatea

Pungestenii s-au revoltat când au vãzut cã demersul lor privind referendumul nu este validat. Au protestat si au pichetat zile în sir Prefectura, dar în zadar. De abia dupã doi ani, instanta care i-a luat si casele lui Iohannis le-a dat dreptate si, pe 20 martie, la Pungesti se va vota plecarea acasã a lui Vlasã. Judecãtorii de la Brasov dau de pãmânt cu Renga si angajatii din Prefecturã. Iatã ce spun acestia: “În acest context, Prefectura Judetului Vaslui, de îndatã ce a constatat îndeplinirea conditiilor prevãzute de lege, referitor la procentul ce trebuie întrunit pentru solicitarea organizãrii referendumului, era îndreptãtit doar sã constate cã motivele invocate nu sunt vãdit strãine de obligatia primarului de a respecta interesele generale ale colectivitãtii sau de a-si exercita atributiile ce îi revin si sã emitã ordin privind organizarea referendumului”, se aratã în motivarea hotãrârii Curtii de Apel Brasov, prin care i se cere actualului prefect organizarea de îndatã a referendumului. Mai mult, îi si urecheste: “A interpreta dispozitiile art.70, alin. 2 din legea 215/2001 în sensul cã revine prefectului obligatia de a analiza conduita primarului si a stabili dacã cele imputate de cetãteni se încadreazã în una dintre cele douã ipoteze prevãzute de textul legal, lipseste de continut principiul consultãrii cetãtenilor într-o problemã în care acestia, îngrijorati de posibilitatea deteriorãrii mediului înconjurãtor si de posibilitatea afectãrii terenurilor agricole care constituie principala lor sursã de venit, considerã într-un procent care nu poate fi ignorat, cã nu au fost reprezentati conform asteptãrilor lor. (…) Pentru toate aceste considerente, curtea constatã cã refuzul exprimat de Prefecturã, privind organizarea referendumului este nejustificat, urmând a dispune anularea actului si obligarea prefectului sã emitã ordinul privind demararea referendumului local” . Încurajati de decizia judecãtorilor, membrii Miscãrii de Rezistentã vor face si plângere pentru abuz în serviciu lui Renga.

Lupta pungestenilor vãzutã de judecãtorii brasoveni drept una legitimã, care aparã interesul general al comunitãtii

Judecãtorii brasoveni sunt primii care considerã lupta sãtenilor drept una legitimã. Cu alte cuvinte, pungestenii au fost umiliti de politicienii din Vaslui si de autoritãti (Politie si Jandarmerie) pentru cã au apãrat legea. Au primit în schimb bãtaie, gaze lacrimogene si amenzi. Iatã ce spun judecãtorii despre bravii luptãtori de la Pungesti: “Locuitorii comunei Pungesti considerã cã interesul general al comunitãtii din care fac parte este în sensul opririi explorãrii sau exploatãrii gazelor de sist, fapt ce rezultã chiar din sustinerea în campania electoralã a actualului primar. Ori, punerea de cãtre acesta la dispozitia unei companii petroliere a unui teren, fie chiar si proprietate personalã, în vederea executãrii unor lucrãri de amenajare si foraj, asa cum rezultã din certificatul de urbanism, a fost perceputã de comunitate ca pe un comportament duplicitar ce în mod firesc a provocat o reactie, bunã – credintã si fidelitate fatã de comunitate cã l-a ales fiind o obligatie prevãzutã de art.45 din legea 393/2004 privind statutul alesilor locali: alesii locali în calitate de reprezentanti ai colectivitãtii locale, au îndatorirea de a participa, pe durata mandatului, la exercitarea functiilor autoritãtilor publice locale din care fac parte sau pe care o reprezintã, cu bunã-credintã si fidelitate fatã de tarã si de colectivitatea care i-a ales.”

Si judecãtorii cred cã Vlasã trebuie sã plece acasã

Faptul cã actualul primar de la Pungesti, Mircea Vlasã trebuie sã plece acasã este sugeratã si de judecãtori. Iatã ce spun acestia! “Nesocotirea de cãtre primar a intereselor generale ale colectivitãtii reprezintã o problemã localã de interes deosebit, a cãrui remediu este demiterea acestuia pe calea referendumului, organizat în urma emiterii unui ordin de cãtre prefect” se mai aratã în motivare.

Bucurie în tabãra protestatarilor: Pâslaru si Epurescu socotesc acest moment unul istoric


VICTORIE…Pe lângã pungesteni si cei care s-au alãturat miscãrii au privit vestea organizãrii referendumului cu bucurie. Fizicianul George Epurescu, cel mai aprig protestatar împotriva gazelor de sist din Piata Universitãtii, a transmis un mesaj emotionant pungestenilor: “Asa cum am promis, <<Romania Fãrã Ei>> este alãturi de pungesteni în lupta lor pentru eliberare din lanturile partidelor corupte, care au confiscat Primãria si Consiliul local. Pungesteni, sunteti oameni curajosi si demni, sunteti Km 0 al schimbãrii clasei politice în România! Stiu ca veti fi la înãltime, suntem alãturi de voi în aceastã luptã pânã la capãt! Referendumul este începutul schimbãrii, sã scãpãm de Vlasã, de impostori, de hoti, de coruptie. Locul lor este la lada de gunoi a istoriei!”. Si liderul Miscãrii de Rezistentã Pungesti, Constantin Pâslaru, l-a taxat pe Vlasã: “A venit si vremea noastrã, sã scãpãm de trãdãtori, de cei care s-au ridicat împotriva pungestenilor, care le-au încãlcat drepturile. Pungestiul e primul pas, dupã referendumul de demitere a lui Vlasã urmeazã sã curãtãm întreg judetul Vaslui de coruptie, de hotie si lipsã de respect a clasei politice actuale fatã de cetãtenii acestui judet atât de încercati de-a lungul istoriei si care nu s-au plecat niciodatã”. Acesta a mai punctat si alt aspect, atingând un punct sensibil, acum, de la Pungesti. Amenzile pe care luptãtorii împotriva gazelor de sist le-au primit si care atârnã pe umerii lor ca o piatrã de moarã: “Am cerut ministrului Justitiei, Raluca Prunã, sã facã ceva pentru a întrerupe plata amenzilor celor de la Pungesti si executarea lor silitã, pânã când litigiile între noi si Jandarmeria Românã, care a amendat oamenii abuziv, sã fie definitive, adicã sã avem o solutie definitivã, fiind multe contestatii ale amenzilor pe rolul instantelor de judecatã. Ministrul a precizat, evaziv, cã nu se poate implica, în schimb deschide dialogul pentru a gãsi în comun o solutie la aceastã problemã”, a mai precizat Constantin Pâslaru, aflat la Bucuresti la o discutie cu reprezentantii Guvernului Ciolos.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.