BANI ARUNCATI Vaccinuri antirabice de aproape 80.000 de lei zac expirate în depozitele Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui. Se pune întrebarea fireascã: De ce au fost comandate atât de multe, dacã nu s-au folosit? Explicatia datã de DSVSA Vaslui este de toatã jena: mai toate unitãtile din tarã sunt în aceastã situatie si de ce doar la Vaslui s-a sesizat presa. Directorului Traian Petcu a achizitionat un numãr foarte mare de vaccinuri, fiindcã a vrut sã se punã bine cu conducerea de la Bucuresti. Ca acoperire, s-a justificat cantitatea prin numãrul mare de pisici si câini din judet, dar a uitat sã spunã cã foarte putini sunt microcipati si doar aceia se pot vaccina. Astfel, sute de mii de doze au rãmas neîntrebuintate. Cei aproape 80.000 de lei s-au scurs în buzunarele producãtorilor de vaccinuri, iar câinii si pisicile au rãmas nevaccinati si nimeni nu este tras la rãspundere. Mai mult, existã si riscul urias de îmbolnãvire a zeci de mii de câini si pisici din judet, de boala numitã rabie, care se poate transmite la om, iar consecintele ar fi foarte grave. E greu de crezut cã Traian Pertcu nu stia de acest lucru sau pur si simplu a lãsat ca lucrurile sã curgã. Incompetenta sa managerialã se va vedea atunci când în judet va izbucni un focar de rabie.
O informatie primitã pe surse precizeazã cã în magaziile Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, condusã din 2013 de Traian Petcu, ar exista zeci de mii de doze de vaccin antirabic, în valoare de peste 80.000 de lei, expirate! Iar pisicile si câinii din judet nu mai sunt vaccinati antirabic (cei din mediul rural), astfel cã riscul unei epidemii de rabie este extrem de crescut. Contactat, directorul Traian Petcu a reactionat si a trimis o adresã, prin care recunoaste acest lucru. În magaziile DSVSA sunt aproape 50.000 de doze de vaccin antirabic expirat, în valoare de 76.580,40 lei! Iar în ce priveste numãrul pisicilor si câinilor vaccinati în 2014 – 2015, numãrul lor este de aproape 15% din totalul carnasierelor din mediul rural! Practic, câinii si pisicile din mediul rural nu mai sunt protejati în fata bolii numitã rabie (turbare), existând pericolul unei epidemii, mai ales în zonele cu pãduri, unde vulpile sunt cele mai mari purtãtoare de rabie.
“Noi am vrut, dar cetãtenii n-au microcipat câinii si pisicile!”
Iatã cum motiveazã directorul Traian Petcu dezastrul fãcut în bugetul public, prin achizitionarea a zeci de mii de doze de vacin antirabic, care a zãcut nefolosit! “Vaccinarea antirabicã la carnasierele domestice (câini si pisici) se face de cãtre medicii veterinari concesionari, în conformitate cu Programul strategic national de efectuare a actiunilor sanitare veterinare la animalele domestice si sãlbatice, cu respectarea Ordinului nr. 1 din 7 ianuarie 2014 pentru aprobarea <<Normelor privind identificarea si înregistrarea câinilor cu stãpân>>, ordin prin care se precizeazã faptul cã se vaccineazã numai carnasierele în vârstã de peste 3 luni care au fost microcipate. Populatia de câini a judetului Vaslui este de cca. 140.000 cap, iar cea de pisici de cca. 65.000 cap. Având în vedere faptul cã, începând cu anul 2014, a intrat în vigoare acest ordin, iar vaccinarea acestora se face numai la carnasierele microcipate, costul privind microcipul si manopera de implantare a acestuia este suportat de proprietarul de animale, DSVSA Vaslui a decis sã achizitioneze pentru Campania de vaccinare antirabica la câini si pisici din anul 2014, pentru prima etapã, un numãr mai mic de doze de vaccin fatã de anii precedenti, respectiv cantitatea de 63.000 doze vaccin, în comparatie cu anii anteriori când se achizitionau în jur de 140.000 doze de vaccin. Cu toate acestea, având în vedere greutãtile întâmpinate de cãtre medicii veterinari concesionari, în actiunea de microcipare si vaccinare a carnasierelor domestice, nu a fost utilizatã decât o micã parte din vaccinul achizitionat, restul de vaccin nefiind ridicat din gestiunea DSVSA, de cãtre medicii veterinari concesionari. Comparativ cu anii anteriori au fost vaccinati în 2014-2015 un numãr de circa 15 % din totalul de carnasiere. Având în vedere aspectele mentionate, în magazia DSVSA Vaslui, au rãmas neridicate de cãtre medicii veterinari concesionari un numãr de: 43 150 doze de vaccin, data achizitiei 09.2014, data expirãrii 08.2015 si 6015 doze de vaccin, data achizitiei 07.2014, data expirãrii 08.2015. Valoarea totalã a produsului este de 76580.40 lei. Mentionãm cã DSVSA Vaslui asigurã vaccinul necesar vaccinãrii câinilor si pisicilor aflate în zona de competentã a medicilor veterinari concesionari, care au contracte de prestãri servicii sanitare veterinare cu DSVSA Vaslui. Vaccinurile nu se pot achizitiona din farmaciile veterinare, achizitionarea lor se face numai din depozitele de medicamente”, a precizat DSVSA Vaslui, prin directorul Traian Petcu.
Bani pe fereastrã, contra unui comision?
Rãspunsul pus la dispozitie de Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui, se rezumã în câteva cuvinte: în loc sã actioneze ca un bun manager si, stiind cã s-au schimbat radical din 2014 normele de vaccinare antirabicã, iar oamenii din judetul Vaslui sunt destul de reticenti la microciparea animalelor (câini, pisici) neavând bani pentru asemenea operatiune, el a actionat ca un bun … vânzãtor. A comandat zeci de mii de doze de vaccin antirabic la … producãtor sau depozit, în valoare de 100.000 de lei, iar peste 80% din acestea nu au fost folosite, ajungând sã expire! În mod normal, un manager bun ar fi cerut medicilor concesionari, la începutul anului 2014 – când s-a dat ordinul respectiv, sã facã o situatie realã a posibilitãtilor microcipãrii câinilor si pisicilor din mediul rural si poate ar fi vãzut cã nu-i trebuie vaccinuri antirabice decât de 20 000 de lei! Dar se pare cã valoarea comisionului de vânzare n-ar mai fi fost acelasi, nu? Iar proprietarii animalelor care trebuiau microcipate ar fi reactionat poate si la Regulamentul ordinului respectiv, care are si mãsuri împotriva celor care nu vor sã-si microcipeze animalele – câinii si pisicile din ogradã. “ Potrivit Legii 258/2013, nerespectarea obligativitãtii microcipãrii si sterilizãrii câinilor cu stãpân constituie contraventie si se sanctioneazã cu amendã cuprinsã între 2.000 si 5.000 lei, iar refuzul vaccinãrii antirabice atrage amenzi cuprinse între 5.000 si 10.000 lei”, scrie la lege. Dar cine sã o aplice? Mai bine sã se îmbolnãveascã un întreg judet de rabie, nu?
DSVSA Vaslui a încearcã sã scape de vacinurile expirate, în van!
Vãzând cã se îngroasã gluma si vaccinurile din depozit expirã, DSVSA Vaslui a încercat sã scape de ele. “Fatã de cele mentionate, DSVSA Vaslui a înaintat în aprilie anul trecut cãtre ICPMBV (institutul românesc care fabricã vaccinuri pentru animale – n.r.) o adresã, prin care a solicitat analize de laborator privind prelungirea perioadei de valabilitate al produsului biologic Canvac R, care expira în lunile iulie si august. Rãspunsul de la ICPBMV a fost cã nu existã o reglementare nationalã sau europeanã în baza cãreia ICPBMV sã poatã acorda o prelungire a valabilitãtii pentru produsele medicinale veterinare comercializate pe teritoriul României. Printr-o altã adresã, în luna iunie am disponibilizat prin transfer fãrã platã cãtre celelalte DSVSA-uri din tarã, cantitatea de vaccin suplimentar pe care DSVSA Vaslui o avea în stoc, dar nu au fost interesate alte DSVSA -uri în achizitionarea lui”, se mentioneazã în adresa primitã de la DSVSA Vaslui. Cu alte cuvinte, nimeni nu avea nevoie de atâtea doze de vaccin care expira într-o lunã, maxim douã. Si mai grav, DSVSA Vaslui confirmã “jaful” din banul public si la celelalte DSVSA-uri din tarã! “Mentionãm faptul cã în aceeasi situatie cu DSVSA Vaslui se aflã marea majoritate a DSVSA-urilor din tarã”, precizeazã Traian Petcu. Sã întelegem cã România este în pericol de turbare?? Sau cã jaful din banul public este de dimensiuni incomensurabile?