VERIFICÃRI… Programele educationale derulate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui au fost luate la control, zilele trecute, de Curtea de Conturi Vaslui. În urma acestuia, s-a constat cã, în scolile vasluiene, programul “After school” (n.r. scoalã dupã scoalã) este prea putin aplicat, iar numãrul burselor scolare si al elevilor care acceseazã pachetul pentru rechizite este în continuare destul de mic, desi judetul Vaslui se aflã printre primele locuri la potentiali beneficiari. Numãrul mic al acestora se explicã si prin dificultãtile întâmpinate de pãrintii copiilor care vor sã acceseze ajutorul. Spre exemplu, reprezentantii ISJ spun cã, în urma controalelor efectuate în teritoriu, în paralel cu cel al Curtii de Conturi, le-a fost semnalat faptul cã unii primari conditioneazã eliberarea adeverintelor de plata impozitelor de cãtre pãrinti, unii dintre acestia fiind trimisi chiar si la notariat sã legalizeze adeverintele. “Le-am comunicat primarilor aceste sesizãri pe care le-am primit si i-am rugat sã-si aplece mai mult atentia asupra copiilor care fac perfomantã în scoalã sau au o situatie financiarã dificilã. Totodatã, sã încerce sã ajute scolile sã aplice cât mai mult programul “scoalã dupã scoalã”. În ultimii ani s-au fãcut eforturi uriase pentru a se diminua rata abandonului scolar. Acum suntem printre primele judete cu ratã micã a abandonului scolar în conditiile în care suntem un judet cu mari probleme sociale”, a spus inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã.
Controlul pe care Curtea de Conturi Vaslui l-a efectuat zilele trecute a vizat toate programele derulate de ISJ, cu exceptia programelor “Cornul si laptele” si “Un mãr, la scoalã”, derulate prin intermediul Consiliul Judetean Vaslui. “Am avut selectate 100 de unitãti scolare, iar concluziile, desi sunt favorabile, scot la ivealã si anumite dificultãti întâmpinate în teritoriu. Spre exemplu, am fost sesizati cã foarte multe familii nu pot sã beneficieze de pachetul pentru rechizite pentru cã birocratia este destul de mare. Sunt primãrii care conditioneazã eliberarea adeverintelor de plata impozitelor de cãtre pãrinti, unii dintre ei fiind trimisi si pe la notariat sã legalizeze adeverinte. Vã imaginati cã, dacã acest pachet costã 24 lei, toate eforturile de a face toate demersurile respective se pierd. De asemenea, s-a mai constatat cã numãrul copiilor care beneficiazã de bursã scolarã este în continuare destul de scãzut, desi, fatã de anii trecuti, se constatã o oarecare crestere. I-am rugat pe primari si functionarii din primãrii sã-si aplece atentia mai mult cãtre copii care au perfomantã în scoalã sau au o situatie financiarã dificilã. Am încercat sã implicãm cât mai mult scolile din mediul rural în diverse concursuri si proiecte educationale. Avem copii olimpici din mediul rural si ne mândrim cu ei, dar de cele mai multe ori acestia provin din medii defavorizate. Meritã toatã atentia”, spune inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã.
Programul “scoalã dupã scoalã”, prea putin implementat în scolile din Vaslui
“Una dintre observatiile Curtii de Conturi a fost cã am aplicat foarte putin programul “scoalã de dupã scoalã”, asta însemnând, conform prevederilor unei metodologii elaborate în 2011, ca în scoalã sã existe programe de pregãtire suplimentarã. Aceste programe pot sã functioneze si cu sprijinul Inspectoratului Scolar, dar si cu sprijinul primãriilor. I-am rugat pe primari sã ajute scolile sã organizeze programe “scoalã dupã scoalã”. Aceasta a fost si recomandarea Curtii de Conturi, sã facem eforturi pentru a implementa în mai multe unitãti scolare acest program. Se spune cã suntem în topul abandonului scolar, însã în ultimii ani s-au fãcut eforturi uriase pentru a se diminua aceastã ratã. Dacã am avut vârfuri în 2012-2013, când am întâmpinat dificultãti cu plata navetei, am avut un procent de 2,4%, cel mai mare din ultimii zece ani, anul acesta am reusit sã-l scãdem, sã ajungem la 1,4%. Acum suntem printre primele judete cu ratã micã a abandonului scolar în conditiile în care suntem un judet cu mari probleme sociale. Se fac eforturi uriase, si din partea scolilor, si din partea Inspectoratului Scolar, iar rezultatele încep sã se vadã. Trebuie sã sustinem cât mai multe programe sociale pentru cã asta nu înseamnã decât o îmbunãtãtire a învãtãmântului”, spune inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã.