LA RAPORT…70 de spitale vor fi evaluate în cadrul actiunilor din Planul national de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale, a anuntat Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii. Printre unitãtile medicale care urmeazã sã fie evaluate se numãrã si Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. “Deocamdatã nu am primit nicio înstiintare oficialã, dar mai mult ca sigur ne vom afla si noi pe acea listã”, a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui. Numai anul trecut în aceastã unitate spitaliceascã au fost depistate si raportate 90 de cazuri de infectii nosocomiale.
Problema infectiilor intraspitalicesti, despre care toatã lumea stie cã existã, dar care în România au fost si continuã sã fie subraportate, a intrat în atentia Ministerului Sãnãtãtii dupã tragedia de la clubul Colectiv. S-a recunoscut atunci cã o parte dintre pacienti si-au pierdut viata din cauza complicatiilor suferite în urma contractãrii infectiilor nosocomiale. Ministerul Sãnãtãtii, prin vocea secretarului de stat, Victor Strâmbu, a anuntat, la începutul acestei sãptãmâni, cã 70 de spitale de urgentã, institute si spitale mari din tarã vor fi incluse într-un Plan national de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale si monitorizare a utilizãrii antibioticelor si a antibiotico-rezistentei. “În urmãtoarele douã luni vom începe în 70 de spitale de urgentã, institute, spitale mari mai multe evaluãri pe baza unor chestionare, care vor fi analizate de cãtre specialistii Institutului National de Sãnãtate Publicã. Se va indentifica, astfel, un calendar privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri si metodologii de diagnostic si supraveghere a infectiilor nosocomiale si rezistentei la antibiotice, modificãri în structura organizatoricã si de personal a unitãtilor sanitare si completarea echipamentelor si dotãrilor necesare activitãtii în acest domeniu. Vrem sã dezvoltãm programul de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale existent, care în acest moment este un program restrâns”, a declarat Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii.
Managerul SJU Vaslui: “Si Spitalul Judetean Vaslui va fi evaluat”
Desi nu a primit o înstiintare oficialã, managerul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui se asteaptã ca si unitatea pe care o conduce sã fie evaluatã de reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii. “Deocamdatã nu am primit nicio înstiintare oficialã. Dacã 70 de spitale urmeazã sã fie incluse în acest Plan, înseamnã cã vorbim de toate spitalele judetene”, a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.
În 2015, spitalele din judetul Vaslui au raportat 118 infectii nosocomiale
Potrivit reprezentantilor Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, în anul 2015, unitãtile sanitare din judetul Vaslui au depistat, declarat si raportat un numãr de 118 de cazuri de infectii intraspitalicesti, dintre care: 90 de cazuri la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, 27 de cazuri la Spitalul Municipal “Elena Beldiman” Bârlad si un caz la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Husi. La spitalul din Vaslui, cele mai multe infectii au fost declarate la sectia de Chirurgie ( 28 de infectii de plagã chirurgicalã), urmatã de sectia de Pediatrie, cu 12 cazuri de infectii digestive. La unitatea medicalã din Bârlad, cele mai multe infectii intraspitalicesti au fost depistate în sectia de Pediatrie (3 infectii digestive). La Husi, în anul 2015, s-a înregistrat o singurã infectie intraspitaliceascã, la sectia de Obstetricã. La nivelul judetului Vaslui, în anul 2015, infectiile declarate au fost: septicemie – un caz, infectii respiratorii – 12 cazuri, infectii digestive -38 de cazuri, infectii urinare – 22 de cazuri, infectii organe genitale femei – 4 cazuri, infectii cutanate – 4 cazuri, infectii plagã chirurgicalã – 35 de cazuri. Numãrul lor a crescut cu 24 de cazuri fatã de anul 2014, când la nivelul judetului Vaslui au fost raportate 94 de infectii intraspitalicesti.