SUPRAVEGHEATI DE LA DISTANTÃ… Catalog online pentru profesori si pãrinti. Asta propune profesorilor si pãrintilor vasluieni o companie româneascã. Cu alte cuvinte, pe lângã cataloagele obisnuite, profesorii primesc si câte o tabletã pe care vor trece note, absente si orice altã informatie importantã pentru elevi, dar mai ales, pentru pãrintii acestora. Acestea sunt înregistrate într-o bazã de date, care poate fi accesatã în orice moment de pãrinti. Ei pot vedea în timp real când copiii lor chiulesc sau întârzie, dacã si-au fãcut temele ori dacã iau note proaste. Primul liceu din Vaslui interesat de adoptarea catalogului online este Colegiul Economic “Anghel Ruginã”. “Este o idee foarte bunã si foarte interesantã. Vine mai ales în sprijinul pãrintilor care poate nu au timp sã-si verifice permanent copiii. De asemenea, proiectul este util si pãrintilor care au o comunicare defectuoasã cu proprii copii. Sunt total de acord cu adoptarea catalogului online, mai ales cã nu costã foarte mult”, a spus pãrintele unui elev de la Colegiul Economic “Anghel Ruginã” Vaslui. Pentru a beneficia de aceastã aplicatie, pãrintii trebuie sã plãteascã între 40 si 50 lei elev/an.
S-au dus vremurile când elevii îsi ascundeau carnetele de elev ca pãrintii sã nu le gãseascã sau când nu-i anuntau cã au sedintã cu pãrintii la scoalã. O companie româneascã a gãsit o solutie modernã si utilã pentru cadrele didactice, directiune si pãrinti: catalogul electronic. Fiecare profesor este dotat cu o tabletã electronicã cu care noteazã informatiile în catalogul electronic. Aplicatia “NoteInCatalog” emite toate rapoartele specifice sfârsitului de semestru si de an scolar si genereazã automat raportul lunar de monitorizare a absenteismului. Dar nu numai, pãrintii primesc zilnic e-mail cu notele, absentele si mesajele introduse în ziua respectivã în catalog si, totodatã, în fiecare orã primesc sms cu evenimentele nou înregistrate la scoalã.
Catalogul electronic, propus profesorilor si pãrintilor vasluieni
Colegiul Economic “Anghel Ruginã” a primit zilele acestea oferta acestei companii care propune, ca solutie de reducere a absenteismului si crestere a performantei, catalogul online. Pãrintii liceului au aflat deja de aplicatie si se declarã încântati si dornici de a folosi catalogul online, chiar dacã vor trebui sã plãteascã pentru acest lucru. Câte 40 lei de elev/an, dacã mai mult de 50% dintre pãrintii elevilor acceptã si 50 lei elev/an, dacã sunt mai putin de 50% dintre pãrinti care acceptã. “Este o idee foarte bunã si foarte interesantã. Vine mai ales în sprijinul pãrintilor care poate nu au timp sã-si verifice permanent copiii. De asemenea, proiectul este util si pãrintilor care au o comunicare defectuoasã cu proprii copii. Totodatã, numai gândul cã pãrintii ar putea afla foarte usor ceea ce fac ei la scoalã, cã au luat o notã proastã sau cã au fost prinsi fumând, îi poate determina pe elevi sã fie mai atenti si mai constiinciosi. Nu este cazul meu, pentru cã am un copil exemplar, cuminte, învatã foarte bine, dar sunt total de acord cu adoptarea acestui catalog online, mai ales cã nu costã foarte mult”, a spus pãrintele unui elev de la Colegiul Economic “Anghel Ruginã” Vaslui.
Institutiile de învãtãmânt care au adoptat catalogul electronic
Implementarea catalogului online în scolile din România a început în urmã cu câtiva ani. Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti, Grupul Scolar “Costin Nenintescu” din Buzãu, Colegiul Agricol “Vasile Adamachi” din Iasi, Liceul Teoretic “Gheorghe Sincai” din Cluj, Grupul Scolar Economic “Virgil Madgearu” din Constanta sunt doar câteva din liceele din tarã care au adoptat catalogul online. RoyalBit, compania care a scos aplicatia NoteinCatalog pe piatã, produce si implementeazã încã din 2007 solutii pentru modernizarea si eficientizarea învãtãmântului preuniversitar. Pe lângã catalogul online, ei mai oferã contra-cost institutiilor de învãtãmânt si laboratoare fonetice si audio-video, sisteme de evaluare a elevilor software si hardware, sisteme de sonorizare si supraveghere.