ÎNGRIJORÃTOR…Numãrul vasluienilor care sunt diagnosticati cu cancer creste de la an la an. În Vaslui, cancerul de sân si cel de col uterin fac ravagii în rândul femeilor. Iar la bãrbati cele mai frecvente forme sunt cancerul pulmonar si cel gastric.
La sfârsitul anului 2015, la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui erau luati în evidentã 7518 bolnavi cu diferite forme de cancer. Tot anul trecut au fost depistate alte 1114 cazuri noi, ceea ce reprezintã o medie de aproape 90 de cazuri lunar. Statistica mai aratã cã procentul de îmbolnãvire este de 55.8 % la bãrbati si de 44.2 % la femei. La fel de îngrijorãtor este si faptul cã foarte multe persoane ajung la medic prea târziu, ceea ce reduce considerabil sansele de supravietuire. Potrivit datelor furnizate de DSP Vaslui, cancerul bronhopulmonar a fãcut ravagii anul trecut, cu aceastã formã de boalã fiind depistate 135 de persoane. Pe locul urmãtor, ca numãr de cazuri depistate în 2015, se situeazã cancerul colorectal, 101 persoane fiind diagnosticate cu aceastã cruntã boalã. La micã diferentã se aflã cancerul de ficat. În evidenta DSP sunt 81 de persoane depistate cu aceastã afectiune. În ordine descrescãtoare, statistica mai aratã: cancer de sân – 78 cazuri, de prostatã – 65 cazuri, pancreas – 54 cazuri, col uterin – 54, stomac – 50, piele – 33 si vezicã urinarã – 33. “În judetul Vaslui, la sfârsitul anului 2015, erau în evidentã 7.518 bolnavi cu diferite forme de cancer, fatã de 7.281cazuri înregistrate la sfârsitul anului 2014, ceea ce reprezintã o crestere de 3.25 % fatã de anul anterior. În cursul anului trecut au fost luate în evidentã 1.114 cazuri noi de diferite forme de cancer, incidenta cea mai mare a cazurilor fiind în rândul bolnavilor cu neoplasm bronhopulmonar”, au precizat reprezentantii DSP.
Azi se celebreazã Ziua Mondialã de Luptã împotriva Cancerului
Ziua Mondialã de Luptã împotriva Cancerului este un eveniment global, care are loc în fiecare an în data de 4 februarie si uneste lumea sub o singurã temã pentru a evidentia lupta dusã împotriva cancerului. Scopul acestei campanii este de a reduce numãrul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin cresterea gradului de constientizare a populatiei cu privire la impactul acestei boli în rândul publicului larg si prin impulsionarea guvernelor spre a lua mãsuri suplimentare împotriva bolii. În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale de luptã împotriva cancerului este coordonatã de Ministerul Sãnãtãtii prin Institutul National de Sãnãtate Publicã.