El vrea o bursă socială de 500 de lei ca să-şi plătească integral căminul şi două mese pe zi. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi este dată în judecată de către un student care reclamă faptul că bursa socială oferită de către instituţia de învăţământ superior nu este suficientă pentru a-i acoperi cheltuielile minime de masă şi cazare.
Acesta îşi argumentează demersul prin invocarea alineatului 10 din articolul 223 din Legea Educaţiei Naţionale, care specifică faptul că „studenţii beneficiază (…) de burse sociale pentru susţinerea financiară a studenţilor cu venituri reduse. Cuantumul minim al burselor sociale se propune anual de către CNFIS (n.r. Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior), ţinând cont de faptul că acestea trebuie să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare.“
Cosmin Lechea este student în anul al IV-lea la Facultatea de Mecanică şi a depus acţiunea la Judecătoria Iaşi pe 5 februarie, având ca obiect „pretenţii, obligaţia de a face“. Studentul în vârstă de 27 de ani a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că a luat această decizie după mai multe încercări de a rezolva situaţia „pe cale amiabilă“. „Am încercat să fac mai multe demersuri pe cale amiabilă, am vorbit cu prorectorul responsabil cu relaţia cu studenţii, m-a trimis la domnul rector care era foarte ocupat şi nu m-a putut primi. Nu mi-a rămas decât să merg în instanţă“, a spus tânărul.
Cum a calculat bursa
Acesta a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că a solicitat în baza Legii 544/2001, a accesului la informaţiile de interes public, o serie de documente de la universitate în care i s-a calculat faptul că două mese la cantină ar avea valoarea de aproximativ 14 lei, şi că tariful mediu de cazare în cămin ar fi de 90 de lei lunar. Astfel, acesta susţine că o bursă socială care să acopere tariful de cazare şi hrana minimă ar trebui să aibă măcar 500 de lei, în timp ce bursa pe care o primeşte lunar este de 200 de lei.
„Nicio bursă de la nicio facultate nu respectă criteriul acesta. Nici nu am luat micul dejun în calcul, dacă îl pun şi pe acesta bursa ar fi şi mai mare, doar pentru cheltuieli minime. Este problema universităţii cum dă bursele şi cum le face, dar ea trebuie să respecte legile. Cred că voi avea câştig de cauză deoarece cuantumul burselor este în felul următor – 15% sunt bursele de merit, 10% cele sociale şi 75% cele de studiu, din suma totală destinată burselor, prin urmare ei pun mai presus bursele de studiu decât să respecte legea“, a adăugat Cosmin Lechea. Acesta este căsătorit, soţia sa fiind studentă la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, şi susţine că atât el cât şi soţia sa sunt înregistraţi cu venituri zero la nivelul familiei.