DEGRADARE… Surorile din Husi, cãrora le-au fost luati cei cinci copii, a cãror viatã era un chin, amenintã cã se sinucid, dacã statul nu le dã înapoi copiii. Detalii socante ies însã la ivealã despre promiscuitatea acestei familii: cele douã surori care au dat nastere la cinci copii cu vârste între 12 ani si o lunã de zile nu stiu cine sunt tatii minorilor, iar cea care si-a muscat fiica de mânã, într-un acces de furie, este diagnosticatã cu o boalã psihicã. La Protectia Copilului a sunat chiar unchiul fetitei, ca sã o denunte pe mama agresivã, desi, când autoritãtile au venit sã ia copiii, acesta a fãcut un circ de zile mari. Acum, cã au rãmas si fãrã copii si fãrã alocatie, cele douã mame si bunica mai au o singurã dorintã: sã meargã la “Acces Direct” sau “La Mãrutã”, ca sã îsi spunã oful!
Au plâns, si-au smuls pãrul din cap, au amenintat cã produc o explozie cu butelia de la aragaz dacã nu le sunt lãsati copiii, însã, vãzând cã nu merge asa cu cei de la DGASPC, bunica si cele douã mame s-au apucat ieri sã facã putinã ordine în garajul insalubru în care stau. Au dat cu mãtura, au întins câteva covoare si pãturi, iar pe cele douã paturi din odaie au însirat câteva scutece ale minorilor luati de stat, câteva fructe, cutii cu lapte praf si niste dulciuri. Alãturi au pus un tablou cu pozele copiilor. Sunt sigure cã asa îi vor convinge pe specialistii de la Asistentã Socialã cã au conditii pentru cresterea micutilor si sunt mame bune. Frigul din camera improvizatã în garaj este însã pãtrunzãtor, mirosul pestilential, iar vântul intrã prin toate crãpãturile. “Noi vrem sã ne dea copiii înapoi. Uitati, avem ce le trebuie. Când au venit jandarmii ne-au rupt usa. Era curat, era mâncare, era cald în casã”, spune Emilia, 22 de ani, mama a doi dintre copii, Alexandru – 1 an si Nicoleta, în vârstã de o lunã de zile. I-a nãscut pe amândoi în decursul unui an si niciunul nu are tatãl cunoscut. Nu lucreazã nicãieri si trãieste din alocatie. “Eu îmi iubesc copiii si am mare grijã de ei, le dau mâncare, îi spãl. E o minciunã cã aveau pãduchi”, spune ea, îndârjitã. O contrazic însã cadrele medicale de la spitalul Husi, care spun cã, recent, fetita de o lunã a fost internatã în stare gravã, întrucât ajunsese piele si os câtã vreme a stat acasã, lângã mamã.
“Noi vrem sã mergem la Mãrutã, dacã se poate! Dacã nu, la Acces Direct”
Cealaltã sorã se numeste Camelia si are 28 de ani. Desi este diagnosticatã cu afectiuni mintale, încasând si o pensie pentru asta, femeia a dat nastere la trei copii, Liliana – 12 ani, Costel – 5 ani si Ana Maria – 1 an. Nu stie nimeni cine ar putea fi tatãl copiilor. Fetita cea micã, Ana Maria, a fost victima violentei mamei sale, care, supãratã cã fãcea gãlãgie, a muscat-o crunt de mânutã. Unchiul sãu, Matei, a fost cel care a sunat la 112, ca sã cearã ajutorul. Autoritãtile s-au sesizat, au venit si au filmat mâna rãnitã a fetitei. Au trimis ulterior o înstiintare, pe care au citit-o vecinii, ei fiind cu totii analfabeti. Le era comunicat faptul cã minorii vor fi luati de stat. “Noi am stiut cã vine Protectia. Când jandarmii au nãvãlit în casã, noi am vrut sã scoatem pe fata cea mare, în brate cu cea micã, pe geam, ca mãcar ele sã fugã de jandarmi. Dar le-au prins”, povesteste Emilia. Acum cu totii vor la La Mãrutã. “Noi vrem sã mergem la Mãrutã, dacã se poate! Dacã nu, la Acces Direct. Vrem sã ajungem acolo, ca sã ne spunem problema. Dacã ajungem la Mãrutã, ne vor da copiii înapoi”, spun ei, cu convingere.
“Consider cã sistemul de Protectie a Copilului Vaslui are nevoie de mult mai mult sprijin”
Senatorul de Husi, Nelu Tãtaru, a fost cel care a adus deja la cunostinta Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale gravitatea acestor cazuri din judetul Vaslui. A precizat faptul cã în decursul anului 2015, peste 100 de copii au fost abandonati în grija statului. Reprezentantii Ministerului au fãcut precizarea cã, în total, nu mai putin de 388 de minori au fost scosi din familiile vasluienilor în 2015, unde agresivitatea, abuzul si sãrãcia cruntã le afecta dezvoltarea. Din pãcate, au comunicat reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii, doar 25 dintre acestia au fost reintegrati în familiile care au dovedit receptivitate la problemele semnalate de autoritãti. “Fiecare dintre aceste cazuri este dramatic, greu de acceptat si foarte dureros pentru toti cei care iubesc copiii si le pasã de ei. Din pãcate, sãrãcia judetului Vaslui, lipsa educatiei, poate si a bunei informãri în privinta contraceptiei, duc la asemenea cazuri. Consider cã sistemul de Protectie a Copilului are nevoie de mult mai mult sprijin si de mult mai multã atentie. Este nevoie de conceperea unor noi programe pentru monitorizarea familiilor cu probleme, pentru ocrotirea minorilor aflati în situatii de risc, pentru scoaterea cu mai multã promtitudine a copiilor din familiile unde acestia sunt în pericol. Sigur cã fiecãrui copil îi este mai bine alãturi de pãrintii lui, dar doar atunci când acesti pãrinti dovedesc responsabilitate si dragoste pentru ei”, a spus senatorul dr. Nelu Tãtaru.