PREMIERÃ… La Maternitatea din Bârlad s-a nãscut joi, la prânz, un copil cu o gravã malformatie, si anume anencefalie (lipsa craniului). Practic copilul are numai fatã, creierul, sira spinãrii si craniu lipsese cu desãvârsire. Copilul s-a nãscut la termen, însã a decedat la scurt timp de la nastere, malformatia fiind incompatibilã cu viata. Femeia era la treia nastere si, având doi copii sãnãtosi, nu s-a mai dus la ecografie pe timpul sarcinii, astfel cã n-a stiu cã va naste un monstru. Medicii bârlãdeni din cadrul Maternitãtii s-au ferit sã dea detalii presei, chiar dacã asta însemna informarea femeilor pentru a se preveni nasterea de copii cu malformatii grave.
O femeie de 27 de ani, din Bârlad, a avut surpriza vietii ei, când, însãrcinatã fiind cu al treilea copil, s-a dus sã facã o ecografie. Se apropia termenul pentru nastere si s-a dus la un medic din Bârlad pentru a i se spune ce sex are copilul. Dar, spre marea ei surprindere, la ecograf medicul i-a spus cã micutul care se va naste are o gravã malformatie: anencefalie, nefiind sigur cã va supravietui. Bârlãdeanca a rãmas fãrã replicã, ea având acasã doi copii perfect sãnãtosi. Nu si-a închipuit cã cea de-a treia sarcinã ar putea fi altfel decât primele douã, de aceea nu a fãcut ecografii pe perioada sarcinii. Joi, 4 februarie, femeia a fost supusã unei cezariene, iar copilul a venit pe lume fãrã a avea sansa de a supravietui, fiind declarat decedat imediat dupã nastere. “Copilul a fost nãscut la termen, prin cezarianã, având o gravã malformatie numitã anencefalie. Malformatia este incompatibilã cu viata”, ne-a precizat Adrian Gheorghiu, purtãtorul de cuvânt al spitalului bârlãdean.
Ce este anencefalia
Anomalia constã în lipsa craniului, emisferele cerebrale sunt înlocuite de un tesut conjunctiv rosiatic. Este consecinta faptului cã tubul neural nu se închide în portiunea cranialã. Celulele nervoase degenereazã si nu mai este posibilã formarea osului. Malformatia congenitalã este incompatibilã cu viata si este caracterizatã prin absenta cerebelului si a encefalului, asociatã cu absenta oaselor plate ale cutiei craniene. Cauza exactã a anencefaliei este necunoscutã, dar este probabil rezultatul unei interacțiuni între mai multi factori genetici si de mediu. Unii dintre acesti factori au fost identificați, dar multe rãmân necunoscute. Surse medicale sustin cã printre cauzele care genereazã aceastã malformatie se numãrã alimentatia inadecvatã pe timpul sarcinii, lipsa acidului folic din alimentatie la femeile gravide, diabetul si mai multi factori de mediu (poluare excesivã).
Doctor cu tigara în mânã în Maternitate, scoate afarã jurnalistii!
Acest caz petrecut la Maternitatea din Bârlad ar fi fost un bun prilej pentru ca medicii ginecologi sã ofere informatii presei locale pentru ca viitoarele mãmici sã poatã sti cum sã previnã nasterea unor copii cu malformatii grave. Dar asa ceva nu este posibil în spitalul din Bârlad! Oricât am încercat sã solicitãm informatii la seful sectiei Obstreticã Ginecologie, medicul Mihail Andronache, acesta nici n-a vrut sã stea la discutie cu reprezentantii mass-media. Ba mai mult, a încercat sã-i inducã în eroare denaturând informatia, cum cã mãmica ar fi din mediul rural, când ea este din Bârlad… Când jurnalistii au solicitat informatii mergând la Maternitate, medicul Mihail Andronache a venit repede dupã jurnalisti, având în mânã tigara aprinsã (în spital!!) si insistând sã iasã afarã jurnalistii pentru cã acestia prezintã pericol de infectie în sectie! Nimic nu ne mai mirã în spitalul din Bârlad!