EXOD…În fiecare an, aproximativ 100 de asistenti medicali pãrãsesc spitalele vasluiene pentru a-si cãuta de lucru în strãinãtate. Numai anul trecut, 94 de asistenti medicali au depus la filiala din Vaslui a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti actele pentru a putea pleca peste granite. Cei mai multi sunt proaspãt absolventi din învãtãmântul de stat si privat. Salariile pânã si de patru ori mai mari cu care tãri precum Franta, Italia, Germania sau Anglia îi ademeneste, îi face pe acestia sã nu se mai uite în spate atunci când aleg drumul strãinãtãtii.
Asistentii medicali vasluieni care doresc sa munceascã în Uniunea Europeana pot obtine documentele necesare recunoasterii în scop profesional a titlurilor lor profesionale adresând o cerere în acest sens Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România (OAMGMAMR). Începând cu 4 ianuarie 2016, aceste cereri, însotite de o serie de documente, se depun la filiala vasluianã a acestui Ordin. Pânã acum cererile se depuneau la Directia de Sãnãtate Publicã, care le trimitea la Ministerul Sãnãtãtii, iar acesta elibera adeverintele de conformitate. Potrivit presedintelui filialei Vaslui a OAMGMAMR, cei mai multi asistenti care vor sã profeseze în strãinãtate sunt tineri. “În anul 2015 am avut 94 de asistenti medicali care si-au depus dosarul. De la începutul acestui an si pânã în prezent au fost depuse 6 dosare, iar alte 10 sunt în lucru. În general, asistentii medicali care vor sã munceascã în strãinãtate sunt tineri absolventi ai scolilor de profil, dar si asistenti mai în vârstã, cu multã experientã în domeniu, ceea ce pentru sãnãtatea vasluianã nu este deloc o veste bunã”, a declarat Elena Blãjan, presedintele filialei Vaslui a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti. Documentele necesare pentru titlurile de calificare de Asistent Medical Generalist pentru care nu se cere experientã sunt: cerere tip; copie dupã actul de identitate; dupã caz, documente de schimbare a numelui, în copie legalizatã la notar; diplomã de bacalaureat, în copie legalizatã la notar; unul din documentele de studii de AMG, în copie legalizatã la notar; foaie matricolã/ suplimentul la diplomã, în copie legalizatã la notar; adeverintã cu perioada scolarizãrii, dupã caz, de la scoala postlicealã/ facultate, în original. “Documentele de recunoastere vor fi întocmite la nivelul structurii de specialitate a OAMGMAMR National, iar în termen de 30 de zile de la înregistrarea dosarului complet vor fi ridicate de cãtre solicitanti de la filiala judeteanã a OAMGMAMR la care acestia au depus cererea, personal sau de cãtre un împuternicit, prin procurã notarialã. În vederea persoanelor interesate, pe site-urile filialelor judetene a OAMGMAMR vor fi publicate periodic listele cu numele solicitantilor pentru care au fost întocmite documentele respective, în vederea eliberãrii”, se aratã pe site-ul Ordinului Asistentilor Medicali.
Card european profesional pentru asistentii medicali
Începând din acest an, cadrele sanitare medii din judetul Vaslui care doresc sã practice meseria în altã tarã din Uniunea Europeanã trebuie sã solicite cardul profesional european de la filiala judeteanã a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti din România. “ Lucrãrile sunt în fazã incipientã la nivel european însã noi vom elibera, în curând, cardul european profesional pentru asistentii medicali care vor dori acest lucru”, a mai precizat Elena Blãjan. Comisia Europeanã a prevãzut introducerea cardului profesional european pentru asistentii medicali generalisti, începând cu data de 18 ianuarie 2016, iar la nivel national, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România este autoritatea competentã de emitere a cardului profesional european pentru asistentii medicali.