PREMIERÃ La Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad va avea loc sâmbãtã, 13 februarie, o premierã: în cadrul Conferintei Stiintifice “Situri paleontologice din judetul Vaslui” vor fi prezentate fotografii si un clip, în premierã nationalã, pentru iubitorii de istorie. Cotidianul Vremea Nouã vã prezintã în cadrul acestui articol, pentru prima datã în România, o fotografie cu fosilele de broaste testoase restaurate în muzeul bârlãdean, fosile unice în Europa! Nu ratati conferinta de pe 13 februarie, prezentatã de muzeograful bârlãdean Laurentiu Ursache.
Cercetãrile efectuate de muzeograful Laurentiu Ursache, din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, urcã institutia si orasul nostru pe harta marilor descoperiri paleontologice din Europa. Pentru cã sunt extrem de valoroase toate descoperirile paleontologice, s-a organizat sâmbãtã, 13 februarie, la ora 11.30, la sediul central al muzeului bârlãdean, o conferintã stiintificã, cu tema “Situri paleontologice din judetul Vaslui”. Invitat de onoare al acestei conferinte este as.univ.dr Bogdan Gabriel Rãtoi, din cadrul Facultãtii de Geografie si Geologie, Departamentul Geologie. “În urma cercetãrilor paleontologice realizate pe teren încã din anul 2004 si pânã în prezent, au fost puse în evidentã un numãr semnificativ de indici paleontologici sau fragmente de elemente fosilizate de la diferite asociatii faunistice, care s-au perindat în timpurile geologice pe teritoriul Podisului Bârlad. Pe teritoriul judetului Vaslui, pânã în 2004, erau înregistrate doar douã situri paleontologice: la Mãlusteni si punctul de la Hulubãt, care astãzi este în Vaslui. Din 2004, datoritã cercetãrilor pe care le-am efectuat am gãsit peste 12 locuri în care am fãcut cercetãri si am descoperit fosile foarte valoroase, unele unice în Europa, pe care le-am pus în evidentã. Am lucrat cu o echipã foarte valoroasã, formatã din prof. univ. dr. Vlad Condrea, cunoscut ca si vânãtorul de dinozauri, de la Universitatea din Cluj, prof.univ.dr. Mihai Brânzilã de la Universitatea din Iasi, as.univ.dr. Gabriel Bogdan Rãtoi, subsemnatul, dar si alti doctoranzi care si-au fãcut lucrãrile în zonã, cum ar fi dr. în geologie Daniel Bejan”, a precizat muzeograful drd. Laurentiu Ursache.
Patru situri paleontologice extrem de valoroase, în judet
Din cele 12 locuri cercetate de echipa amintitã, avem în judetul nostru patru situri paleontologice deosebite, unice în tarã si unele chiar în Europa. Cel mai vechi este la Draxeni, pus în evidentã în 2005, si care are fosile de antilope si elemente scheletice de la testoase. Vârsta geologicã este de peste 11,5 milioane de ani. Al doilea sit, care a dat cel mai bogat material cercetãtorilor, este cel de la Cretesti-Dobrina 1. “De acolo am colectat, începând cu anul 2010, cel mai divers si mai bogat material paleontologic din orice punct fosilifer existent în România si poate chiar în Europa de Est. Sunt elemente scheletice de la broaste, reptile, mamifere, elefanti, rinoceri, tigri, girafe, acteodactile – toate fosile”, a spus Laurentiu Ursache. Al treilea sit este cel din Pogana, pus în evidentã de dr. Daniel Bejan, de acolo fiind colectate fosile de acum 6-8 milioane de ani, cu testoase, rinoceri (Chilotherium), pus pentru prima datã în evidentã în arearul Est Carpatic, plus alte elemente scheletice de la alte tipuri de vietuitoare. Ultimul sit paleontologic si cel mai nou descoperit este cel de la Gherghesti, unde cercetãrile de anul trecut au dus la decoperirea a douã puncte fosilifere de unde s-a colectat materialul scheletic provenit de la elefantul mamut Deinotherium, iar al doilea se aflã mai la sud, de unde s-au colectat primele elemente scheletice.
Fotografii în premierã nationalã, în cotidianul nostru!
“La momentul actual eu am fãcut toate demersurile necesare pentru a institui în judetul nostru perimetre de cercetare pentru cele patru puncte fosilifere. Este absolut necesar sã protejãm aceste situri si sã le introducem pe lista nationalã, prevãzutã în lege. Sunt areale de interes geologic si paleontologic. Pentru fiecare sit în parte se vor propune anumite conditii de protejare. În cadrul conferintei de sâmbãtã, prezentãm publicului toate cele patru situri si nu numai. Vom avea fotografii în premierã nationalã, din care vã prezentãm acum cinci. Nu sunt apãrute nicãieri pânã acum, doar cititorii dumneavostrã le pot vedea în premierã. De asemenea, vom prezent, la fel, în premierã nationalã un film realizat de mine, colega mea Alina Butnaru si actorul Simon Salcã jr., cu resataurarea unei testoase de la Cretesti Dobrina 1”, a precizat Laurentiu Ursache.