spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Triplã lansare de carte în Vaslui

- Advertisement -

MANIFESTARE CULTURALÃ… Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” a gãzduit, ieri, o triplã lansare de carte. Este vorba de volumele “Proprietarii de amintiri” a scriitoarei Lina Codreanu, “Ochiul de veghe” a profesorilor Teodor Pracsiu si Daniela Oatu, si “Paradigma desertului” a scriitorului Ion Gheorghe Pricop. Evenimentul a adunat oameni de marcã, precum Cassian Maria Spiridon, presedintele Filialei Uniunii Scriitorilor Români Iasi, jurnalistul Adi Cristi si criticul literar Marius Chelaru.

Volumul “Proprietarii de amintiri” a câstigat, anul trecut, premiul Festivalului International de creatie literarã “Titel Constantinescu” de la Râmnicu Sãrat, la categoria prozã scurtã. Cartea cuprinde trei capitole, “Fântâna din Valea Mândrei”, “Proprietarii de amintiri” si “Asteptãri în clepsidrã”. “Am citit cartea doamnei Lina Codreanu cu foarte multã dragoste si am sesizat o sensibilitate aparte. M-au impresionat în mod deosebit gândurile acelui fântânar, neîmplinirile lui, dorinta de a realiza ceva pe acest pãmânt si dragostea pe furis a celor doi tineri… Am observat un lucru cãtre care scriitorii nu se prea mai apleacã… Doamna Lina Codreanu, la fel ca si domnul Pricop, încearcã sã aducã în atentie lucruri de care tinerii si omul modern se îndepãrteazã de la o zi la alta. Cred cã acestea sunt elementele esentiale pe care ar trebui sã le scoatem în evidentã”, spune Gelu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene Vaslui.

“Ochiul de veghe”

O altã carte lansatã ieri este “Ochiul de veghe” a scriitorilor Teodor Pracsiu si Daniela Oatu. “Temele noastre nu sunt cãutate ostentativ. Ele se impun prin logica vietii scolare de zi cu zi: gradatia de merit, exodul cãtre Vest, banchetul scolar, calitatea profesorilor, cultura generalã la 15 ani, abandonul scolar, criza lecturii, balul bobocilor, salariile cadrelor didactice, etc. (…) Cartea noastrã vrea sã fie o “radiografie” a clipei, proiectatã în duratã; altfel spus, accidentalul, aleatoriul, elementul neprevãzut, factorul intempestic din viata scolii se supun unui raport universal obiectiv: cauzã si efect. Am fost foarte atenti la paradigma cauzalitãtilor primare, care reprezintã rãdãcina multor efecte benefice si multor rele. Bunãoarã, tentativele reformiste ale ministrilor Educatiei – cel mai adesea de inspiratie europeanã – n-au prins întotdeauna pe sol românesc. Fie au fost implementate grãbit, fãrã o analizã riguroasã a realitãtilor locului, fie au ignorat – din cauza infatuãrii si suficientei promotorilor – traditiile pozitive ale istorie învãtãmântului nostru. “Transplantul” a fost respins de organism si fiecare esec a avut un pres, resimtit dureros de noi toti”, spun scriitorii.

“Paradigma desertului”

Romanul “Paradigma desertului – Vremea moliilor” este primul volum din triologie, alãturi de “Rosu si galben” si “Vânãtoare cu suspans”. Autorul “propune procedee inedite de abordare a satului românesc pe cale de disparitie si a societãtii întregi, aflate mai mereu în degringoladã, pe parcursul unui veac de singurãtate”, dupã cum scrie Andrei Petrus în prezentarea acestuia. Ion Gheorghe este autorul mai multor volume, printre care amintim “La coada cometei”, “Corabii în septembrie”, “Cãlãretul de os”, “Caligramele destinului”, “Balada vârstelor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.