PE DRUMURI…Suferinzii de cancer din judetul Vaslui îsi continuã, începând de ieri, tratamentul la Institutul Regional de Oncologie Iasi. S-a ajuns în aceastã situatie dupã ce Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a rãmas fãrã medic oncolog. Desi beneficiazã de transport gratuit, bolnavii nu s-au arãtat foarte încântati de solutia gãsitã. “M-am trezit la ora patru dimineata. Am venit pânã la Husi. De acolo am luat autobuzul pânã la Vaslui, iar de la Vaslui altã cursã pânã la Iasi. E greu, foarte greu. Înapoi acasã ajung la ora 10 noaptea, dupã 18 ore de stat pe drumuri. Era mai bine la Vaslui, dar dacã nu avem medic oncolog, ce sã facem ?”, a declarat unul dintre pacientii vasluieni.
Slãbiti din cauza bolii necrutãtoare, vasluienii care pânã sãptãmâna trecutã îsi urmau tratamentul la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, sunt acum nevoiti sã meargã la Institutul Regional de Oncologie Iasi pentru a-si continua chimioterapia. Cu toatã cã li s-a pus la dispozitie un autocar, acestia nu sunt foarte încântati de solutia gãsitã, acuzând drumul foarte obositor. Acestia spun cã în zilele când li se administreazã citostaticele se simt foarte rãu, iar acum, fiind nevoiti sã meargã pânã la Iasi, starea de sãnãtate li se va înrãutãti. “E foarte greu sã vin de la Lunca Banului pânã la Iasi. Medicamentele îsi fac efectul, poti sã ametesti, poti sã ai vãrsãturi. La Vaslui mã internam dimineata, stãteam o noapte în spital si a doua zi mã externam. Trebuia sã stau internat dupã ce terminam cura pentru cã medicamentele sunt foarte puternice. Acum, dupã tratament ne dã drumul acasã. Putem sã ametim si picãm pe stradã. Ce zile am ajuns sã trãim”, a spus supãrat Manea Dumitru, unul dintre pacienti. “La ora patru dimineata ne-am trezit. Am venit pânã la Husi. De acolo am luat autobuzul pânã la Vaslui, iar de la Vaslui altã cursã pânã la Iasi. E greu, foarte greu. Înapoi acasã ajung la ora 10 noaptea, dupã 18 ore de stat pe drumuri. Era mai bine la Vaslui, dar dacã nu avem medic oncolog, ce sã facem ?”, a spus un alt suferind de cancer.
“Fãrã tratament, sansele pacientilor s-ar diminua”
Problema cu care se confruntã Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui ar trebui sã fie un semnal de alarmã pentru responsabilii din domeniu, este de pãrere directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iasi. “Problema Vasluiului este o problemã destul de simplu de înteles. Au rãmas fãrã medic oncolog, cauza nu o putem spune noi. Cert este cã acesti pacienti erau, pentru moment, fãrã solutie viabilã si noi ne-am oferit sã o rezolvãm. Pacientii vor face chimioterapie la noi. Am fãcut încã o turã de dupã-amiazã în câteva zile pentru a asigura toti pacientii de la Vaslui cã-si vor primi medicamentele de care au nevoie în timp util. Dacã acesti pacienti nu ar fi tratati, categoric sansele lor s-ar diminua, dar nu s-a pus problema de asa ceva. Institutul Regional de Oncologie are responsabilitãti fatã de toatã populatia din Moldova. Mai mult de jumãtate din pacienti sunt din toate judetele Moldovei. Situatia Vasluiului este una particularã pentru cã s-a întâmplat brusc si nu mai au altã solutie.Dacã Vasluiul a rãmas fãrã medic oncolog, poate ar trebui ca responsabilii din domeniu sã-si punã problema de ce un spital nu are medic oncolog”, a declarat Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iasi.