spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Ideile curajoase ale ministrului Curaj

- Advertisement -

NOUTÃTI…Granturi pentru profesori, concursuri pentru directorii de scoli, sistem cu nouã clase obligatorii si trei ani de liceu, program pentru picatii la BAC si master didactic, acestea sunt doar câteva dintre ideile ministrului Educatiei, Adrian Curaj. În ultimii 25 de ani, fiecare ministru care s-a perindat pe la Ministerul Educatiei a venit cu propria viziune pentru reformarea sistemul de învãtãmânt, însã, din pãcate, multe dintre deciziile luate si modificãrile intervenite s-au dovedit a fi gresite, neinspirate. Nu e de mirare cã în rândul cadrelor didactice si a elevilor, de fiecare datã când se anuntã schimbãri, apar sentimente de nesigurantã si teamã. Elevii au devenit niste cobai, iar consecintele se vãd în prezent, rezultatele la examenele nationale lasã de dorit.

Una dintre problemele cu care se confruntã învãtãmântul românesc si care este destul de accentuatã la nivelul judetului Vaslui este aceea a abandonului scolar la finalul claselor gimnaziale. Aceastã problemã apare mai ales în cazul copiilor din mediul rural, care provin din familii sãrace. Pãrintii nu îsi permit sã sustinã financiar copilul la un liceu din oras. Astfel cã, elevul rãmâne doar cu VIII clase. De aceea, ministrul ar vrea ca scolarii sã studieze primele IX clase la unitãtile de învãtãmânt din comunitãtile lor.Nu cumva, uitându-ne la ce se întâmplã si din practica internationalã, uitându-ne la nevoia de educatie tehnicã, profesionalã si dualã, mai ales dualã acum, nu ar fi interesant sã reflectãm dublu si sã luãm o decizie dacã învãtãmântul obligatoriu s-ar termina la clasa a IX-a? Acesta este doar un scenariu, a mai fost realitate cândva. Clasa a IX-a sã rãmânã acolo, în comunitatea lui. Când terminã clasa a IX- a, copilul are vârsta potrivitã sã semneze un contract de ucenicie, reuseste sã meargã într-un sistem dual cu sens”, a declarat ministrul Adrian Curaj.

Granturi pentru cei mai muncitori dascãli

Granturile pentru profesori sunt destinate institutiilor unde se gãsesc acei dascãli extraordinari. Cadrele didactice, mai ales cele din mediul rural, pentru cã acolo sunt resurse mai mici, vor fi sustinute prin granturi dacã au initiativã, dacã se implicã în mod deosebit în activitãtile unitãtilor de învãtãmânt în care predau si au rezultate demne de toatã lauda. Astfel, se au în vedere aproximativ 10000 de granturi pentru profesorii care au rezultate bune la concursuri, care aduc inovare în sala de clasã în lucrul cu elevii, îi stimuleazã sã facã filmulete si alte materiale.

Concursuri pentru directorii de scoli si master didactic

De asemenea, noul ministru anuntã cã, din aceastã primãvara, vor începe concursurile pentru directorii de scoli, în prezent fiind pregãtitã metodologia. Un alt proiect major este cel legat de noile resurse din sistem, adicã formarea profesorilor. “Aici este vorba de masterul didactic pe care încercãm sã îl operationalizãm. Am toatã încrederea cã anul acesta vom porni. Programul va fi destul de lung astfel încât sã nu fie doar o serie, sã fie cel putin trei serii de absolventi de master didactic. Pãrerea mea este cã trebuie sã facem ceva robust si cu sens. Îmi doresc sã aducem oameni noi, de calitate”, a mai spus ministrul Educatiei.
Scolile îsi vor face publice bugetele

Adrian Curaj le-a cerut printr-o notã inspectoratelor scolare legat de asigurarea transparentei decizionale sã monitorizeze ca pânã pe 31 ianuarie toate unitãtile de învãtãmânt sã asigure afisarea bugetelor la avizier, precum si postarea pe prima paginã a site-urilor proprii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.